No comment - Kína

PPJ         2009.10.25.

Azon gondolkodtam, milyen hangzatos ordenáré trágár káromkodással teletűzdelt címmel hívjam fel a figyelmet a posztra, de igazából szavakkal le nem írható az a döbbenet, amit első és többedszeri átnézés során is átéltem.

http://www.chinahush.com/wp-content/uploads/2009/10/20091020luguang16.jpg

Siránkoznak a hazai zöldek a faluhatárban lévő autóból kidobott szemétkupac miatt? Siránkozok, hogy "kicsit büdi" a levegő éjszakánként Érden a százhalombattai MOL finomító miatt, mert az este az éj leple alatt engedi ki a "meg nem engedett értékek"-et? Enyhén csípi a szemeteket a budapesti levegő?

http://www.chinahush.com/wp-content/uploads/2009/10/20091020luguang11.jpg

Jó. Csak mert van aki az arcán aludhat egy asztalnak dőlve, a hátán lévő nyílt seb miatt. Csak mert van olyan gyerek, aki nem tud a szennyezések miatt a saját fekélyes és görbe lábára állni. Csak mert van olyan hely ahol az arcod szétmarja az anyag amivel nap mint nap dolgozol és jobb esetben élsz két évet az adott iparágban. Csak mert van olyan hely ahol a talajt a szennyezés tartja egyben és a víz nem a felszínen csillanó napsugaraktől tűnik sokszínűnek.

http://www.chinahush.com/wp-content/uploads/2009/10/20091020luguang25.jpg

Kína nagyon durva hely gyerekek! Ennek a Lu Guang fotósnak ez a munkája pedig eszméletlen feltáró értékkel bír! Nem véletlenül kapott 30.000 dolláros díjat érte!

http://www.chinahush.com/wp-content/uploads/2009/10/20091020luguang21.jpg

Az összes fotó (40 kép) itt található meg. Remélem a fotók után nem az lesz a fő életgondod, hogy "Fifike megint a szőnyegre kakilt", vagy hogy "a kukásautó késett egy órát és emiatt elkéstem a munkából", vagy hogy "a Turul nem mindenkinek szent jelkép".

         24 hozzászólás

Címkék: természet fotók környezet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 1 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr41474869

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fejlődés ára 2009.10.26. 07:29:34

A világon az egyik leginkább fejlődő régió a kínai. Kínában olyan elképesztő mértékben növekszik a GDP, amit jelenleg szinte elképzelni sem nagyon tudunk. Gazdasági válság ide vagy oda, az idei évre vonatkozó GDP növekedés, konzervatív becslések szerin...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nukleáris Varangy 2009.10.26. 14:17:07

Tehát mostantól naphosszat ezen aggódjon minden egyes Fifike-tulajdonos? A képek tényleg jók (a maga nemében), a blogíró hozzáfűzött kevésébé: egyébként is az volt a címbe írva, hogy "No comment".

Sztefanó 2009.10.26. 14:58:36

Szomorú, hogy sokan akik bár öszinte megdöbbenéssel nézegetik ezeket a fotókat, úgy gondolják (próbálnak görcsösen hinni benne), hogy ez egy izolálat, nagyon távoli kínai probléma. Sajnos ellent kell mondanom. Ahogyan a töke is egy határok nélküli globalizált piacon mozog kényére kedvére, úgy igaz ez az általa produkált szennyre, mocsokra, méregre is. Garantáltan házhoz jön, és nem visel védjegyet...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 15:01:08

@2itailor:

Sajnos úgy tűnik vagy nincs, vagy hagyja...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 15:03:21

@Nukleáris Varangy:

Természetesen nem ezen kell hasnyálmirigy görcsöt kapnia naponta, de jó ha tisztában van vele, hogy a Föld jelenleg nem csak a békésen szálldogáló lepkék varázslatos otthona. Azt akartam érzékeltetni, hogy az ideák helyett nagyon durva materiális gondjaink vannak.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 15:10:09

@Sztefanó:
Üdv!

Borítékolhatjuk, hogy teljesen igazad van!

Ezért nem kedvelem a különböző elszigetelődési terveket az ökoszisztéma válságra adott válaszként. Atombunkerba költözéssel (utóbbi Index cikkek), föld alá vonulással (néhány embernek ez a következtetése Hetesi Zsoltot olvasva), vallási szekták kerítéssel körbevédett ökotudatosságával (Krisnavölgy) nem megyünk semmire. Ez egy önálló és önmagába visszacsatoló, visszajutó rendszer. A levegő elől (amit Kína (is) szennyez) nem lehet elmenekülni, ahogy a víz és talaj elől sem. Nem izolálhatja (na ez az a szó amit kerestem) magát az ember attól, amiből egyáltalán él!

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2009.10.26. 17:14:33

Azbeszbaszbesz, ez durva.
Hát igen íme az imádott kína...

Sztefanó 2009.10.26. 18:58:18

Még annyit bátorkodnék hozzáfüzni a témához, hogy Kína természetesen csak (a töke elött) rendesen hasraesö jótanuló. A környezetszennyezés terén sokáig az elsö számú lekörözhetetlen gyöztes az USA volt. Mindenki láthatta az Erin Brockovich (Julia Roberts a föszerepben) c. prudkciót mely igaz történet alapján készült. Mint a The Corporation (Joel Bakan írta) leleplezi, az ameriaki bíróroságokat rendszeresen és tömegesen foglakoztatják a hanyag multik ilyen és ezekhez hasonló ügyei.

2itailor 2009.10.26. 19:02:58

Isten védelmében csak annyit mondanék, hogy van az a mérhetelen emberi butaság amivel már ő sem tud mit kezdeni:( Amúgy is azért adta a döntésképességünket, hogy legyen nekünk olyan. Az egy más dolog, hogy visszaélünk vele.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 20:06:11

@Sztefanó:

Utóbbit nem kell pótolnom, előbbit annál inkább.
Köszönöm!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 20:09:46

@2itailor:

Középutas megfogalmazás: van is, de nincs is. Az öntudat az evolúció "terméke", nem ajándék, ami csak úgy jött. Viszont az értelmünkre apellálni jó érv. Kellene is használnunk, ha már van olyan nekünk.

sorica123 (törölt) 2009.10.26. 20:49:57

@Nukleáris Varangy: van egy-két-há dolog, ami nálam is leverte a biztosítékot jövet-menet. Ez a poszt is, nagyon durva, hogy emberek - akár Kínában, akár Ukrajnában, akár a szomszédban, tökmindegy - így élnek, vagy legalábbis próbálnak, ennyi eredménnyel. De tényleg, attól beljebb lesznek, ha én ezen parázom egész nap? Tudom, hogy van ilyen, meg is próbálom felfogni, de kábé ennyi, amit tehetek. Hogy nem szarom le. Érdekel, de nem ártana, ha már, akkor valami konstruktív megoldást is kidolgozni, hogy mi itt mitököt tudunk tenni, hogy embereknek ne kelljen ingbe-gatyába veszélyes szarokkal dolgozni meg angolkóros, kacska lábakkal születni...
@2itailor: Istent idekeverni pont jó még arra, hogy totál belezavarodjunk... egyszer valaki feltette azt a kérdést, hogy hol volt Isten a shoah alatt. Mire jött a visszakérdés: az egy dolog, de hol volt az ember?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 21:04:16

@sorica123:

:D "de hol volt az ember?" ez nagyon tetszik! humánökológiailag és erkölcsileg is korrekt válasz

A nukleáris varangynak adott válaszodból jutott eszembe, hogy a Duna tv-s riportjában Hetesi Zsolt azt mondta nem tud aludni, álmatlan éjszakái vannak amiatt, hogy mi fog történni, és hogy mit fogunk tenni. Szerintem ha minden ember annyira tisztában lenne a dolgokkal mint Einstein volt, vagy mint amennyire most jelen pillanatban Hetesi, Lovelock, stb. (rengeteg tudós ember van aki komplexen látni tudja az egész világot) van, akkor jó pár álmatlan éjszakánk lenne.

Csak aki átélte saját környezeti hatását azonnal, bioszféra 2-ben, csak az képes érzékelni mennyire durva a helyzet bioszféra 1-ben. De erről a mega(kudarc)kísérletről majd tervezek egy nagyobb posztot.

Anaris 2009.10.26. 22:52:39

Végignéztem az összes képet, és el kell hogy mondjam, nagyon megdöbbentett. Nem szoktam panaszkodni a környezetemre, pedig nem a legjobb. Hogy finoman fogalmazzak. De ez már a gyomorforgató szinten van. Hihetetlen, hogy mikre nem képes az ember. Egy nap valóban el fogjuk pusztítani saját magunkat. De az utódainkat biztosan. Azért az embereknek csak nagyon kevés százaléka gondolt már bele, hogy a SAJÁT GYEREKEINKET fogjuk megölni. Vagy ha van is aki belegondol, csak szóban tesz a környezetért. Valójában "nem érdekli" "elfelejtette" "nem volt rá ideje" stb. Megdöbbentő képek. ILYENEKKEL kéne kiplakátolni és hirdetni mindent, nem a tökéletes modellekkel, akik szőke hajúak, kék szeműen, karcsúak, feszes popsijú csinibabák, meg szexisten pasik. Ezt kéne mutogatni az embereknek. Annak talán lenne hatása. Csak az a kár, hogy nem is szánunk még arra sem időt, hogy végiggondoljuk, mit teszünk. Persze tisztelet a kivételnek. És persze nem csak egy-két helyen kéne belegondolni. Szerintem leginkább csak azok az emberek veszik észre az ilyen dolgokat, akik sajnos egyáltalán nem (vagy esetleg is csak nagyon kicsit) tudnak segíteni ilyen helyzetben. Annak kéne kinyitni végre a szemeit, akin tényleg múlik is, és tudna segíteni. Mert rajtuk kívül már tényleg szinte mindenki tud a gondokról, és próbál egy szebb világot (?!) létrehozni. Már ha lehet ezt szebb világnak hívni. Na mindegy, ennyit erről. Köszönöm annak, aki végigolvasta.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.26. 23:48:33

@Anaris:

Végigolvastam és nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad, érdemes volt. Örülök ha minél több emberben okozok változást, de annak még jobban (nem is lennék igazi radikális zöld ha nem ennek örülnék) hogy döbbenetet. Ahogy a frappáns órásplakát is vázolja (indafoto.hu/desiredtechniques/image/5570321-22678891) úgy én is az eddigiekből indulok ki. És az eddigiek számomra a tiszai cián, és a csernobili gammasugár. Szvsz csak akkor fog megmozdulni ez a Homo akármi (mert hogy nem modern és okos az már biztos), ha saját közvetlen élete lesz bajban. Örülök, hogy a globalizáció segítségével ez a fotós elutazhatott, feltölthette a netre majd én is megtekinthettem ezt a képanyagot és tovább adhatom. Tegyetek így ti is!

És írjátok alá a bal felül lévő petíciót, a Ne légy hülye kampányt Bajnai Gordon Miniszterelnök úrnak, hogy Koppenhágában a klímakonferencián ő is érezze majd éreztesse a súlyát a környezeti felelősségünknek!

magyar-magyar szótár 2009.10.27. 01:10:20

A világ az ellentéteken áll fenn.A kínai ember tao szerint gondolkodik ÁM konfúciánussan cselekszik. Vagy négy éve összeomlott egy hétemeletes galvánüzem: a tulaj fölfelé terjeszkedet, de nem számolt azzal, hogy a földszint nem bírja el. A munka oly szent: Amikor a bányatulajdonos közli a bányászal: Ha it dolgozol, MEGDÖGÖLHETSZ a jövőhéten, semi biztonság. A dolgozó néz (alulról föl, ráncolt homlok, halszemek: "Hol kell alákarcolni?" [a papírt].

Az utóbbi évtizedben már főleg értelmiségiek és leginkább örökre jönnek el "kínaibüfét" vagy óccsóbótót üzemeltetni (gebinben az elsőgenerációs, 15 éve jötteknek...)... Mit gondoltok, miért? Mért nem maradnak otthon a "Csudálatosfejlődésenmentát Birródallóm" ban?

Néha arra gondolok, hogy a legutóbbi üzemanyag ál-válságot is azért machinálták, hátha fognak valamit Indián és Kínán. Mert Indiát sose hagyjuk ki. Valamit fogtak, kínában mesterségesn akadályozzák a gépkocsivásárlást, az igénylők 20-30%-a juthat autóhoz...
Naés a kínai-indiai újgyarmatosítási némaküzdelem Afrikában?

2itailor 2009.10.27. 07:06:46

@Anaris: ezért gondolom azt, hogy nem szabad lebecsülni az egyénenkénti cselekvést, ami nem túl látványos, de ha ezen a szinten mindenki megtenné a magáét, hosszú távon összeadódna és lenne látszatja.

Ebből adódik hogy nagyon kevés az, amit az európai országok akarnak tenni a klímaváltozás ellen. Persze ez nagyon jó, de ha megnézzük a földgömböt lehet látni, mennyire kis területen szeretnénk változtatni.

@magyar-magyar szótár: az emberek butaságban tartásával hegyeket lehet megmozgat(tat)ni.

2itailor 2009.10.27. 10:15:12

@Pacsker: a jand.info-t elolvastam és a hozzászólásokat is. Jónak találtam, de ebből is az jön le, hogy messze vagyunk a megoldástól, mert minden javaslatra van egy "de". És akkor most ne tegyünk semmit? Ha én megteszem ami tőlem telik és legalább a minimális szemetet megspórolom, idejön ez a villanykapcsolgatás, a víz elzárása fogmosás közben... akkor ez mind felesleges, csak mert egy ember csinálja?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.27. 10:42:55

@2itailor:

Dehogy felesleges. Nem.
De nem is eget rengető és világmegváltó, mint ahogy azt a zöldek többsége állítja.

2itailor 2009.10.27. 10:59:20

@Pacsker: igen, értem én, hogy a gond a magasabb szférákban van, de akkor addig nem lesz megoldás, míg a Föld be nem sokall és le nem takarít minket a hátáról:(

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.27. 11:44:07

@2itailor:

Te is láttad George Carlintól a Saving the planet 10 perces előadást?

Igen. Vagy míg le nem ráz vagy míg észre nem vesszük, hogy már rázogatni el is kezdett.

2itailor 2009.10.27. 12:37:31

Most megnéztem:) Jajj, nem is tudom, hogy nevetni kell-e ezen, de ilyen jó megfogalmazását egy dolognak régen láttam. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.27. 13:18:09

@2itailor:

Jaj, örülök akkor! :D
Ez a "le nem takarít minket a hátáról" nagyon ebből volt ismerős.
Örülök, ha tetszett. Jópofa ember, kicsit összetettebben láttatja a dolgokat, mint egy kis zöld emberke. Természetvédelmi mérnökként (szembemenve az összes belém sulykolt tantárggyal és tanárral) egyáltalán nem tartom fontosnak sem a fajszintű sem az élőhelyszintű (mindenáron - csak azért is) védelmet. Csak a bolygó szintű gondolkodást tartom előre valónak.

 
 
süti beállítások módosítása