Dunakeszi-tőzegtavak 23 - Megszólal a környezetvédelmi miniszter

PPJ         2010.02.14.

A környezetvédelmi miniszter kétértelműsége számomra nagyon is egyértelmű... Pl. az utolsó mondatai között hangzik el, hogy "És, ha az új vizsgálat azt állapítja meg, hogy ez a terület, amiben egyébként már építészetileg, területrendezésileg is beavatkoztak, hiszen a vízfolyásokat és a víznek az útját és lehetőségeit itt már jelentős átalakítások változtatták meg. Ez együtt alkalmas lesz arra, hogy a bejegyzésre és láp bejegyzésre kerüljön...", ami éppen arra utal, hogy ez lehet az a fő érv, amivel csapást akarnak mérni a lápra. A recept tehát egyszerű:

1. adott egy értékes, védett vagy védendő természeti objektum, amit útban van terveid előtt;
2. csinálj vele illegálisan bármit, ami egy kicsit is megzavarja (ha szerencséd van, elődeid ezt már helyetted elvégezték, hiszen ma hazánkban alig akad olyan terület, amin ne látszana az emberi tevékenység - közvetlenül vagy közvetve);
3. aztán hivatkozz arra, hogy az adott élőhely életfeltételei már sérültek, sorsa kérdéses;
4. végül érvelj azzal, hogy ezek után ne várjunk, amíg "magától" elpusztul, hanem nyugodtan semmisítsük meg már most.

No most, ez a kicsavart logika egy mindenre elszánt piaci szereplőtől még akár érthető is lenne (elfogadható nyilván nem, mert akkor egy piciny darab természeti környetünk sem maradna - aztán végül ember sem). De egy környezetvédelmi minisztertől??? Neki azt kellene nyilatkozni, hogy "kérem, látjuk a problémát, ezért a minisztérium x összeget elkülönített, hogy a védett jogi státuszába már visszaállított Dunakeszi lápon esett sebeket be lehessen gyógyítani, az illegálisan felszántott, erdőirtott, stb. élőhelyeket vissza lehessen állítani természetes állapotukba". Ekkor megnyugodhatnánk. Még inkább akkor, ha hozzátenné: "Természetesen a rekonstrukció költségeinek fedezete végső soron nem az adófizetők pénze lesz majd, hanem az illegális élőhelypusztítóktól behajtott büntetés." Ha mindezt a környezetvédelmi miniszter nem mondja ki, hát juttasuk eszébe.

FIGYELEM!

A minisztériumi nyilatkozat kapcsán egyesek már győzelemről beszélnek (kaptam ilyen leveleket), de ezzel szemben én osztom a korábbi hozzászólók aggodalmait. Úgy látom, hogy a miniszter hozzáállása az ügyhöz korántsem egyértelmű és az utóbbi napokban adott nyilatkozataiban igyekszik félretájékoztatni a közvéleményt és elbagatelizálja a lápkérdést:

1. Politikai támadást említ, holott az akciónknak semmilyen politikai színezete nincsen.

2. Azt hangoztatja (ellenfeleink korábbi állításait átvéve), hogy a terület 1/5-én van csak láp. Ez non sense és ad absurdum, ha csak ránézett egy felülnézeti térképre valaha is!

3. Az akadémia állásfoglalása ellenére is azt tartja feladatának, hogy eldöntse a területen van-e láp, vagy nincsen.

4. A korrupciógyanús ügyben a személyi felelősség vizsgálatától teljesen elzárkózik.

5. Erőteljesen hangsúlyozza nyilatkozataiban, hogy a területet jelentősen érintették korábban a mesterséges behatások, ami miatt már lehet, hogy nem is láp a láp.

Az tény, hogy a miniszter beszállt a ringbe, most már csak az a kérdés, hogy kinek az oldalán. Én azt sem tartom kizártnak, hogy egy újabb ellenfélel erősödött az ellentáborunk.


         2 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr631752037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.02.14. 20:41:41

A másik totyikban erre célogattam, mielőtt ezt is olvastam volna.
Szóval ósan (multinacionális, multi-eurómilliárdos cég, kapcsolatokkal minden szinten) vs pár civil.

Környezetvédelmi miniszter efftárs megkapta a koncot, a környezetet meg ki nem szarja le?

Végül is ha ebben az országban a legnagyobb maffiózóból belügymin lehetett (és lesz megint), miért pont egy ilyen semmilyen környezetvédelmi főtolvaj lógna ki a sorból?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.14. 21:12:46

@szmoker /segílyes/:

Valóban kiábrándító. Lassan teszek egy tálat a monitor elé, hogy abba köpködjek blogírás közben, mert ezektől azt kell. Basszus: itt vagyok frissen végzett természetvédelmi mérnökként és azt kell látnom, hogy a "főnököm" (a KvVM miniszter) egy inkompetens korrupt ember?

 
 
süti beállítások módosítása