A környezetbarát betűtípus

PPJ         2010.01.08.

Csak a miheztartás végett: kezdjük egy interneten keringő diagrammal. Láthatjuk, hogy a hétköznepi nyomtatás még egy alpesi oxigéndús vérátömlesztésnél is drágább.

Az Ecofont nevű találmány 25%-al csökkenti a nyomtatáskor felhasznált tinta mennyiségét, állítják a weboldalukon. Vizsgálták, hogyan lehetne minál kevesebb tintát felhasználni úgy, hogy az ne a minőség és az olvashatóság rovására menjen. Kiderült, hogy apró, a betűk közepébe rakott lyukak segítségével lehetséges ez.

Természetesen nem lesz holnaptól ez az alapértelmezett "font" a Microsoft, a Mac és a Unix háza táján, de mindenki a maga számára feltelepítve (csupán letöltöd és a ttf fájlt behúzod a vezérlőpult/betűtípusok mappába) és használva csökkentheti a nyomtatási költségeit.

És még mielőtt a közgazdasági és környezetvédelmi paradoxonokat tovább erősítenénk ("a számítógép elterjedésével csökkenni fog a papírhasználat" - mondták anno) a keletkezett energiát, azaz a festéktakarékoskodásból megmaradt tintát és a megspórólt pénzt tessék szíves lenni nem hülyeségekre (pláne nem ugyanarra - tehát még több tintára) költeni!

         10 hozzászólás

Címkék: ajánló környezet nyomtatás fenntarthatóság zöld betűtípus környezetbarát betűtípus

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr691657142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirrus 2010.01.08. 20:09:06

Csak kérdezem, hogy nem lenne egyszerűbb pl. 75%-os szürkében nyomtatni?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.08. 20:46:14

@Cirrus:

A patronból ugyanúgy 25%-al kevesebb festék fog fogyni, de az olvashatóság romlani fog. Ha ilyen betűtípussal adsz be egy dokumentumot akkor nagyot néznek, szemben a szürkével, amikor kinéznek.

2010.01.08. 21:40:23

A legjobb nem nyomtatni, ha nem feltétlenül szükséges. A technológia már régóta lehetővé teszi, hogy akár hiteles dokumentumoknál és hivatalos iratoknál se legyen szükség nyomtatásra, a felhasználók és a hatóságok mégis jobban bíznak a jól bevált papírban.

Erről jutott eszembe, hogy egy régebbi munkahelyemen a nagyvezér az összes levelét kinyomtatva olvasta :)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.08. 21:48:05

@ifsz:

Persze! Ezt hozzá kell tenni, hogy ettől még nem kell (nem lehet) többet nyomtatni. Ez nem még tovább kitolja a Föld nyomtatóeltartó határait, hanem a közeledő katasztrófán enyhíthet csupán. Ahogy a jelenlegi fosszilis készleteinket sem további újabb autókba kéne eltüntetni, hanem azonnal minden fosszilis energiát a megújuló technológiákba fektetni. Magyarán ha most nem csinálunk az olajból napelemet és szélkereket, akkor később, amikor az olaj elfogyott, majd nézünk egy nagyot, hogy hogyan tovább.

bazsu 2010.01.08. 22:59:02

Azt hittem kis betűméretben nem is lesz különbség, mondjuk egy sima times new romanhoz képest. Pedig van. Nem néz ki szarul, kicsit halványabb ugyan, de hasznosnak mondanám. Kössz a tippet peti!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.08. 23:18:37

@bazsu:

Szívesen! Örülök, hogy bevált és köszi a tesztet!

Cirrus 2010.01.09. 15:53:54

Még egy kérdés: nem volna egyszerűbb eleve vékony betűtípust használni, ha valaki takarékoskodni akar?

Persze szerintem sem kéne mindent kinyomtatni, de bizonyos esetekben nem lehet nélkülözni, és most nem az aláírás hitelességére gondolok, hanem kényelmi szempontokra, pl. ha valaki útközben akar valamit olvasni, vagy több oldalt akar látni egyszerre, és nem egy monitor méretében. Tehát szerintem is hanyagolni kéne a nyomtatást a legtöbb esetben felesleges, főleg ha pár perc múlva úgyis a szemetesben landol.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.09. 16:28:48

@Cirrus:

Nem tudom, hogy a vékony betűtípus mennyivel kevesebb tintafelhasználással jár.
Valószínűleg vizsgálhatták.
Az oldalon az ecofont-nál ezt írják:

Results
The estimated saving of the Ecofont (~20%) is based on research with software that compared the average black surface of the letters/signs of the Ecofont to that of the source font Bitstream Vera.
NOTE
The actual savings (the results of printing) depend on two factors:
- the tonal-value increase (TVI) causes a decrease of saving results. In short: the smaller the fontsize, the lower the saving. Paper choice (substrate) also effects TVI.
- the type and age of the used printer

Cirrus 2010.01.09. 18:20:02

Szerintem a legtöbb embert (sajnos) egyáltalán nem érdekli, hogy hogyan takarékoskodhatna a festékfelhasználással, főleg munkahelyen ("úgyis a cég fizeti"). Nyomtatási irányelvekről sem nagyon hallottam még, bárki nyomtathat bármit. De ez igaz mindenre, a papírra, az áramra...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.09. 18:31:10

@Cirrus:

Sajnos igaz, amit írsz. Lehet LSD-t kéne keverni a világ összes emberi fogyasztásra szánt ivóvizébe és egy buddhista mestert állítani a Föld összes embere mellé. Talán akkor: kicsit elgondolkodnánk a dolgokon.

 
 
süti beállítások módosítása