A Végjáték premisszái: 10/24.

PPJ         2009.06.14.

Tizedik premissza: Az egész kultúra őrült, és tagjainak nagy része is az. A kultúrát a halálvágy, az élet elpusztításának vágya hajtja.

(Részlet Derrick Jensen: Endgame című könyvéből, felhasználva Mohari András fordítását készítette Jankó András)

         szólj hozzá

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

MI - a LELKED - AKARJUK.

PPJ         2009.06.14.

Ki mondta, hogy egy elektronikus zenei szcéna nem lehet tartalmas, társadalomkritikus, és tuadtágító?

Tovább is van, mondom még! »          szólj hozzá

Címkék: adam freeland

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Na végre: Hír TV is... 3. rész

PPJ         2009.06.13.

http://www.hirtv.hu/_i/logo.gif

Utolsó óra? - Zöld övezet (videó)

"Válság, fenntartható fejlődés és a jövő, ami nincs is?

Fenntartható fejlődés vagy fenntarthatatlan fogyasztás? Meddig lehet a jövő teljesítményéből, hitelekkel biztosítani a jelen fogyasztását? Meddig élhetünk vissza a környezettel, és mikor mondhatjuk ki, hogy feléltük a jövőnket? Igaz-e, hogy a gazdasági válság valójában az előszele egy ökológiai válságnak? Lehet-e a környezetvédelem a válság nyertese? És valóban a kiút egy drámai és gyökeres életmódváltás lesz? A stúdióban: Gyulai Iván ökológus és Vida Gábor akadémikus.
"

Mindezekhez csupán egy természetvédő mérnök szaktársam mejegyzése párosítható kitűnően: "Mindenki azt mondja, felgyorsultak a világ, pörögnek a dolgok. Hát majd mi teszünk róla, hogy lelassuljon!"

         szólj hozzá

Címkék: vélemény video tudomány hír tv világ válság természet természetvédelem környezet ökológia vida gábor fenntarthatóság gyulai iván

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Re: vissza-emlék. 1. rész

PPJ         2009.06.13.

Blogot írni nem olyan jó móka, pláne ha világmegváltó ambícióval (de aranyos: a kis naív...) felvértezve, páncélom már több sebből vérzik is, és egyre csak gyengül. Fogalmazhatnék úgy is: járva-kelve a világban nem látom hatásait-, no nem magamnak, hanem úgy általában a zöld dumának. És akkor most aktuálpolitikába bele se mennék...

Egyszerűen a sok hülye paraszt (nem a vidék kultúráját őrző, természetes gazdálkodást folytató emberekre értendő kifejezés) nem képes -nem, hogy összekapcsolni- de még meglátni sem a JELEIT annak, hogy mégis mi a szösz történik.

Na jó, akkor szemezgessünk! Pár apró (egymástól teljesen független! :D) jel, ami arra utal, hogy nincs minden teljesen rendben. Persze néhol bulvár szagú pár hír, de egybe látva összecsengnek!

Most pedig visszadátumozva kitöltöm az űrt a legutóbbi bejegyzéstől folyamatosan, közlöm A Végjáték premisszáit, minden napra egyet.

         szólj hozzá

Címkék: ajánló

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A Végjáték premisszái: 9/24.

PPJ         2009.06.12.

Kilencedik premissza: Igaz ugyan, hogy egy napon majd sokkal kevesebb ember fog élni, mint napjainkban, ám a népességcsökkenés sokféle módon bekövetkezhet (vagy megvalósítható – attól függően, hogy passzívan vagy aktívan közelítjük meg ezt az átalakulást). A népességcsökkenés egyes módjait rendkívüli erőszak és nyomor jellemezné: az atomháború például a népességet és a fogyasztást is csökkentené, de szörnyűséges módon; ugyanez igaz a népesség összeomlásig folytatódó túlszaporodására. Más módokat kevesebb erőszak jellemezhet. Tekintettel azonban arra, hogy e kultúra jelenleg mennyi erőszakot követ el az emberek és a természeti világ ellen, lehetetlen a népesség és a fogyasztás erőszaktól és nélkülözéstől mentes csökkentéséről beszélni. Nem azért, mert maga a csökkentés feltétlenül erőszakkal járna, hanem mert az erőszak és a nélkülözés alaphelyzetben is jellemzi a kultúránkat. Vannak a népesség és a fogyasztás csökkentésének olyan módjai is, amelyek erőszakosak ugyan, viszont csökkentenék az erőszak mostani szintjét – melyet az erőforrások a szegényektől gazdagokhoz való gyakran erőszakos juttatása igényel és okoz – és persze csökkentenék a természet elleni mostani erőszakot. Személyesen és közösségként is talán tudnánk csökkenteni és enyhíteni az átmeneti időszakban fellépő erőszakot. Vagy nem. De ez viszont biztos, hogy ha nem közelítjük meg aktívan a kérdést – ha nem beszélünk erről a helyzetünkről, és hogy mihez kezdjünk –, akkor szinte egész biztosan sokkal súlyosabb lesz az erőszak, és nagyobb a nélkülözés.

(Részlet Derrick Jensen: Endgame című könyvéből, felhasználva Mohari András fordítását készítette Jankó András)

         szólj hozzá

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark