Az olajszennyezés ökotoxikológiája és ablaképítés ánuszizomzatból

PPJ         2010.08.21.

Két nagyon érdekes videót szeretnék bemutatni. Szerencsére a TED videókat hamar magyarul is feliratozzák dícséretet érdemlő honfitársaink, így a legfrissebb hiteles tudományos összefüggésekről (1. videó) és innovációkról (2. videó) értesülhetünk.

Az első videó a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés hátterére és "mélyebb rétegeire" (ez itt különösen kifejező szófordulat!) mutat rá.

Carl Safina: Az olajszennyezés láthatatlan elkövetői és áldozatai

A Mexikói-öbölben történt olajszivárgást nem könnyű megérteni, de annyit tudunk: rossz dolog. Carl Safina vérforraló keresztkérdésekkel ássa elő a tényeket, és bebizonyítja, hogy a következmények messze az Öböl határán túlnyúlnak majd -- és hogy sok úgynevezett megoldás csak tovább ront a helyzeten.

A második videóban szereplő fa-ház-növesztést már képekben bemutattam korábban, de most az ötlet kitalálója maga beszél terveiről és jövőképéről. Teljesen a természetből "épült", vagyis inkább "nőtt" házak, és bio-házak. Szemem szám elállt. Nem szoktarm techno-optimista lenni és erre minden okom meg is van. Ez viszont nem techno-optimizmus, hanem bio-optimizmus. A természetben eddig még semmit sem találtunk elba elszabva, az evolúció frappáns és tökéletes. Csak a technológia, a csináljunk az olajból cumisüveget felfogás ami lineáris és nem a természet folyamataiba illeszkedő. Szóval bio-házban simán élnék, ahol ánuszizomzat csukja-nyitja az ajtót és csontozat adja a szilárd támasztékot! :D

Mitchell Joachim: Ne építkezz! Növessz házat!

A TED ösztöndíjas és várostervező, Mitchell Joachim vízióját mutatja be, a fönntartható, organikus építészetről: környezetbarát "lakó-fészkeket", melyeket növényekből - és ezt figyeld: húsból - növeszt.

         9 hozzászólás

Címkék: videó bp természet olaj környezet ökológia fenntarthatóság mexikói öböl olajkatasztrófa

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr722236945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.08.21. 14:16:04

"az evolúció frappáns és tökéletes"

Nem értek egyet ezzel a megfogalmazással, pontosabban didaktikus szempontból nem tartom szerencsésnek. A "tökéletesség" szó könnyen azt sugallhatja, hogy az evolúció teleologikus, ami természetesen marhaság. Az evolúciónak nincs célja, nem "irányul" az "egyre tökéletesebb" megoldásokra. Az evolúcióban válogatás nélkül jelennek meg használható és használhatatlan verziók, és ez utóbbiakat a természetes szelekció elveti. De a következő felvonásban ugyanilyen arányban jelennek meg használható és használhatatlan verziók. Nem tökéletesség van, hanem dinamika.

Ami a "frappáns" szót illeti, ez kifejezetten emberléptékű jelző, hiszen oké, hogy frappáns, de kinek? Csakis az emberi szemlélő számára. Ez némiképp megint a teleológia és az antropocentrikusság felé tolja el az értelmezés lehetőségét -- (számomra) nyilvánvalóan szándékoddal ellentétesen.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.21. 14:18:50

@Birtalan Balazs: igen, természetesen csakis visszamenőlegesen értettem. semmiképp sem előre eltervezett teremtést értettem alatta. bőven lehet, hogy a bio-ház összeomlik és az első vírus vagy nátha elfolyatja az egészet a fejünk fölül :D :S

sovesztomesz 2010.08.22. 12:18:55

Én már régen mondtam neked, hogy a pokol és a menny is itt a földön van. Itt most a pokol az olaj, a menny az "ánusz" :-). Mindkettőt mi hoztuk létre, teremtettük.
Ilyen ez a kétpólusú világ :-). (yin-yang) :-).

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.22. 12:21:08

@sovesztomesz: hozzád, Feldmárhoz és a buddhista könyvek tanításaihoz hasonlóan én is ugyanígy gondolom. a pokol és a menny itt van a Földön.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.08.23. 00:32:17

ennek mi köze van az evolúcióhoz? az ember növeszti, tudományozza

"'cause America can do that..."; "we can do that..." -> szeretnétek egy olyan országban élni, ahol ekkora gazdasági nacionalizmus van? (én pld. igen)

@Birtalan Balazs:
posztenviromentalizmus van -> antropocentrikussággal, mert az ember minőségileg más, szabad akarata van, tudja, hogy lehet másképp

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.08.25. 15:34:13

@Netmaster: vannak ilyen mikrobák, ez kétségtelen, de valahogy hihetőbb a fenti TED videóban elhangzottakból az, hogy emulgeáló szerekkel is "oszlatott" a BP.

Netmaster 2010.08.25. 16:08:13

@Pacsker: igen, de ez tudományos kutatók vizsgálatának eredménye, szóval csak nem bullshit. Mert ha csak az oszlatás lenne, attól még az olajnak ott kéne lennie a vízben, csak nem összefüggő foltként.

Netmaster 2011.04.12. 23:00:56

Ez király, így készül az igazi fahíd :).
toochee.postr.hu/elo-hidak-indiaban
Tetszik.

 
 
süti beállítások módosítása