Föld Napja Szandikával

PPJ         2011.04.22.

Eeegen, ezek köztünk élnek. Úgy érzem, hogy nem csak "a cserebogarat kéne irtani"... Vagy legalább kérem zárják vissza ezt a valamit oda, ahol eddig tárolták! Köszönöm. (Köszi Subba és subba kommentelők)


 

         9 hozzászólás

Címkék: humor videó föld napja

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Tavaszi zöld hírözön - 2. adag

PPJ         2011.04.21.

Csupa "jeles" esemény közeli napja ez a mai. Fordulópontok sorozata. Egy éve történt a Mexikói-öbölben a BP olajkatasztrófája. Holnap Föld Napja. A Fidesz kirúgta azt a 24 éve a természetvédelemben dolgozó nemzetközileg elismert nőt, aki szólni mert annak a kibaszott kereszténydemokrata Semjénnek a vadászhibbantsága miatt. Orosz bloggerek válnak egyre befolyásosabbá a környezetvédelmi ügyekben. Németország belátta, hogy lejárt az atomkorszak (és az atomlobbi) ideje. És most "ünnepeljük" a csernobili atomreaktor felrobbanását is. Röviden ennyi, most olvassátok a részleteket. 

Egy éve kezdődött a Mexikói-öböl olajkatasztrófája, a Greenpeace megmutatja, mi van most:

Az Index is friss képekkel mutatja be a jelenleg is tartó helyzetet. Fotógalériájából két képet emelnék ki:

Lorrie Williams két sarokra lakik a parttól, ő és családtagjai sorozatos szervi (tüdő, máj) megbetegedésektől szenvednek az olajkatasztrófa óta, ennek gyanújuk szerint az olaj szétoszlatására használt vegyszerek az okai.

http://galeria.index.hu/kulfold/2011/04/19/egy_ev_telt_el_a_deepwater_horizon_olajfurotorony_katasztrofaja_ota/2065806_da292e95c8ad1494b31267847c88acf9_l.jpg

Elpusztult teknős a waveland tengerparton.

http://galeria.index.hu/kulfold/2011/04/19/egy_ev_telt_el_a_deepwater_horizon_olajfurotorony_katasztrofaja_ota/2065820_5ddbb60ced7e69f4c43fbfc335f1eeb6_l.jpg

Vadászat veszélyeztetett fajokra és természetvédőkre? - Greenfo

Több környezet- és természetvédő szervezet határozottan kiáll a védett fajok vadászhatóvá tétele ellen, és támogatja a témában megszólaló MME, illetve Gera Pál Pro Natura-díjas természetvédő fellépését és szakmai érveit. Érthetetlen, hogy miért akarják Rodics Katalint eltávolítani a minisztériumból.

Rodics Katalin 24 éve dolgozik a természetvédelmi kormányzatban és hozzá tartoznak a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, köztük a Washingtoni Egyezmény végrehajtása is. Ez utóbbi egyezmény betartása korlátozást jelent a vadászható fajokra, azok kereskedelmére nemzetközi és hazai szinten egyaránt.

Élharcosa volt annak, hogy Magyarország génmódosítás-mentes legyen. Komoly szerepet játszott az ehhez szükséges érvek kidolgozásában amikor Magyarország bejelentette az EU-nál a MON810-es génmódosított kukoricára kihirdetett termesztési tilalmat, kiemelkedő érdeme volt a tagállamok kétharmada meggyőzésében. Ugyancsak nagy szerepe volt abban, hogy az Országgyűlés ötpárti egyetértéssel foglalt állást Magyarország génmódosítás-mentessége ügyében.

A kérdés az, hogy lehet-e ennél többet tenni a köz érdekében, és hogy ha ez nem elég, akkor mennyit kell tenni ahhoz, hogy valaki tovább folytathassa napi 11 órás minisztériumi tevékenységét?

Két államtitkáron is átnyúlt a vadászlobbi - Greenfo

"Preventív jelleggel mentette ki" Rodics Katalint a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséghez, nehogy még jobban kicsinálja a vadászlobbi - írja a hirszerzo.hu.

Két államtitkár nem volt elég erős ahhoz, hogy a nyomuló vadászlobbival szemben megvédje Rodics Katalint, a Vidékfejlesztési Minisztérium biodiverzitás és génmegőrzési osztályának vezetőjét, akit a héten váltottak le, és helyeztek át a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséghez. Az ügyet közvetlen közelről ismerő forrásaink szerint Ángyán József és Illés Zoltán is "az utolsó töltényig" megpróbált kiállni Rodics mellett, hiába.

A VM új álláspontja a Semjén féle javaslatról - LMV

A Vidékfejlesztési Minisztérium mai sajtóközleményében előrevetíti egyes veszélyeztetett fajok védettségének ill. vadászhatóvá tételének "esetleges módosítását". Már szó sincs arról, hogy a Semjén-féle javaslat "nem időszerű", sőt, a lehetséges forgatókönyvet is felvázolják... :O

Miközben - nem túl meggyőzően - "cáfolják" azt, hogy Rodics Kati menesztésének köze lenne a Semjén-féle levélhez, roppant érdekeset mondanak a Semjén-féle javaslatról.

Ecoblogia 2011 - Ria Novosoti

Russian bloggers are becoming increasingly influential in ecological and environmental issues, participants at a Moscow forum said on Monday.

A live broadcast from the first international forum on environmental citizen journalism EcoBlogy.

Interactive Infographics - Animals and plants that have disappeared from Moscow in the last 50 years

Németországban lejárt az atomenergia ideje - Kitekintő.hu

A pénteki energetikai csúcs után Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy június 6-ig előkészítik az atomenergia feladásának tövényi hátterét. A kormány néhány tagja hat pontban már össze is foglalta a váltásig vezető lépéseket. Az ellenzék azonban továbbra sem bizakodó, és a kormányon belül is sokan aggodalmaskodnak a döntés német iparra gyakorolt hatása miatt. Merkel hangsúlyozta, hogy nem pusztán egy új atomtörvényről van szó, hanem új törvények soráról, amelyekben a hálózatok kiépítéséről és a megújuló energiaforrások használatáról fognak rendelkezni.

A Greenpeace pedig egy frankó török videóprojektálást fordított magyarra:

[A feliratok fordítása:]

„Egy hónap telt el a Japánban történt atomkatasztrófa óta, de a radioaktív szivárgás még mindig tart. Japánban továbbra is veszélyes a helyzet, és 200 000 ember van kitéve a rák kockázatának a sugárszennyezés miatt. Eközben Tayyip Erdoğan török miniszterelnök és Taner Yıldız energiaügyi miniszter olyan nyilatkozatokat tesz, amelyek alábecsülik ezt a hatalmas veszélyt. A török kormány a kockázatokat a vezetékes gáz és a gázpalack közti különbséghez hasonlítja, és alábecsli azoknak az embereknek az értelmi képességeit, akik a kockázatok következményeit fogják viselni. A kormánynak figyelembe kell vennie a Japánban kialakult helyzetet, ki kell vezetniük az atomerőműveket, amilyen hamar csak lehet, és a megújuló energiákba és az energiahatékonyságba kell befektetniük. Csatlakozz az akcióhoz! Terjeszd a hírt! Állítsuk meg Erdoğant! nukleer.greenpeace.org

25 éve robbant fel a csernobili atomerőmű - Hírszerző

A csernobili atomerőmű négyes reaktora 1986. április 26-án robbant fel, radioaktív szennyezést kibocsátva Európa nagy részére, mindenekelőtt az akkor a Szovjetunió részét képező Ukrajnára, Fehéroroszországra és Oroszországra. A katasztrófa következtében 10 napig égett a nukleáris fűtőanyag, rengeteg radioaktív részecskét lövellve az atmoszférába, ami több mint 200 hirosimai bomba hatásával egyenértékű. A robbanás után 36 órával evakuálták az erőműhöz legközelebb eső Pripjaty teljes lakosságát, majd második ütemben, május első napjaiban a reaktor 30 km-es körzetéből minden embert. Jelenleg a zóna zárt terület, ahol négyezer ember dolgozik.

1986,A felrobbant erőmű.

1986,A felrobbant erőmű. © AP

1995. Sugárfertőzött kisgyerek Novograd-Volonszkijban.

1995. Sugárfertőzött kisgyerek Novograd-Volonszkijban. © Bánkuti András

2011. Babcsinban,30 km-re Csernobiltól ellenőrzik az erdők sugárfertőzöttségét.

2011. Babcsinban,30 km-re Csernobiltól ellenőrzik az erdők sugárfertőzöttségét. © AP

         3 hozzászólás

Címkék: politika fidesz természetvédelem atomenergia greenpeace környezet mexikói öböl olajkatasztrófa rodics katalin ecoblogy

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Elő-földnapja. Itt az új környezetvédelmi kultmozi: a Plastic Planet!

PPJ         2011.04.21.

"Az Osztrák Filmintézet (www.filminstitut.at) statisztikáit figyelve feltűnik, hogy nemcsak a hazai játék-, de a hazai dokumentumfilmek sikeres moziforgalmazására is bőven van példa. Az elmúlt évek két legnagyobb non-fiction sikere a We Feed The World és Let’s Make Money; az előbbire 201 ezer, az utóbbira 195 ezer jegyet váltottak összesen. De említhetnénk a Darwin rémálmát, a Mindennapi kenyerünket, illetve a legújabb környezetvédő kultmozit, a Plastic Planetet is. Elődei nyomdokán haladva ez is egy hétköznapi – mindenkit érintő és mindenki számára érthető – problémát állít a középpontba, ti. azt, hogy elönt bennünket a műanyag(szemét). A tavaly szeptemberi bemutató óta erre a filmre mintegy százezren voltak kíváncsiak." - írja a Filmtett erdélyi filmes portál.

Részletes filmbemutató írás a Tudatos lét honlapján.

A film bemutatásra kerül a Föld Napja alkalmából. 2011 - április 22.

Csütörtökön, 18 órától vetítés a rendező jelenlétében, a Corvinus egyetemen, 4-es előadó! Belépés a szabad helyek függvényében, ingyenesen!

További hazai időpont részletek: Port.hu

         1 hozzászólás

Címkék: világ környezetszennyezés föld napja műanyag filmajánló planet plastic

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása