8 milliárdos kár a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területen a Hubertus Bt. miatt!

PPJ         2011.09.25.

Avagy, hogy kerül a Magyar Államtól a kizárólagos vadászati jog 100%-ban egy német agráripari cég kezébe természetvédelmi területen?!

http://kep.index.hu/1/0/225/2254/22546/2254648_023174c832ebccdf0c855d38519dd1bb_wm.jpg

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása itt olvasható részleteiben. Alább az Index cikkéből emelek ki:

Súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot a Balaton déli partján, a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területen a Hubertus Bt. tevékenysége – állapította meg frissen lezárult vizsgálatában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A Balatonfenyves melletti természetvédelmi terület lecsapolásáról először az Index számolt be: az állami tulajdonban lévő, nemzeti parki területet bérlő német tulajdonú cég, a Hubertus Bt. emberei által vezetett helyi vízitársulat idén a megengedett minimum közelébe csökkentette a vízszintet. Emiatt a 2011. június óta nemzetközi jelentőségűnek minősülő vízimadár-rezervátumból már július közepére szinte teljesen eltűnt a víz, és a terület alkalmassá vált a vadásztatásra.

Első cikkünk megjelenése után Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal visszavonta a vízitársulat tavaly decemberben módosított, és a nyár elején már felfüggesztett vízjogi engedélyét, ami az év első felében lehetővé tette a terület lecsapolását.

Olvasd tovább az Indexen, hogy mekkora kár érte Magyarországot, mennyiért adta bérbe az állam ezt a földterületet és hogy mit merészelt mondani reagálásában a Hubertus Bt. vezetője...

         szólj hozzá

Címkék: természetvédelem vadászat láp jövő nemzedékek jno hubertus bt nagybereki fehérvíz

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Beszámoló a Kutatók Éjszakájáról - helyi gazdaságszervezés

PPJ         2011.09.25.

2011-ben első ízben szállt be a programok sorozatába a Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara!

Megállapítások a Kutatók Éjszakájával kapcsolatban:

Az emberek nem be-, hanem kikapcsolni akarnak. Gondolkodás helyett szórakozni. Ezért fordulhat elő, hogy az Index videók által is bemutatott, látványos, pukkanó-durranó-pörgő események (mint egy általános iskolai fizika kísérlet) több látogatót vonz, mint a köz ügyeit (értsd: közgazdaság) oly mélyen érintő kérdések: mint, hogy kié lesz a termőföld...

Persze már a programok címe is árulkodó és meghatározó az emberek döntésében, hogy mire mennek el, mert génpuskával növényekre lövöldözni ugye izgalmasabban hangzik, mint meghallgatni, hogy a génmanipulált növények hogyan teszik tönkre a magyar gazdaságot, avagy, hogy ismét lovagoljak a szón, a magyarok köz-gazda(g)ságát...

Azért így is legalább 200-300 ember kapott adagokat a helyi gazdaságszervezés és a fenntartható vidékfejlesztés egyre népszerűsödő gondolataiból!

Megállapítások a BCE programjával kapcsolatban:

Nem találom az interneten, csak a kar programjainak kezembe adott nyomtatott papírján, hogy milyen filmeket vetítettek a II-es előadóban. Körülbelül azt, amit eddig a GreenR blog ajánlott. :D Fántásztis!  Be fogom gépelni a listát és a humánökológiai filmgyűjtemény posztjai közé tematizálom, hogy lássátok, ez az ökológiai blog egy közgazdaságtudományosan is alátámasztott filmkínálattal rendelkezik!

Nagyon köszönjük a rengeteg segítséget a szervezőktől, hogy poszterhelyet, fórumhelyet és megjelenést biztosítottak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak és, hogy az Élőlánc Magyarországért vezethette az elhangzott előadások után az előadókhoz intézett kérdéseket.

Kerek viták és országunk problémáira szép megoldási javaslatok hangzottak el Dr. Mellár Tamás és Dr. Hossó Andrea előadása utáni közönségfórumon!

Szó esett a központi témának szánt földkérdés mellett a Paksi Atomerőmű bővítése elleni fenntarthatósági szempontú érvekről, a magyar gazdaság önellátó potenciáljáról, Magyarország spiritualitásának helyreállításáról, a bankok kapcsán a váltó leszámítolásának ésszerűtlen hiányáról, és úgy egyáltalán Magyarország szellemi hanyatlásának megállítási lehetőségeiről.

Mindenki gondolatokkal feltöltődve és új kapcsolatokkal térhetett haza: jövőre még szorosabb és átütőbb rendszert alkotunk! 

         szólj hozzá

Címkék: corvinus közgazdaság bce fenntarthatóság kutatók éjszakája ökológiai politika alternatív közgazdaságtan közgazdaságtudományi kar éleőlánc magyarországért helyi gazdaságszervezés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Egy ifjú klímakutató szakmai dilemmái (és az ELTE TTK agyhasító önellentmondásai)

PPJ         2011.09.24.

Ráteszek egy lapáttal: http://www.greenfo.hu/hirek/2011/09/24/egy-ifju-klimakutato-szakmai-dilemmai

Úgy tűnik, hogy az ELTE TTK az utóbbi időben nem a tudományos objektivitásáról híres. Nem is értem, hogy engedheti meg magának egy kar - és erre a pénzhiány sem mentség -, hogy feladja a tudomány(os) függetlenségét. És akkor csodálkozunk, hogy ilyen két szék között a pad alá eső diplomások kerülnek onnan ki; megosztott véleménnyel a klímaváltozásról vagy az atomenergiáról? Egyáltalán nem meglepő! Mikor a Paksi Atomerőmű és a MOL is támogatja a Természettudományi Kart az ELTÉn, akkor nem csoda, hogy a klímaváltozással és a megújuló energiákkal kapcsolatban ilyen megvezetetten tájékozatlan "szakember" gárda kerül ki. Szerencsére az alábbi cikk konklúziója ökológiai szempontból ésszerűen pozitív, de mennyi olyan ember lehet, aki nem ennyire éber és gond nélkül bemagolja, amit egy cég által finanszírozott egyetemi tanár mondott neki?! "Jó kapcsolatokat ápol az Intézet a MOL-lal" - még csak nem is titok, egyenesen a geológus mesterszak hívószava ez. Ugye minek is hazánk megújuló termál-energia forrásait kutatni, ha Dubaiba is mehet a magyar pénzen tanult kútfő olajat keresni?!

Egy ifjú klímakutató szakmai dilemmái - Greenfo

A tudás megszerzésének folyamata a tanulás. De mit tegyen a diák, ha a tanárai sem értenek egyet a témát illetően? Mit tegyen az az egyetemi hallgató, aki éghajlatkutatónak készül, de közben professzorai még parázs vitákat folytatnak a klímaváltozás létéről? Esetleg tudathasadást kellene szenvednie?

A fiatal, tanulni vágyó meteorológusjelöltek gyakran egymásnak ellentmondó elméletekkel kerülnek szembe a tanulás fázisában. Néha az egymással konkuráló tanárok más-más véleményen vannak egy adott témát illetőleg. Például másként vélekednek a meteorológusok, és másként a fizikusok a globális klímaváltozás tényéről. Ahhoz azonban, hogy az ember meteorológussá váljon, számtalan fizika előadáson (Mechanika és hőtan, Elektromágnesség és optika, Atomfizika, Elméleti fizika 1-2, Folyadékdinamika, Termodinamika) át vezet az út. Ha pedig egy fizikus elméleti úton, kellő érvekkel, a csillagászati eredményekre támaszkodva alátámasztja, hogy globális felmelegedésről márpedig nem beszélhetünk, akkor azt kutyaköteles a meteorológuspalánta elfogadni. Azonban eléggé visszásan hat, ha az ember erről az óráról kilépve egy „Klímaváltozás” című előadásra ül be. Ilyenkor az ifjú hallgató vagy kételyek között vergődik, vagy elfogadja a szívének inkább kedvesebb elméletet.

         szólj hozzá

Címkék: kritika klímaváltozás ttk elte mol paks elte ttk

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Kié lesz a föld?! - Kutatók Éjszakája programajánló: Élőlánc, GreenR, Corvinus

PPJ         2011.09.23.

Ez most csupán egy hirtelen összesítése az eddigi híreknek és egy mai programajánló, valamint internetes plakátkiállítás. A kérdés, hogy kié lesz a magyar föld, még nem dőlt el, azonban vannak erős nyomások a kormányon, mint például a kiélegyenaföld honlap vagy akár ma este a Corvinus programjának részeként egy plakátkiállítás. Ács Sándorné pedig tegnap a Lánchíd rádióban volt hallható! Kezdik megérteni az emberek, hogy ha a kormány nem tartja magát a Vidékstratégiájában ígértekhez, akkor félmillió vagy akár egymillió vidéki gazda ember fog Budapestre feljönni tüntetni - így 6 évvel a gazdatüntetés után! 

Kié legyen a föld?

 

Esti Kulissza - Lánchíd Rádió

Kié legyen a föld? Ez a magyar történelemben sokszor és fájdalmasan felmerülő kérdés ismét napirenden van Magyarországon. Az állam tulajdonában, konkrétan a Nemzeti Földalapban 2 és fél millió hektárnyi terület van, ebből most szeptember második felében 65-70 ezer hektár haszonbérleti jogát pályázattal meg lehet szerezni.

A kormánynak az a meghirdetett célja, hogy a földek jelenlegi nagygazdasági bérlői mellett, vagy helyett lehetőséget kapjanak a helyben lakó gazdálkodók is. A kiírásokat még nem tűzték ki az önkormányzatok hirdetőtábláin, az őszi földmunkálatok viszont a gazdálkodás biológiai rendje szerint már megkezdődtek. Vajon ugyanaz fog aratni, aki ma vet, vagy osztanak lapot a többi jelentkezőnek is?

A stúdióban Ács Sándorné agrármérnök a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, a telefonnál Weisz Miklós a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke, valamint Szabó Csaba kiemelt ügyekért felelős miniszteri megbízott.

Élőlánc Magyarországért felhívás - Kié legyen a föld?

Talán kevesen tudják, hogy 6 évvel a gazdatüntetés után ismét történelmi napokat élünk…

http://www.kielegyenafold.hu/

Ez a honlap egyaránt szól a városról és a vidékről, mert a városi ember jövője, biztonsága és életminősége is attól függ, hogy kié lesz a föld vidéken. Ettől függ, hogy lesz-e élhető élet, elegendő egészséges élelmiszer, tiszta víz és munkahely a városokban. Kérünk minden felelősen gondolkodó embert, hogy olvassa el üzenetünket, gondolja át, mondjon véleményt, kapcsolódjon be a közös gondolkozásba.

Honlapunkat a Nemzeti Vidékstratégia 2020 bevezetése, társadalmi ismertségének, elfogadásának elősegítése érdekében annak legfontosabb kérdéséről – a földtulajdon, földhasználat, a helyi erőforrások használatának kérdéseiről indítjuk.

Kutatók éjszakája: Helyi gazdaságszervezés és elszámolás

Tudományterület: Társadalomtudományok, Szervező: Budapesti Corvinus Egyetem

Cím:1093 Budapest IX. kerület, Fővám tér 8 (BCE Közgazdaságtudományi Kar Főépülete) - Térkép ide kattintva érhető el  Gyerekek számára is látogatható program!

Diákoknak, öreg diákoknak, leendő és gyakorló szakembereknek szeretnénk továbbgondolásra érdemes gondolatokat átadni. A helyi gazdaság élénkítésének eszközeit keresve előadásokkal, szimulációs játékokkal, filmvetítésekkel, a párhuzamosan zajló beszélgetések lehetőségének felkínálásával keressük a kivezető utakat.

A Fővám téri épület földszinti nagyelőadói, az előtte levő Zsibongó, összesen 5 különböző színhely ad otthont a rendezvénynek.

18.00

Dr. Győri-Nagy Sándor: Helyi gazdaság, helyi kultúra Új szövetség a fenntartható lokalitásért

 

18.30

Dr. Mellár Tamás: Az alulról építkező gazdaság  A kisvejkei példa

19.00

Dr. Hossó Andrea: Az önrendelkezés gazdaságtana  http://mn.mno.hu/portal/692022

19.30

Dr. Gazdag László: A Tours-i modell http://www.fn.hu/makro/20110829/mi_devizahitel_valsag_megoldasa/  

20.00

Dr. Bálint János: Agyváltó a vidékfejlesztésben http://www.videkfejlesztes.net/oktatas/menedzsment-es-marketing-tanszek/videkfejlesztes-spreewald.html 

20.30

Dr. Vass Csaba: Családüzem (Hány napig maradna  fenn a piacgazdaság nélküle?)  Humángazdaság

21.00

Dr. Kiss Károly: A közgazdaságtan esendősége (és mihaszna válság idején)

http://kisskaroly.freeweb.hu/gazdasagelmelet/valsag-es-gazdasagelmelet-legrovideb.pdf

21.30

Dr. Gyulai Iván: Vidéksors (18 év küzdelmei és tanulságai Gömörszőlősön)
 Gömörszőlős, a fenntartható falu

22.00

Dr. Szegő Szilvia-Dr. Giday András: Fékevesztett deviza és forintéhségünk: „Mások vittek rossz utakra (minket)”?  Hova tűnt a devizagazdálkodás fénye

22.30

Dr. Varga István: Pénzt vagy életet! A kettő együtt nem megy?  Milyen a devizahitel magatartása?

23.00

Dr. Dobos Imre: Az állami környezetvédelmi politika hatása a vállalati stratégiára

 Production-inventory control under environmental constraints

23.00

dr. Szalay Zsuzsanna Eszter: Váltó hol vagy, merre csavarogsz? http://edok.lib.uni-corvinus.hu/297/1/Szalay103.pdf

 

http://www.friweb.hu/greenrblog/elolancposzter.jpg

         szólj hozzá

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Nemzetközi környezetvédelmi filmfesztivál - Forgasd át magad zöldbe!

PPJ         2011.09.22.

Kedves természetkedvelő filmbarát!

Odavagy Tarantino művészi alkotásaiért, esetleg David Attenborough dokumentumfilmjeiért rajongsz? Lenyűgöző képsoraiddal, vagy kreatív animációddal megmutatnád, milyen károkat szenvedünk el az erdőirtás és a túlzó étel és energiafogyasztás miatt? Részt vennél egy új nemzetközi mozgalomban, ami egy zöld fesztivál alapjait fekteti le? Ha a válaszod igen, itt a helyed! Terjeszd környezetvédelmi üzeneted, mutasd meg tehetségedet, sőt, akár nyerj is vele!

Vegyél részt az első Green-Go Nemzetközi Kisfilm Fesztiválon! Légy része az üzenetnek, és mutasd meg, mennyire óvni kellene az életünkben kulcsszerepet játszó erdeinket, mennyire vigyázni kellene az életet adó termőföldre, vagy, hogy mennyire csökkenteni kellene gigászi fogyasztásunkat, mellyel tönkretesszük az egyetlen élhető bolygónkat.

Válassz eszközt és fókuszálj! Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk szerte a világon!

http://www.diverziti.hu/wp-content/uploads/2011/09/greegofest_A1_plakat.jpg

A rövidfilmes kategóriák:

  • Kincsünk a Föld és az élelem (Greenpeace)

    Bebizonyosodott, hogy nem fenntartható az a mód, ahogyan ma az élelmiszereket termeljük. A nagyipari mezőgazdaság mérgező vegyszerekkel szennyezi a környezetet, néhány multinacionális agro-kémiai cég jogvédett vetőmagjait és génmódosított növényeket használ. Alapjaiban meg kell változtatnunk az élelmiszertermelést. A megoldás az ökológiai gazdálkodás, amely úgy teszi lehetővé az fenntartható gazdálkodást és az egészséges élelmiszerek előállítását most és hosszútávon is, hogy közben megvédi a talaj termőrétegét, a vízbázist, a klímát, támogatja a biológiai sokféleség megtartását és a környezetet sem vegyi anyagokkal, sem génmódosított növényekkel nem szennyezi el.

  • Túlélésünk kulcsa a fogyasztás csökkentése (CEEweb a Biológiai Sokféleségért)

    Az elmúlt ötven év alatt fogyasztói szokásaink olyan méretet öltöttek, hogy már többszörös mennyiségű élelmet, nyersanyagot és energiát használunk, mint amit Földünk nyújt és megújítani képes. Az Európai Unió például 2,5-ször annyi nyersanyagot használ, mint amennyi rendelkezésére áll. Ezzel a jövő generációit veszélyeztetjük és romboljuk környezetünket, ami így egyre kevésbé tud ellenállni a káros hatásoknak. Változtassunk fogyasztói és vásárlói szokásainkon, csökkentsük élelmiszer, energia és nyersanyag felhasználásunkat!

  • Őrizzük meg erdeink sokszínűségét (Diverziti)

    Erdeink, melyek a szárazföldi élőlények 80%-ának nyújtanak otthont, 2 milliárd embernek biztosítanak megélhetést, illetve bolygónk tüdeje, a Föld 30%-át foglalják el. Azonban az élelmiszerek és ipari termékek (marha, szójabab, bioüzemanyag, papír) iránti növekvő igények miatt ezeket az értékes ökoszisztémákat több mint 10 ezer millió hektár per év sebességgel veszítjük el. Ha elveszítjük ezeket az ökoszisztémákat, megfosztjuk magunkat és környezetünket a friss levegőtől, a tiszta víztől, a klímaváltozás hatásainak csökkentésétől, a stabil talajoktól és a fajok sokszínűségétől.

Követelmények

A rövidfilm:

  • releváns környezetvédelmi üzenetet közvetítsen, de lehet bármilyen műfajú
  • hossza fél perc és 8 perc között mozogjon
  • legyen feltöltve Youtube-ra HD verzióban (720p vagy 1080p)

Pályázási követelmények

  • Kitöltött jelentkezési lap
  • Youtube link
  • Csatolt angol nyelvű feliratfájl (.srt)
  • Két jelenetfotó a filmből (min. 300 dpi)
  • Fotó a rendezőről (min. 300 dpi)
  • Előzetes a filmből, ha van
  • Határidő: 2011. november 24.
  • Egy jelentkező maximum 3 videóval jelentkezhet (minden filmhez külön jelentkezési lapot kell kitölteni)

Aki a fenti kritériumoknak nem tesz eleget, annak a jelentkezését nem áll módunkban elfogadni.

A rövidfilmeket:

  • kreativitás,
  • eredetiség,
  • a környezetvédelmi üzenet ereje,
  • és a film minősége

alapján minden kategóriában kategória-specifikus zsűri válogatja, ami egy újságíróból, egy filmesből és egy, a témáért felelős civil szervezet tagjából áll. A zsűri minden kategóriában egy nyertest választ.

Továbbá 2011. november 25-én valamennyi film feltöltésre kerül a Filmek menüpont alá (www.greengofest.eu/hu/entries), ahol a látogatók szavazhatnak kedvenceikre november 25 és december 1 közt. A három kategóriára közösen egy közönségdíjat ítélünk meg a legtöbb szavazatot szerző videónak.

A díjazott filmek listája december 3-án kerül fel a honlapra (www.greengofest.eu).  A nyerteseket december 2-ig előzetesen emailben kiértesítjük.

A feltételeket teljesítő filmeket december 3-án levetítjük. A díjnyertes alkotások a budapesti Toldi moziban szervezett filmfesztivál esti csúcspontjai lesznek.

További részletek és a jelentkezési lap megtalálható:

A Green-Go fesztivál honlapján

Jó filmezést, és óriási befogadó közönséget kívánunk!

A szervező csapat

CEEweb a Biológiai Sokféleségért

Greenpeace Magyarország

Diverziti Egyesület

 

         szólj hozzá

Címkék: film környezetvédelem természetvédelem greenpeace filmfesztivál diverziti ceeweb greengo környezetvédelmi filmfesztivál

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása