B.U.É.K.?

PPJ         2009.12.31.

Ez csak egy átlagos nap, és az emberiségnek nincs ünnepelni valója. Továbbra is 3 óránként kipusztul egy faj, ami nem jelent mást, mint, hogy 3 óránként közelebb kerülünk egy összeomló emberi társadalomhoz is. A Szilveszter mindezt csak elfeledteti az emberekkel és azt a hiedelmet táplálja, miszerint tiszta lappal indulna egy teljesen új és másik év.

Természet és társadalom nem független egymástól. A kipusztuló fajok nem az élővilág "cukiságának" romlása miatt "baj", hanem mert, ha a természetes élővilág összeomlik, abból következetesen az emberi világ összeomlása is adódik. A természet megújul, a vizek kitisztulnak és a fák újra nőnek. A természetvédő nem "a természetet védi", hanem az ember élőhelyét, az emberi élet feltételét! Nem azért védenék minden fűszálat, mert szeretem a zöldet, a szépet, a rajta gyöngyöző harmat látványát (amúgy szeretem): hanem, mert ezek az emberi élet feltételei!

Honnan van a csapban a víz? Amit eszel, az áruházban nőtt? Amit használsz, csak úgy lett a semmiből?

Gondolkodj el, hogy mi szolgálja az életfeltételeidet és mire van feltétlenül alapvetően szükséged, és gondolkodj el azon, hogy mi nem szolgálja, és mire nincs szükséged.

  • Ha konfettit szórsz: fák kivágását írtad alá.
  • Ha pezsgőt iszol: a tudatod szűkíted és nem az örömöd fog nőni.
  • Ha virslit eszel: az nagyüzemi, zsúfolt, génmódosított növényekkel takarmányozott állattartást támogatod.
  • Ha petárdázol: a stresszokozást ünnepled.

Éjfélig még van körülbelül négyszer 3 óra. Melyik négy faj pusztuljon ki? Csak, hogy hazai, szívedhez közel álló példát hozzak: A kertekben most jelenlévő széncinege, esetleg fekete rigó? A városi galamb? Vagy esetleg egy utolsó, a hegyekben megmaradt ritka, védett hazai növény, ami az ilyenkor megszokott hótakaró hiánya miatt épp az utolsókat rúgja?

         17 hozzászólás

Címkék: vélemény természetvédelem ökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr481634650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.12.31. 12:13:31

@Talon Karrde:

Köszönöm szépen! Zöld BUEK-ot neked is! :D

Nagykócsag 2009.12.31. 12:19:58

Vigyázz, hogy ne menj el a méregzöld irányba.
Akármennyire igazad van, ha az emberi életfeltételeket (pl. enni) támadod, akkor az embert magát támadod, így nem fogod meggyőzni az embereket...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.12.31. 12:30:44

@Nagykócsag:

Neked is elég radikális a gondolkodásod, ha nem látod a középutat. Lehet virslit enni, de az átlag konzumidióta a 200 forintosat veszi, ami tuti GMO. Ha nem Homo oeconomicus-ként működnénk, akkor szépen minőségi, háztáji, GMO mentes virslit vennénk (jó drágán), de megéri.

Persze, hogy az embert magát támadom, az emberrel magával van a baj: elég rég óta "elromlott".

Tehát visszapasszolva a kérdésedet, kit "támadjak meg", ha nem az embert, kinek magyarázzak, ha nem az embernek?

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2009.12.31. 13:16:08

Szerintem szilveszter és új év napja nem csak egy nap a többi közül, olyan értelemben, hogy elgondolkodhatnánk mit is csinálunk rosszul. Egy kitüntetett nap, hogy tükörbe nézzünk.

BÚÉK

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.12.31. 13:47:23

@meta_:

Az év 365/366 napján is meg lehetne ezt tenni. Sőt...

@Pacsker:
Nekem ez a rész, vagy gondolatmenet kicsit hiányzik a posztból:

"Lehet virslit enni, de az átlag konzumidióta a 200 forintosat veszi, ami tuti GMO. Ha nem Homo oeconomicus-ként működnénk, akkor szépen minőségi, háztáji, GMO mentes virslit vennénk (jó drágán), de megéri."

Sajnos Mo-n még nem jellemző ez a fajta fogyasztás (mondjuk nemtom máshol jellemző-e), mert jelenleg a mennyiség mindent visz a minőséggel szemben :(

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2009.12.31. 14:14:22

@Vérszegény éjszakai dúvad:

megtehetnénk, és nem mondtam, hogy nem kéne, sőt... de a kultúrákban az ünnepeknek van egy szimbolikája és funkciója

nem lehet értékelni minden nap, kell egy intervallum, egy rálátás (legalábbis egyéni szinten), de tény, hogy amiről Pacsker ír már köztudott, és nem kell rácsodálkozni...

még annyi, hogy hazánkban tilos bármilyen GMO termék termesztése és forgalomba-hozatala (még), és azért drága a háztáji minőségi termék, mert versenyhátrányban vannak a multikkal szemben, és a magyar fogyasztók már 52%-a előnyben részesíti a hazai termékeket, vagyis részesítené... , azaz nem arról szól a fáma, hogy nincs rá igény, hanem a globalizmusból fakadóan versenyhátrányban van a magyar termelő, és megy feketézni, úgy megéri...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.12.31. 16:00:16

@meta_:

Igazad van teljes mértékben. Tényleg (el)gondolkodnunk kéne. A legtöbb ember viszont ilyenkor csak a rúzsa elkenődésének lehetősége végett, vagy a "látszik-e, hogy hánytam?" kérdés feltevéséig néz a mai nap tükörbe :D.

BUÉK!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.01. 04:39:58

@Vérszegény éjszakai dúvad:

Jahát igen, így értettem én az összes fogyasztás dolgot, nem azt akartam sugallni, hogy ne igyunk pezsgőt, hanem, hogy az átlag konzumidióta minősíthetetlenből iszik detox mennyiséget.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.01. 04:44:08

@meta_:

Valóban jó pár akadály van még a hazai ízek, mi több, tápanyagok útjában. És, hogy beszólogassak a trolloknak is (:D): nem, a "Turul lesz ezentúl minden Tecsó és Ósán" nem oldja meg a problémát, kedves kétbites gondolkodású Jobbikosok.
X-D

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.02. 02:02:20

@bogybolok:

Köszönöm! Igazat beszélsz. Nem egyszerű a kiút valóban, de adódni fog! Vagy még most változtatunk és sok áldozattal fog járni, vagy magára hagyjuk a rendszert és akkor végképp óriási állati és emberi pusztulás lesz az ára. Erről a dilemmáról bővebben itt olvashatsz: jand.info/2009/11/a-bolygo-rakfeneje/

kriglis 2010.01.02. 20:40:50

sziasztok boldogabb új évet nektek. szimpatikus gondolatok,de..... pár éve /évtizede/a gyárvezér a munkás bérének 50.szeresét kapta,mai átlag 500-szoros.a bankok megelégedtek a szolid haszonnal,manapság nincs határ,sőt közpénzből kell őket segíteni.80 ft-os sőr,1200ft-os cipő,300ft-os virsli,stb.globális túltermelés,a pénz elsőrendűsége,a média folyamatos manipulációja,az érzelmek beszűkülése,az ingerküszöb lerombolása stb. 2 milliárd ember él napi 1 dollárból.túl sok a sorolni való.egyre aránytalanabb a termelt javak elosztása.emberségünk,identitásunk elveszni látszik.móldova után szabadon "érik a vihar".a kipusztuló gorillák az ember sórsának tükröződései.egyetértve az előzőek többségével,a változás tőrvényszerű,és minden elfecsérelt perc négyzetesen emeli az áldozatok számát és a kín nagyságát.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.02. 20:51:03

@kriglis:

Teljesen igaz amit írsz Kriglis! (Üdv újra a blogon :D!)
A végkövetkeztetés pedig sajnos szintén teljesen igaz; ha pedig irodalmilag nézem is szép mondat.

kriglis 2010.01.02. 21:13:28

üdv Pacsker az év első dicséretét nyugtáztam köszi."nagyjaink"évértekélései között szemezgetek épp.innom kell: in vino veritas!remélem legalábbis.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.03. 23:46:58

@bogybolok:

Rossz helyen kapirgálsz! Nemsokára fel fogom tölteni a blogra a ma este az Infórádión elhangzott Lányi interjút: nagyon sok problémádra válaszokkal fog szolgálni és legfőképp érvekkel. Védeni kell magunkat és ez nem mást jelent, mint mindig és minden helyzetben érvekkel rendelkezni a szóbeli vitapartnerrel szemben. Tehát úgy gondolom elsődleges, hogy koptassuk a szánkat és fontos, hogy hogyan! De erről is majd a hanganyagban...

Addig is üdv!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.03. 23:49:53

@bogybolok: 2010.01.03. 23:44:18

Megkérhetlek bogybolok, hogy mellőzd az állandó "figyelj" felszólítást. Figyelünk mi rád e nélkül is. Ez nem az a hely ahol elmegyünk a dolgok mellett. Köszönettel: péter

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.01.05. 08:28:38

@meta_:
nemtom, én nem szeretem a kitüntetett napokat, de az igaz, hogy még mindig jobb legalább időszakosan megállni és visszatekinteni, mint soha.
Mo-n a háztáji (őstermelő) versenyhátránya (mondjuk úgy, hogy az egyik) abból fakad, hogy nagyon rossz a termelési struktúra. Fogalmazzunk úgy, hogy azért mert a termelőszövetkezeteket a szovjetek terjesztették el, azért az még nem volt olyan rossz ötlet. Persze ahogy anno működtették az nem volt jó, de maga az ötlet jó volt.

 
 
süti beállítások módosítása