Most olyat mondj, amit még nem tudunk.

PPJ         2009.08.19.

http://www.theresilientearth.com/files/images/methane_bubbles.jpgOlyat nem tudok. (Konkétan már 2001-ben is NASA kutatás volt.)

forrás: Index

Szivárog a metán a sarki tengerekből

A nagy nyomás és a hideg tartja jégszerű állapotban a tenger fenekén a metánt. A globális felmelegedés viszont a metánjég felolvad, a gáz a légkörbe jut, és tovább erősíti az üvegházhatást.

Angol és német kutatók csapata Norvégia partjainál, 150 és 400 méter közötti mélységben több száz helyen fedezte fel [1], hogy az addig jégszerű állapotban a tengerfenéken levő metán instabillá vált, és lassan a légkörbe szivárog. A szivárgást a halrajok megfigyeléséhez használt szonárral észlelték.

Az óceánok a légkörbe kerülő, üvegházhatású gázokból, főként a szén-dioxidból és metánból jelentős mennyiséget nyelnek el (illetve sok került oda még az utolsó jégkorszak alatt). A metán alapállapotban metánhidrát formájában található meg a tengerfenéken, ahol a nagy nyomás és az alacsony hőmérséklet hatására jégszerű állapotba kerül. A norvég partoknál 30 év alatt egy fokkal emelkedett a tenger átlaghőmérséklete, és ez azt eredményezte, hogy a metánhidrát egy része instabil állapotba került, elkezdett felbomlani, és a metán nagy buborékokban a felszínre kerül.

Harminc éve még 360 méteres mélységben húzódott az a határ, ami alatt már stabil a metánjég, ma azonban 400 méternél mélyebbre került ez a szint.

Ha a tengerben levő metán egy része a légkörbe kerül, az az üvegházhatás miatt tovább melegítheti az óceánok vizét, ez pedig egyre nagyobb mélységekben teszi instabillá a metánhidrátot. Ha a jelenség felgyorsul, a sarki tengerekből származó metán mennyisége elérheti a teljes légszennyezés öt-tíz százalékát is a kutatók szerint.

         szólj hozzá

Címkék: tudomány világ természet

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr341324280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása