Dunakeszi-tőzegtavak 29 - Úri cipő helyett mellcsizma?

PPJ         2010.03.22.

(Természetesen minden videófelvétel, amit mi civilek készítünk, az videótrükk - ordította egy kopasz ember a BMW X5-ből kihajolva. Mert, hogy ő ott lakik, és tudja, hogy a láp nem láp... De nem jön ki velünk a területre - pedig szépen kértük. Biztos tényleg elfoglalt lehetett, aznap még sok képviselőnek felcímzett boríték várt kiszállításra...)

Az Auchan egy az MTA által fontosnak, értékesnek és egyedinek nyilvánított tőzeglápot akar elpusztítani (beépíteni). Amíg nem tesz le erről a tervéről, addig BOJKOTTÁLJUK AZ ÖSSZES AUCHAN ÁRUHÁZAT! Auchan would like to destroy a nature conservation area, a rare moorland, because Auchan wants to build a car-park on it!!! Therefore all hungarian Auchan hypermarket is under BOYKOTT, until Auchan don't adandon this plan.

Gillemot Katalin, az Auchan igazgatói asszisztense február 19-én azt nyilatkozta, hogy ő úri cipőben, száraz lábbal járta be a beépítendő részt. A nyilatkozatra válaszul a lápvédők egy új videót készítettek, amelyet a decemberihez hasonlóan az Interneten fognak terjeszteni. A csütörtökön a sajtó képviselőinek levetített fimen Sarkadi Márton, a tiltakozás egyik vezéralakja látható, amint melles csizmában, Auchan-os szatyorral a kezében járja a területet, majdnem térdig vízben. Ezután egy műholdfelvételen piros pontként megjelölve látható a pontos helyszín: a tervezett áruház és parkolók közötti határvonal.

A tiltakozók által tartott sajtótájékoztatón Pacsuta Péter János természetvédelmi mérnök, az Élőlánc Magyarországért tagja elmondta, hogy a folyamatban lévő miniszteri vizsgálattal kapcsolatban csalódtak a civilek. Kaptak ugyanis egy határozatot arról, hogy csak egy kisebb területet érint a vizsgálat, és nem is azt, amelyik igazán fontos lenne. Ez annak ellenére így alakult, hogy a minisztérium megígérte, hogy az egész területre elvégzi a vizsgálatot. Dr. Kriska György, az ELTE biológusa azt is kifogásolta, hogy a miniszter, mintegy előre megszabva a felülvizsgálat irányát, már a vizsgálat befejezése előtt arról beszélt a médiában, hogy a területnek csak az egyötöde láp. A sajtótájékoztatón bejátszottak egy felvételt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nyilatkozatáról. Ebben arról beszélt, hogy a terület már nem természetes, hanem bolygatott. „Kétségtelen tény, hogy a terület magántulajdonosai természetkárosító tevékenységeket folytattak a területen, hogy degradálják a lápot, és azt elpusztítva egy értékes építési telekhez jussanak” mondta Kriska Görgy. A szárazabb részeken mélyszántást végeztek a tulajdonosok, és idegenhonos fajokat próbáltak betelepíteni. Ugyanakkor a biológus véleménye szerint megfelelő helyreállítás után a talajban található magbank (azaz az ott korábban élt növények elhullajtott magvainak összessége) segítségével jó eséllyel visszaállna az eredeti értékes életközösség.

 

Forrás: Greenfo - Úri cipő helyett mellcsizma?

Köszönet a tudósításért!

         szólj hozzá

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr231859292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása