Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 12. rekord

PPJ         2010.06.30.

144%-on a kén-dioxid, és 266%-on a nitrogén-monoxid Pest megyében. Hurrá! Lélegezzétek be jó mélyen a kapitalizmus ízét-zamatát. Ennek bukéja van!

NO (nitrogén-monoxid): Színtelen gáz, amely erős oxidálószer és reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Levegővel érintkezve nitrogén-dioxid szabadul fel belőle. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methaemoglobin képződést. Magas expozíció halált okozhat. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Szaga nem figyelmeztető, ha toxikus koncentrációban van jelen. Nitrogén-monoxid keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, illetve nitrogén tartalmú vegyületek elégetésekor. Ezek a folyamatok leggyakrabban belső égésű motorokban játszódnak le, de jelentős NO-forrás az ipar és a biomassza égetés is. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.

Kén-dioxid (SO2): Színtelen, szúrós szagú mérgező gáz, amely fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Magas kéntartalmú kőszenet vagy kőolajat felhasználó erőművek szintén jelentős kén-dioxid források. A kén-dioxid a levegő nedvességtartalmával kénessavat ill. kénsavat képez, melynek eredménye a savas eső. A természetes folyamatokon túl a fűtés, az erőművek és a dízelüzemű motorok felelősek a SO2 kibocsátásért. Egészségügyi hatások: nagyobb mennyiségben köhögést, görcsöt, tüdőödémát, tudatzavart és halált is okozhat.

         2 hozzászólás

Címkék: környezet napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr392120933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodrisa 2010.07.02. 20:18:40

Lassan megfulladunk. Nem tudom mit lehetne tenni. Szörnyű látni ahogyan tönkretesszük a környezetünket.:(

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.07.02. 20:23:45

@Bodrisa: és látod működik a vizualizált levegőszennyezés sokkoló ereje, tudatosító hatása.
mikor legközelebb valamelyik bp-i polg. mest. azzal kampányol, hogy élhető várost akar, akkor be lehet vasalni rajta, hogy ez mit is jelent konkrétan. szélesebb utakat, vagy végre belvárosi dugódíjat?

minden környezeti szennyezésnek, az azt okozó politikai döntések az okai. ez sajnos azt jelenti, hogy a politikától nem elfordulni, hanem benne részt venni kellene. nyomást gyakorolni. ilyenek. nem egyszerű és nem holnaptól változik meg a város. de működjön csak továbbra is mocskosan és drágán a BKV... így csak egyre több ember ül biciklire. ha ezt akarják.... :D

 
 
süti beállítások módosítása