Mi van? Fuss a klímáért?

PPJ         2009.08.30.

Koppenhágai Klímakonferencia 2009 - Fuss a klímáért!

"Tegyél a klímáért, fuss velünk! Szeptember 20.: futóverseny és örömfutás a Margit-szigeten. Mint arról már bizonyára értesültél, idén decemberben Koppenhágában konferenciát tartanak a klímaváltozásról. Az itt meghozandó jó döntések létfontosságúak ahhoz, hogy a Földet fenyegető klímaváltozást időben meg tudjuk állítani.

Ha a klímaváltozás elleni küzdelmet Te is fontosnak érzed, vagy csupán hiányzik a hétvégi testmozgás, akkor szeretettel várunk az idén tizedik alkalommal megtartott Szigeti Harmincas futóversenyre, melyet a Greenpeace a Zöldgömb Sport Klubbal közösen szervez. Gyere, és fuss velünk egy kört! Mutasd meg, hogy számodra is fontos a környezet védelme! A helyszínen 3 km-es távon futhatsz a klímáért nevezési díj nélkül. Ugyanitt 3, 20 és 30 km-es versenyekre valamint váltófutásra is lehet nevezni. Görkorcsolyával is jöhetsz, kisgyermekek pedig külön 300 méteres versenyen, az Ovimaratonon indulhatnak. A rendezvényen külön erre az alkalomra készült "Fuss a klímáért!" emlékpólót is árulunk.

Várunk téged, a barátaidat és családodat szeptember 20-án, vasárnap a Margit-szigeten!" forrás

Tegyél a klímáért, olvass el most egy könyvet! Tegyél a klímáért, fordítsd meg a párnád! Körülbelül ennyi összefüggés van a kettő között. Mi köze a futásnak a klímához? Eszem elmegy a zöldektől. Kimosta az agyukat a "cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan" szólás, de már annyira, hogy a lokális cselekedetnek immáron semmi köze a globális problémához. Cselekedj a klímáért, gyere velünk görkorizni. Röhej! Mutasd meg, hogy számodra is fontos a környezet védelme? Még ha zöld festékkel  bekenve magad, zöld festékkel öntenéd le az ügyben illetékes összes politikus autóját, mindezt egy időben nemzetközileg, akkor talán lenne elég visszhangja. Ha globálisan olyan bátrak lennénk a zöld ügyek védelmében, mint amilyenek a franciák az autógyújtás terén, ha valami nem tetszik nekik...

Greenwash ez a javából, akár csak a vállalatok CSR-ja. Na az is dettó: hozd vissza a mobilod (vegyél egy újat...) és máris mi vagyunk a zöld vállalat. Kedves Pannon GSM, Boda Zsolt szövege Önökre is vonatkozik!

Bullshit bullshit hátán, tények elferdítése, valótlan állítások illetve zöldülés mindenben. És valóban. Vagy netán azt reméljük, hogy egy csapat spirituális "örömfutó" rögtön lassítja a glóbusz pörgését? A "fuss a klímáért emlékpóló" persze kötelező marketingfogás, szálkás Józsi bánk büszkén fogja viselni, mikor ügye végeztével ráül kétütemű robogójára és hazapüfög. Vagy más aspektusból kritizálva: valószínűsítem, hogy nem a híres szociális összefogás, a "fair trade" avagy méltányos kereskedelem alatt behozott pamut pólókról lesz szó, természetesen a festékanyagról nem is beszélve. Igen, igazából a legtöbb zöldnek mondott dolog csak eszmeiségében zöld. Ez a blog is 400w-os táppal rendelkező számítógépen íródik, de legalább nem álzöld dolgokat állít.

Nem mondok ugyanis olyat, hogy tegyél a klímáért, gyere velem túrázni. Nem akarom, hogy használd a közlekedést, használj vegyszert a készülődés előtti tisztálkodáshoz, termelj szemetet a szendvicsek elkészítése közben, használj áramot mindezek alatt, és nem akarom, hogy végül, mindennek a csomagolóanyagát elhajítsd.

Le merem fogadni, hogy műanyag poharak százai lesznek coca-cola által legyártott energia italokkal megtöltve majd eldobálva. Tudják, példát vehetnének a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettől, ők ugyanis - az eddigi tapasztalataim alapján az egyetlen nem hipokrita megmozdulás: ha oktatás és továbbképzés van - tanároknak, vagy megbeszélés az egyesületi tagok között, vagy bármi más, de - mindig saját ételeiket és italjaikat készítik el a kedves résztvevőknek. Nincs műanyag pohár, az üdítő mindig házi- és vad gyógynövények gyűjtéséből készül, az étel nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, nincs csomagolása, és minig az aktuálsi helyszín környékéről szerződik be a friss helyi pékáru valamint zöldség és gyümölcs.

Ha a klímaváltozás elleni küzdelmet fontosnak érzed akkor csatlakozz valamilyen mélyzöld egyesülethez, és ott bőven jobban kifejtik, hogy mi az alapvető probléma (túlnépesedés, nem pedig az egységnyi területen kevesen örömfutók száma). Ha a klímaváltozás elleni küzdelmet fontosnak érzed, csatlakozz valamilyen radikális csoporthoz, akik ha egyre többen lesznek (én nem vagyok ilyen, de örömmel nézem!), egyre jobban tudják szétrúgni a G-csúcsok valagát.  Ha a klímaváltozás elleni küzdelmet fontosnak érzed, akkor kezdj el véleményt formálni, sokat, minél többet; és ne bio-toll vásárlására buzdíts! Vagy csak simán arcátlanul röhögd ki, ha valai azt mondja: tegyél a klímáért, gyere fussunk egy kört.

         szólj hozzá

Címkék: vélemény klíma futás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr321349698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása