Megújuló források - nem (csak) ábránd

PPJ         2009.04.03.

Pacsker: Csukd be! avagy ne a Földet fűtsd...

 

A környezetvédők kritizálják a magyar energiarendszer átállításának botladozásait. A világ - az emelkedő olajárak, a fogyatkozó fosszilisenergia-készletek, a felhasználásukkal együtt járó környezetszennyezés, és nem utolsósorban a gazdasági világválság miatt - mindinkább a megújuló energiaforrások felé fordul. A folyamatot (vagyis inkább az átállás magyar gyakorlatát) ugyanakkor még azok is kritizálják, akik a fordulatot a leginkább szorgalmazták: a környezetvédők.

Tovább olvasom ezt az érdekesnek ígérkező hírt...

         2 hozzászólás

Címkék: ajánló természet környezet fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr771043067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.04.03. 23:17:29

ez a cikk jól rámutat a magyar politikában látható környezettudatosságra. az a nagy baj a kornyezetvedelemmel, hogy bar eleg komoly es sok helyutt komolyan is vett szervezeteket allit, abban kulonbozik a kormanyoktol, hogy hosszutavon kepes gondolkodni. a kormanyokra - foleg idehaza - a rovidtavu szavazatszerzo gondolkodas jellemzo.

a dologhoz hozzatartozik, hogy mig ezek a szervezeteknek, hatalom hianyaban nem kell mas problemakkal foglalkoznia es szeles retegek joleti igenyeit kiszolgalnia, konnyebben is fogalmazzak meg gondolataikat. nem mintha a kormanyok ezekre a ""fontosabb"" igenyekre olyan valaszokat adnanak, amelyek tettekben erezheto hasznot is hoznak.

De a lenyegen sokat nem valtoztat, hogy nem hallgatjak meg ezeket a hangokat, csak eppen annyira, hogy par szavazatot szerezhessenek, ahogyan ez a cikkben is szerepel. Es kozben igyekeznek eltitkolni, elhallgatni vagy epp elbagatelizalni ezen problemak fontossagat. Pusztan a tarsadalmi feszultsegek, es a gazdasagi valsag hatasanak tompintasaval foglalkoznak. Nem tul sikeresen egyelore. A reform torekvesek is csak ezeket celozzak.

Ami kulonosen erdekes, hogy a valsagot jobban megneznek, lathatnak, hogy ha most stabillabba is valik, az idovel bekovetkezo energiavalsag okan, az kesobb meg sulyosabb lesz. Akkor mit fognak csinalni?

Jatszunk optimistat. Mondjuk az uj miniszterelnok, legyen az a Bajnai vagy Orban, vagy barki, a szemely a cselekves kenyszere miatt indiferens, vegig visz egy olyan megszoritast, atszervezest, amely a valsag hatasait optimalisan kezelve, megerositi a gazdasagot. Es tenyleg elkezdunk gyarapodni. Felismerik, hogy ezzel parhuzamosan a rendszer betegsegeit, es szent teheneit is meg kell gyogyitani. Egyszoval vegig visznek egy minden a rendszervaltas ota elmaradt reformot. Persze ezt, en csak az eddig felmerultek tukreben latom esetleg kivitelezettnek. Egeszsegugy, szocialis juttatasok, ado, es egyeb, tarsadalom altal kezzelfoghato dolgokra terjed ki. Es meg mondjuk ez is megtortenik, de kozben azt megint nem veszik majd figyelembe, hogy egy regota ismert energia valsag kozeleg. Ennek csak az idopontja vitatott. (mára jelentos elemzok kozul csak igen keves optimista alkat van, aki ugy gondolja ez nem fog jelentos katasztrofat okozni) Tehat mar most, ha nem evekkel ezelott ki kellene dolgozni egy olyan tervet, amivel ennek a valsagnak a hatasaira is fel tudunk keszulni. Megmenekulni akkor sem fogunk, de ha marad a mostani kulfoldtol valo fugges, akkor ugy rant le minket a melybe, hogy attol kodulunk. A tobbi reform is fontos, sot meg ennel tavolabbra mutatok is. De a rosszra felkeszulni, akkor is ha utkozben konnektort talalnank a napon, jobb mintha varatlanul erne, egy amugy nem varatlan jelenseg.

Bocs ha kusza lettem volna, de nagyon kapkodtam.

Ez meg egy kis bonusz: (lehet volt nem neztem meg)

ge.ecomagination.com/smartgrid/

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.04.04. 02:23:13

@Win Elen:

Nem volt kusza, teljesen érthető. Nagyon jól fogalmazol és közérthetően mondod el, hogy nagyon nagy a baj. Ez az optimista túlzás, az a fordulat amivel mostanság én is szoktam élni, munkám, hobbim, és a blog kapcsán is. Általában így néz ki: ha ebben a percben, most azonnal a Föld összes lakója tudná azt, amit a professzor édesanyám a talajokról és a hozzá kapcsolódó mindenről (ergo az életről), akkor is késő lenne már, hogy cselekedjünk, oly mértékben degradáltuk a rendszert -az élet rendszerét, a bioszférát, az ökoszisztémát- magát.

A GE még nem volt a blogon, és valószínűleg nem is lesz, mert úgy vélem:
*egy- elektroipari cég,
*kettő- mostanság derült ki, hogy a smart rendszer feltörhető,
*három- nem a teljes visszacsökkentéssel számol (miért ásná alá saját magát?), hanem HA mindenki Ha azonnal átvált AKKOR ennyivel több energiamegtakarítás történik, EZÉRT ó lehet több autó stílusban van megírva, megszerkesztve a honlap és tartalma (szerintem, de könnyen lehet, hogy mindent csak belelátok és túlmisztifikálok).
Egyáltalán nem arra készít fel, hogy NEM LESZ, hanem, hogy NYUGALOM, MEGOLDJUK, LESZ!

Theodore Roszakot idézve, csak egy újabb fellegvára (a GE) a technokráciának.

Köszönöm, hogy hozzászóltál!
Üdv: Péter

 
 
süti beállítások módosítása