Vajon kit csípnek leginkább a szúnyogok?

Martagon         2009.07.27.

Frissítés a tudomány világából: Most már bizonyított tény, hogy a riasztószerek is károsak az ember idegrendszerére. Akkor vajon a cikkben említett irtószerek?

Ma már tudományos kutatások folynak arról, hogy az emberi bőr által kibocsátott több mint ezer vegyi anyag közül melyek vonzzák, ill. melyek taszítják a szúnyogokat.

mosquito-researcher-insect-photo-cartoon.jpg

Előjáróban tisztáznám a hím és a nőstény szerepét. A hím ártalmatlan, nem szúr, nem táplálkozik vérrel. A nőstény rendelkezik szúró-szívó szájszervvel , az emlősök és madarak vére a fő táplálékuk.

http://swittersb.files.wordpress.com/2009/07/mosquito_mouthparts.jpgBizonyított, hogy a szúnyogokat vonzza a verejtékben található tejsav és a kilélegzett széndioxid. Ez utóbbi olyan mértékű csáberőt jelent, hogy a szárazjeges azaz fagyasztott széndioxid csapdák nagyon hatásosnak bizonyulnak. Igazolták azt is, hogy a szúnyogok preferálják azokat, akik bőrén keresztül az átlagnál nagyobb mennyiségben választódnak ki a szteroidok és a koleszterin. Továbbá a szúnyogokat vonzza az édes illat (parfüm, hajolaj, dezodor). Nem utolsó sorban a kismamák is előbbre való zsákmányt jelentenek, ugyanis várandóság ideje alatt a nők teste átlagosan 0,7 Celsius fokkal magasabb, a nagyobb testsúly miatt pedig fokozódik a széndioxid kibocsátásuk. Tehát nagyjából ugyanez vonatkozik az elhízottakra. Így az ilyenkor agyonreklámozott  jeges teák és kólák értelmüket is vesztették, a deciliterenkénti 10 kockacukor fölös kalóriát, édes vért és szúnyog vonzást eredményez, közel sem friss szoknyás szellős nyári felüdülős frissességet vagy széles marketing mosolyt.

Természetes védekezés a szúnyogok ellen

A szúnyogok nem kedvelik a citrom ill. a citronella szagát, érdemes illóolajat égetni, így távol maradnak a kis vérszívók. Ha már megcsíptek hatásos a körmünkkel egy S betűt formálni, majd ecetes vattával lekenni. Ha nagyon összecsipkedtek, este lefekvés előtt kalcium pezsgőtabletta ivása javasolt. Nem kedvelik továbbá a fokhagymát, ezzel azonban néha baj lehet, hogy a hatékony adagolás orálisan belsőleg történik.

Egy külföldi blogon egy állatvédő sorol fel humánus szúnyog elleni védekezéseket, ugyanis nincs ínyére az irtószerek és elektromos csapdák válogatás nélküli (fontos lepkék, rovarok) letális módszere. Ajánlja többek között a párfilléres üdítősdobozból épített csapdába helyezett cukros élesztő folyadék kirakását. Továbbá denevérodú építését (tehát természetes ellenség becsalogatása az adott területre). Az emlős viselkedést (fény, CO2 kibocsátás, cukor, légzésimitáci) utánzó szerkezetek drágák és CO2-t juttatnak a levegőbe, de a csípőgépezeteken kívül más élőlényt legalább nem vonz magába.

Nem irthatnánk csak úgy ki az egészet?

Nem. Milyen jogon vennénk el a madarak, denevérek és más, a táplálkozási piramisban feljebb állók táplálékát? Ezt bizony mi okoztuk. A Pacsker által sokszor emlegetett George Carlintól az összes zöld animációs kisfilmig mindenki azt szajkózza, hogy az ökológiai katasztrófa első jelei közt lesz a(z ember által kellemetlennek tartott) rágcsálók, csótányok, legyek, szúnyogok felszaporodása (gradációja logisztikus S görbe mentén).

http://i122.photobucket.com/albums/o263/Daneelo/ET%20other/Summer/csipes.jpg

Az írtás csupán okozati kezelés, ami rezisztencia kialakulásának lehetőségét, más -nem célpont- szervezetek pusztulását, valamint egyéb, szinergista módon (egymástól független hatások összeadódása, kombinálódása) még nem is vizsgált bajokat okoz. Tehát csak még jobban elszabjuk a dolgot.

Talán ha nem arról kellene értesülnünk, hogy a fecskék elkéső és azoknak is megtizedelt állományai jöttek vissza Afrikából (állítólag lövik őket, plusz a globális felmelegedés miatt, a Földközi-tengeren nem át, hanem megkerülve tudnak csak a kontinensre jönni). Talán ha a denevérek élőhelye nem szűkülne. Talán ha a vízeink nem ad hoc módon "működnének" válaszul a globális bajokra, pocsolyákban visszamaradva szúnyogkeltetővé válva, mert ha a vizek a helyükön folynának és nemlennének túlhalászva akkor a természetes ellenségeik ennék meg még lárvaállapotban kínzóinkat.

Egyszóval gondoljunk csak bele, hogy volt ez ezelőtt, és vajon miért történik most velünk ez!

Források és további információk a kiket és miért csípnek részhez:

http://www.pestcontrol.hu/erdekessegek/szunyog.htm

http://index.hu/tudomany/szunyo0706/

http://www.doksi.hu/news.php?order=ShowArticle&id=134

         3 hozzászólás

Címkék: ajánló válság természet szúnyog csípés george carlin

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr411271908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.07.28. 14:16:31

Jo poszt volt :) Kar hogy a kutyat nem erdekli, mi lesz, mi van a kornyezettel - illetve csak keveseket. Ha belepusztulok is de remelem a kornyezet akkorat odabasz ennek az emberi fajnak, hogy eszrevegye nem nyero dolog istent jatszani, csak mert megteheti. Talan akkor rajon hogy mit kell tenni. (a tulnepesedes miatt ez szuksegszeru amugyis). Igazabol nem remelem, de masbol nem tanulunk.

Csak azt sajnalom, hogy ennek azok is megisszak a levet, akik amugy kepesek harmoniaban elni.

Gloucester 2010.04.19. 20:32:32

Szúnyogriasztó környezetkímélő anyagokból:
Őrölj szegfűszeget, tedd levendula- és citromolajjal együtt párologtató tálba vagy aromamécsesbe.
Nyitott ablak mellet is jó!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.19. 23:04:19

@Gloucester: Kipróbálom, ki kell, különben nem marad a drágám velem Érden (Duna ártere közel van). :D :(

 
 
süti beállítások módosítása