Humánökológiai filmgyűjtemény: Crossroads - Válaszút (2013) - magyar felirattal!

PPJ         2013.03.27.

http://crossroadsfilm.com/wp-content/uploads/2012/12/film_Cover.png

Újév első napjaiban találtam a Filmsforaction oldalán (link), és online azonnal meg is néztem. Még januárban készítettem magyar feliratot a film bevezető részéhez (link). Rausch Zoltán azonban megkereste a blogunkat, hogy elkészült a teljes magyar felirattal! Kimondhatatlan örömben van részem! Kedves környezet- és természetvédelmi mérnökök, ökológusok, humánökológusok, öko pedagógusok, szervezetfejlesztők, közgazdászok, társadalmi szemléletformálók, magán- és állami vezetők: eljött a teljes paradigmaváltás ideje!

Megpróbálnám kiemelni a legérdekesebbnek talált részleteket a filmből: például kiemelném a 0:6:40 - 0:9:47-ig tartó részében elhangzókat a szociálkonstruktivista, egoistán versengő társadalmi beállítottság globális katasztrófájáról (lásd a spiráldinamika narancs szintjét), mert mindez szerintem jól egybecseng a Pap Gábor által kifejtett Káin-Ábel viszony jellemzőivel, amire a megoldás nem lehet más globális léptékben, mint Hunor-Magyar viszonyrendszer visszaállítása.

A film 20. percénél pedig, olyan 4-5 igazolt kísérleti eredmény magyarázata után, tulajdonképpen eljutunk a spirituális darwinizmushoz...  A 0:20:30 - 0:21:55-ig tartó részben, röpke két perc alatt levezetődik, hogy hogyan okozza a modern tudományos materialista szemlélet minden egyenlőtlenség és nyomor alapját, és hogy miért szükségszerű az ökofilozófiai megközelítés a globális válság megállításához. A 24. percben pedig már "a bórkóstolás az agyszkenner alatt" című kísérlettel magyarázódik a jelenleg általánosan megszokott világnézettől egy paradigmájában teljesen másfajta! Valamivel a film fele után pedig egy híres magyar rendszer tudós, László Ervin osztja meg a nézőkkel gondolatait! Na, felcsigáztunk bennetek? Előzetes, magyar felirattal:

Válaszút: egy új világkép születése (*Crossroads: Labor Pains of a New Worldview (2013) [65 min.]*) egy dokumentum film, mely feltárja a jelenlegi emberi állapotokat és egy új világkép megjelenését vetíti előre, amely egy új reneszánsz korszakot hoz a földre.
Egybeszövi a különféle tudományterületek eredményeit. Ezek a területek a biológia, pszichológia, hálózatok tudománya, rendszerek tudománya, üzleti, kultúra és média. A film feltárja a 21. századi emberi kapcsolatok belső működését, sürgetve a nézőket, hogy lépjenek ki a dobozból és vizsgálják felül a feltételezéseiket arról, hogy kik is vagyunk valójában, és miért tesszük, amit teszünk.
A *Válaszút* az egyre inkább eszkalálódó világunkat vizsgálja a mai társadalmi elégedetlenségek, a természeti katasztrófák és a gazdasági válságok összefüggéseiben. Megvilágít egy integrált világképet, megvilágítja a társadalmi hálózatok erejét, mely lényege a személyes és kollektív tudatosságunk.
A frissítő valóság valamennyi nézőnek és egy harsona hívás azok számára, akik hordozzák egy feltörekvő világnézet magjait.
Tudósok és gondolkodók, akik szerepeltek a *Válaszút* című filmben: Amit Goswami, Neale Donald Walsch, Elisabet Sahtouris, Bruce Lipton, Peter Joseph, Caroline A. Miller, Nicholas Christakis, James Fowler, Michael Laitman, Ervin Laszlo, Dean Radin, Dave Sherman, Annie Leonard, Jairon G. Cuesta, and John St. Augustine.

Teljes film, magyar felirattal:

---------------------------------
Válaszút - Crossroads

Zaj van. Szemét van. Szmog van. Válság van. Depresszió van. Időjárási anomália van. Éppen most tanuljuk az alaszkai tavaszt. Mindezért lehet, hogy én is felelős vagyok? Én, aki dízel autóval járok, aki gázzal fűtök, aki műanyag palackos vizet iszom. Én, aki a gyermekének szépen csomagolt csokoládét és műanyag játékokat veszek. Én aki hormonkezelt húst hozok a multiktól, mert ott olcsó. Én, aki notebookon írom e sorokat, én, aki két-háromévente telefont cserélek.
Pedig nem dobom el a csikket, nem dobom el a szemetet, inkább szelektíven gyűjtöm. Külön a papírt, külön a komposztot, külön az elektronikai hulladékot. Nem töröm le a fák ágait és nem lövöldözök fókákra. Nem szigonyozok bálnát, de fogyasztom a papírt, eszem a tonhalat és bort is iszom. Hát akkor miért is lennék pont én a felelős? Mert becsukom a szemem, befogom a fülem és nem beszélek. Nem tudom pontosan honnan van a papír, nem tudom hogyan kerül a konzervdobozba a tonhal, nem tudom hová viszik a szemetem. Miért nem? Mert a versenyző gyártók hazudnak. Az üzletek hazudnak, a marketing hazudik. S teszik ma már mindezt intézményesített keretek között állami felügyelettel. Tudja valaki, mi van a C_ca-C_lában? És ha ezt nem tudjuk, akkor ez nem is hazugság? Ráírta valaha valaki a konzerv tonhalra, hogy a halászatakor hány delfin döglött meg? Rajta van az ásványvizes palackokon, hogy a Midway sziketeken hány albatroszfióka döglik meg naponta iszonyú kínok között kapálózva a lenyelt kupakoktól? Láttad már a notebookod ismertetőjén az indiai, afrikai füstölgő szeméthegyek képét? Miért csak a cigarettán vannak elriasztó képek a dohányos tüdejéről?
A NOTEBOOK KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE! -Na ezt biztosan nem olvasod ott, pedig így van. Mindaddig káros, amíg a gyártók az eldobhatóságot tartják szem előtt és nem a FÖLD egészségét, továbbá, amíg nem oldjuk meg a hulladékkezelést igazán. A következőt kellene ráírni a ma nem javítható elektronikákra, azaz mindegyikre: VIGYÁZAT! SZENNYEZI A FÖLDET!
Ha ezt a kedves gyártó nem mondja, akkor az elhallgatás az nem hazugság? Ám nem az egyes gyártók hibásak ebben, hanem így együtt mind, azaz a mai versenyszféra, a versenyző gazdaság. És akkor most mit tegyek? Egyek füvet? Inkább szívjak? Vonuljak el kolostorba? Inkább Tibetbe és meditáljak? Menjek ki tüntetni a térre? Ki ellen? Mutassátok meg nekem, ki ezért a felelős?!
HÁT ÉN.
Bocsássatok meg nekem, de én vagyok a felelős, mert csöndben vagyok. Én vagyok a felelős, mert félrenézek s elfogadom: ma ez így van és nem is lehet másképp. Én vagyok a felelős, mert igyekszem nem meghallani, hogy is van ez. Én, egyedül én vagyok a felelős... AZAZ VOLTAM!
Egészen eddig hernyó voltam. Mától imágósejt leszek! Tudod, az a sejt, amelyik a hernyó bebábozódása után kitalálja, miből lesz a cserebogár, akarom mondani: pillangó. Az a sejt a bábban, amelyik elképzeli a jövőt. Elképzeli, hogyan fog ez a feloldódott sejttömeg-massza, ami inkább trutyi, mintsem más, egyszer csak átváltozni! Átalakulni pillangóvá! Legyél te is egy sejt a többi között. Legyél te a változás. Legyél egy imágósejt, mely elképzeli a többieknek, hogy ugyan most hernyók vagyunk, ám pillangóvá válunk. Higgyél ebben, s így is lesz. Csak nézd meg a filmet figyelmesen, s terjeszd, ha megértetted, mit is jelent mindez. Örömmel fordítottam Nektek, azért pedig bocsássatok meg, hogy eddig hernyó voltam...

Kecskemét, 2013.03.25.
Rausch Zoltán

         szólj hozzá

Címkék: videó magyar felirat fenntarthatóság humánökológia crossroads humánökológiai filmgyűjtemény válaszút 2013 crossroads 2013

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr675171460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása