Ezt tedd össze, ne a két kezed!

PPJ         2012.03.26.

A Petermann-gleccser drámai zsugorodása - Greenprofit.hu

Megvan az első állam, amely az éghajlatváltozás miatt elhagyná földjét - Index.hu, NOL.hu

Egy walesi tudós Dr. Alan Hubbard, az Aberystwyth Egyetem munkatársa készítette az alábbi riasztó képeket.  Más kutatók 2009-ben készült képei alapján 2011-ben összehasonlításul új fotókat készített az erősen fogyatkozó grönlandi gleccserről.

Az Északi-sarktól mintegy 1000 kilométerrel délre található Petermann-gleccser  Grönland két utolsó megmaradt jégfolyamának egyike, az ország egyik legnagyobb jégfolyama.

Dr. Alun Hubbard a műholdfelvételek alapján előre tudta, hogy nagy mennyiségű gleccser olvadt el, de a helyszínen így is megdöbbenve szembesült a valósággal. A magyarázat a felgyorsult folyamatokra, hogy a megnövekedett olvadási idő felgyorsította az olvadási folyamatokat és a most már egyre rövidebb hideg időszakban nem tudja utánpótolni ezt a veszteséget.

Képek a gleccser olvadásáról a Greenprofit oldalán!
http://greenprofit.hu/images/stories/peterman.jpg

Kiribati elnöke arra készül, hogy országát hamarosan elnyeli a tenger. Ezért az állam földet készül venni a Fidzsi-szigeteken, hogy fokozatosan mindenkit áttelepítsenek. A 32 lapos szigetből álló Kiribati néhány évtized múlva várhatóan nem létezik már.

Anote Tong, Kiribati elnöke hivatalosan is megerősítette, hogy országa nevében a Fidzsi-szigetek egy darabjára alkuszik. A terv szerint valamivel több mint 20 négyzetkilométert vásárolna az ország. A távolság az óhaza és az új föld között több mint kétezer kilométer. A terv szerint fokozatosan mindenki elhagyja Kiribatit, és a megvásárolt új hazában telepednének le.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Csendes-óceánon 32 szigetet elfoglaló és a tengerszint felett alig valamivel fekvő törpeállam egy részét már el is nyelték a hullámok. Kiribati 113 ezres lakosságának tetemes része már az ország közigazgatási központjának számító Tarawán, egy öböl mentén patkó alakban elterülő szigetláncon zsúfolódik össze. "Ez az utolsó mentsvárunk, innen nincs tovább" - kongatta meg a vészharangokat Anote Tong. "Az embereknek el kell menniük, amint a hullámok elérik házaikat és falvaikat" - fűzte hozzá.

Kiribati a Hawaii-szigetek és Ausztrália között van nagyjából félúton, az Egyenlítő vonalában. A kiválasztott új haza valamivel délebbre fekszik, közelebb Ausztráliához.

Kiribati, Fotó: Torsten Blackwood
http://galeria.index.hu/kulfold/2012/03/14/kiribati_kepekben/2749354_30f38f20661f232160471b7ec4580dc7_l.jpg

         szólj hozzá

Címkék: klíma globális felmelegedés klímaváltozás gleccser tengerszint emelkedés kiribati

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr304341003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása