A bolygónk felfalásának műholdas dokumentálása

PPJ         2012.07.29.

12 éves időutazás a Google Earthszel - Index.hu

Hétfőn ünnepelte fennállásának negyvenéves évfordulóját a Landsat műholdprogram. Ez a világ leghosszabb ideje futó, Földünkről műholdképeket gyűjtő programja. Az évek során a Landsat több petabájtnyi képet készített – 16 naponta elölről kezdi adott terület adatainak rögzítését –, ezzel történelmi perspektívában láthatjuk a Földön zajló változásokat. Ez pedig segítheti a tudósokat, a független kutatókat, valamint a nemzeteket, hogy jól informált gazdasági- és környezetpolitikai döntéseket hozzanak.

A Google együtt dolgozik az amerikai Geológiai Szolgálattal (USGS) és a Carnegie Mellon Universityvel, hogy a hatalmas képkollekciót nyilvánosan elérhetővé tegye. Az adatok segítségével átutazható a 1999-2011 közötti időszak, melyen már jól láthatóak bolygónk változásai. Ilyen például az Amazonas őserdőinek eltűnése, vagy Las Vegas növekedése.

A Google mérnökei szerint ezek a valaha létrehozott legjobb felbontású képek a témáról. egyetlen képkocka teljes képernyőn 1,78 terapixeles lenne. Az USGS 2008-ban nyitotta meg a hozzáférést a teljes Landsat archívumhoz, ekkor kezdték el feltölteni a Google mérnökei a Google Earth Engine-be az adatokat.

A bolygó-perspektíva: a Landsat és a Google Earth segítségével

Las Vegas urbanizációja: időutazás

Az Amazonasz kivágása: időutazás

Az Aral-tó kiszáradása: időutazás

         szólj hozzá

Címkék: google earth las vegas környezet amazonas aral tó térinformatika fenntarthatóság humánökológia landsat

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Ami fenntarthatatlan: Magyarország Zrt.

PPJ         2012.07.28.

http://fastvo.blogzine.jp/blog/images/2012/03/04/tumblr_ly3a4upllq1qhvxbdo1_500.jpgAzért kerül mindez egy öko-blog hasábjaira, mert elképzelhetetlen a fenntarthatóság politikájának kialakítása egy olyan országban, ahol nagyon mélyen nincs igazmondás. Ahol még nagyon sokan alszanak a tömegmédia hatására ÉS/VAGY meg vannak félemlítve az érintett maffia által! Az életünk minden bugyrát minden szinten átszövő fekete fertőből nem lesz egyszerű kitörni és csak rajtunk múlik, hogy akarunk-e, tudunk-e. A hajó süllyed, és egészen megértem azokat, akik az alábbiakat jól látván, elhagyják azt. Vajon vérontás nélkül és ostoba náci kalózok (Jobbik) hatalomra kerülése nélkül még leváltható a kapitány és a tiszti kar?! Egyáltalán akarjuk, hogy Magyarország még hajó formájában fennmaradjon a vízen?!

HVG.HU \ HVG HETILAP \ 2012\19. SZÁM

Magyarország Zrt.

(az alábbi cikk FaceBook bejelentkezés után olvasható)

Oligarchák a nemzeti együttműködésben nincsenek – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely (LMP)...

Oligarchák a nemzeti együttműködésben nincsenek – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely (LMP) azonnali kérdésére a T. Házban, kifejtve, hogy nagytőkésekre, milliárdosokra, nagyvállalatokra viszont szüksége van az országnak. Az ellenzéki politikus a Fidesz-közeli gazdasági háttéremberek és a hozzájuk kapcsolódó cégek térnyerését firtatta. Simicska Lajos egykori pártgazdaságis, későbbi adóhatósági elnök, illetve Nyerges Zsolt milliárdos jogász-üzletember kétségkívül a gazdaság csaknem minden ágazatára kiterjesztették befolyásukat, ráadásul a hozzátartozók szerepvállalása miatt úgy tűnik, immár dinasztiaépítés is zajlik. Ahol speciális szakértelem hiányában önmaguk nem boldogulnak (ilyen például az informatika), baráti megegyezések, háttéralkuk révén tartják szemmel a piacot. A cégek története azt is példázza, hogyan lehet milliárdos közmegrendelésekkel pártközeli magáncégeket fölfuttatni. A hosszú távú befektetői gondolkodás viszont nem az új oligarchák erőssége: az adózott eredményt előszeretettel veszik ki osztalék formájában.

Reklámpiac, média:

A tucatnyi reklámcégből álló Mahir-birodalom az ágazatot sújtó válság ellenére nyereségesen működik – igaz, jórészt az állami hirdetéseknek köszönhetően. A közterületi hirdetések 15 milliárd forintos piacán, ahol Simicska cégei főszereplők, tavaly az állam volt a legnagyobb megrendelő, a Mahir-csoport pedig a szinte kizárólagos szállító. Nyerges, illetve a Simicska házaspár a tulajdonukban álló cégekből több milliárd forint osztalékot vettek ki. A hirdetési bevételek olajozzák a jobboldali médiabirodalom működését is; bonyolult kereszttulajdonlások révén gyakorlatilag a Simicska–Nyergespáros felügyeli a Magyar Nemzet, Hír Televízió, Lánchíd Rádió hármasát, a Heti Válasz kiadóját és a Class FM kereskedelmi rádióadót.

Építőipar, infrastruktúra-beruházások:

A 2011-es gazdálkodás után 2,9 milliárd forint osztalék (az Origo cikke szerint a teljes nyereség) jár a Közgép Zrt. tulajdonosainak, vagyis Simicskának. A Nyerges elnökölte Közgép tavaly több mint ötven nyertes közbeszerzésben vett részt, 2015-ig 85 milliárd forintnyi állami megrendeléshez jutott. Legutóbb az M86-os út Szombathely és Vát közötti 9 kilométeres szakaszának építését nyerte el a Magyar Aszfalttal közösen 7 milliárd forintért.

Mezőgazdaság:

A lemondott Ángyán József földművelési államtitkár kifakadása révén ismertté vált metódus szerint a Nemzeti Földalap 64 ezer hektárjának bérleti pályázatán nemcsak Nyergesék nyertek, hanem a kormányzat jelentéktelenebb vazallusai is. A bérleti megállapodások közvetlen hozadéka a hektáronkénti 57 ezer forintos uniós területalapú támogatás, hosszabb távon pedig a földek reménybeli megszerzésének, illetve a külföldiek földtulajdon-szerzési tilalmának 2014-es feloldása után az esetleges jutányos értékesítés lehetősége.

Pénzügyi szolgáltatások:

Egyebek mellett az agrárvállalkozások, vagyis voltaképpen az Ángyán által leoligarcházott Fidesz-közeli vállalkozók meghitelezését reméli az állam attól, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a Takarékbank Zrt. megvásárlásáról tárgyal (a pénzintézet többsége a takarékszövetkezeteké, 38,5 százaléka a német DZ Banké). Párhuzamos tárgyalások folynak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként a Takarékbank ügyeire is befolyással bíró Demján Sándor nevével fémjelzett Gránit Bank, illetve a Széchenyi Bank felvásárlásáról is. Utóbbi Töröcskei István érdekeltsége, aki fő államadósság-kezelői kinevezése előtt üzleti partner volt Simicskáék média- és reklámpiaci cégeiben, majd azokat hivatalba lépésekor a duóra hagyományozta.

Energiaipar:

„Az RWE, a Suez, a Gazprom nem a Mahir” – utalnak a HVG forrásai arra, hogy az országnak csak a gázforgalma 12 milliárd dollár évente, így a helyi kiskirályoknak még jócskán növekedniük kell a szerepvállaláshoz. A Közgépnek mindenesetre vannak energiapiaci érdekeltségei: az E-OS-csoport központi cége 2006 novemberében alakult – miután a Fidesz tarolt az önkormányzati választáson – jórészt önkormányzati áramüzletekre, 2008–2010-ben Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű korábbi, az MVM Zrt. jelenlegi vezérigazgatója volt a vezetője. Leányvállalatukat, az egyebek mellett Hódmezővásárhelynek és a Csongrád megyei önkormányzatnak is dolgozó E-OS Innovatív Zrt.-t Erdei Tamás bankárnak, az MKB leköszönt elnökének fia, Erdei Bálint vezeti. Az igazgatóság tagja Tiborcz István ügyvéd, aki a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a barátja, s akinek a testvére, Tiborcz Péter 2006–2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt, jelenleg pedig a fejlesztési minisztérium energetikai tanácsadója.

         szólj hozzá

Címkék: politika hvg fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

NASA: Négy nap alatt megolvadt Grönland...

PPJ         2012.07.27.

Először adathibára gyanakodott a NASA, annyira megdöbbentő volt a műholdak által történt felismerés, hogy mindössze négy nap leforgása alatt a grönlandi jégtakaró teljes felszínét érintő, a történelem során soha nem látott ütemű olvadás következett be! Az emberiség szempontjából "sajnos" vagy részemről inkább "szerencsére" nem adathiba történt. Ez a faj megérett a pusztulásra - mármint ha ilyen jelek láttán sem változtat a viselkedésén...! Mikor fogunk már végre hinni a klímatudósoknak és (humán)ökológusoknak, hogy nagyon nagy baj van?!

547697_10150818087984229_1334091633_n.jpgA Guardian hasábjain megjelent angol cikk lényegi magyar kivonata:

Bal oldalt a grönlandi jégtakaró július 8-án, jobb oldalt négy nappal később. A képen a "valószínűleg megolvadt"-ként kategorizált területek halvány rózsaszínnel jelölve azok, ahol legalább egy műhold észlelt felszíni olvadást. A "megolvadt"-ként kategorizált területek sötét rózsaszínnel jelölve azok, ahol kettő vagy három műhold is észlelt olvadást. A fotót a NASA készítette. Jelen képet a Greenpeace feliratozta.

Ebben a hónapban a grönlandi jégtakaró olyan gyors ütemben olvadt meg, mint még soha az eddig felvételezett történelem során.

A hirtelen olvadást három műhold regisztrálta. Megdöbbentette és rémülettel töltötte el a tudósokat, elmélyítve a félelmet a klímaváltozás iramát és jövőbeni következményeit illetően.

A NASA weblapján kedden közzétett bejelentés szerint, a tudósok beismerik, annyira meglepőek voltak az adatok, hogy először azt gondolták, valami hiba történhetett.

Ami elsőre hihetetlen volt az NASA-nak, azt három műhold is megerősítette: Grönland jégtakarója aggasztó mértékben olvad!

Ideje lenne, hogy megmentsük a saját életünk egyik létalapját, a sarkvidékeket: savethearctic.org/hu/!!!

A klímaváltozás nagyon rövidesen közvetve és közvetlenül is ki fogja készíteni az egész bolygó gazdaságát!

Alig két hétre elegendő gabonatartaléka van Romániának. Rendkívüli állapot kihirdetését és a gabonaexportok azonnal felfüggesztését követelik a kormánytól a romániai gazdák az országot sújtó rendkívüli szárazság miatt. A helyzet drámai Romániában, a kukoricatermés 80 százaléka megsemmisült, búzából és napraforgóból 50 százalékkal kevesebb lesz idén - mondta Laurentiu Baciu az agrárképviseletek tömörülésének (LAPAR) elnöke. - Tette közzé a Vidék Patrióta Értékközösség (VIPÉK) a Facebook-on a Napi.hu hírét.

Nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetté Magyarországot a kormány – kéri a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Felhívják a figyelmet: a hőség és a szárazság rendkívüli helyzetet idézett elő. A MOSZ mintegy 200 milliárd forintra becsüli az eddigi kárt. - Élelmiszer.hu via VIPÉK

Felgyorsulhat az ózonréteg károsodása
A globális felmelegedéssel gyakoribbá váló heves nyári viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók.

Mindeközben ez az ostoba macskajancsi (igazából egy seggtitán torkig nyelt Shell és MOL pélókkal) azt hiszi, hogy a hamis termékeinek PR-celebsége mellett hirtelen zöld-szakértő is lett. Nem fél hát pózerkedeni, meg van győződve a saját igazáról, elvette az eszét az 'ápdét' L-karnitin meg a lisztmentes liszt. Hiába van "ép" teste, ha az agya meg szimplán csak poshad... Közben a sarkvidék meg olvad...

Norbi Update
"Ma direkt a Shell-nél tankoltam, mert unszimpatikus volt nekem a Greenpeace méregdrága manipulációja. Mert ez jó nagy, drága műbalhé volt valaki ellen és nem valamiért. Na ez a baj! Norbi"622135_397351743647565_799127519_o.jpg

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel." - Bertrand Russel

"Úgy sajnállak, mint Norbi a jegesmedvéket."
"Hidegen hagy, mint Norbit a globális felmelegedés."
"Update Morbid"

561053_375506769181708_415857491_n.jpg

         5 hozzászólás

Címkék: nasa klíma mezőgazdaság klímaváltozás greenpeace shell agrárium grönland

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép: A nudista aktivista

PPJ         2012.07.25.

Ó, a tüntetők élete...! - Nagyjából 50-75 ember meztelenül védte a kaliforniai Humboldt megye Richardson Grove Nemzeti Parkjának mamutfenyőit az útszélesítési projekt elől!!

http://redwoodcurtaincopwatch.net/files/HereBeforeTheProphets_4806_1200p_WEB.jpg

         szólj hozzá

Címkék: természetvédelem aktivizmus mamutfenyő napikép

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark