Az új alkotmánnyal törvényszerűen szorul háttérbe a jövő nemzedékek érdeke

PPJ         2011.03.13.

A nemzet jövőjéért aggódva kampányolt a Fidesz-KDNP, minduntalan olcsó ókeresztény népszaporodásra buzdító frázisokkal és a "jövő biztonságára" biztató klisékkel, ehhez képest most meg a globális ökológiai problémák idejének egyik demokratikus alapjogát, az egészséges környezethez való jogot és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézményt, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztségét szüntetné meg az új alkotmány!

Lásd még: Az új alkotmánytervezet hadüzenet a józan ész ellen - Tiszántúli Természetvédők Társulata

És persze Natura2000-es EU-s természetvédelmi területet adott oda az AUDI-nak és a Nemzeti Parkok költségvetését is a működésképtelenségi határig csorbította. Csak azt tudnám, hogy egészséges környezet nélkül, mégis, hogy a rákos szent istenbe fog bármilyen megszülető szent-magyar gyerek egészségesen felnőni?

Megvonja az egészséges környezethez való jogot egy "népnemzeti" kormány? Tessék? Ez hazaárulás!

Olyan mély ellentmondások vannak a Fidesz politikájában, hogy az durvább, mint az Őszödi beszéd! Konkrétan eladták az egészségünket...

Greenfo.hu - Mit hagyunk az unokáinknak? [2011. márc. 13. 9:34]

Elfogadhatatlan, hogy az új Alkotmány tervezete szerint megszűnik az egészséges környezethez való jog és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége.  A környezeti érdekek egyéb alkotmányos védelmének szintje is csökkenne.

Elfogadhatatlan, mert a környezet valódi védelméhez pusztán az alkotmányos deklarációk nem elegendők. Intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítése nem biztosított - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja.

Az országgyűlési biztos megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét, amely az egészséges környezethez való alapjogot többé nem biztosítja, csupán az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti és emellett felszámolja a környezetvédelmi ombudsman intézményét is, amikor úgy rendelkezik, hogy a jövőben csak az "alapvető jogok biztosa" működik majd. Mindezek alapján, egyértelmű, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletére, a fenntartható fejlődés melletti kiállásra, a környezetvédelmi ügyek kiemelt ombudsmani elbírálására a továbbiakban nem lesznek meg a feltételek - állapította meg Fülöp Sándor.

A zöld ombudsman szerint ha a kormányzó pártok ismertté vált Alkotmány-szövege alaptörvénnyé válik, akkor a környezetvédelmi ügyekben az általános biztos vizsgálódik majd. Ez esetben felrémlik annak veszélye, hogy a különböző rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapnak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben. Így a jövő nemzedékek érdekei törvényszerűen háttérbe szorulnak.

Fülöp Sándor sajtóközleményében úgy fogalmazott, az új Alkotmányban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának megnevezése mellett elengedhetetlen az egészséges környezethez való jog kimondása és az ebből következő legfontosabb alapelvek rögzítése. Nem elég a természeti erőforrások közös nemzeti örökségnek nyilvánítása, és egy megőrzési kötelezettség deklarálása a jövő nemzedékek számára. Garanciát csakis a konkrét jogi korlátok megfogalmazása, így legelső sorban a visszalépés tilalmának kifejezett kimondása jelenthet, amely a hatályos alkotmányjog része.

Az országgyűlési biztos felhívja a figyelmet: a levegő, amit belélegzünk, a víz, amit megiszunk, a termőföld minősége, amin az élelmünket termeljük veszélybe került. A környezeti katasztrófák civilizációnk fennmaradását, az életünket fenyegetik. A 2011-ben megalkotott alkotmány nem feledkezhet meg minderről. Az elért védelmi szinttől való visszalépés tilalma nagy nemzetközi megbecsülést szerzett Magyarországnak, ugyanúgy, mint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének felállítása. Mindkettő nemzetközileg úttörő lépés volt. Az új Alkotmány tervezete sajnálatos visszalépés a környezet, a fenntarthatóság és jövőnk védelmének mai szintjétől. Ezzel Magyarország nemcsak vezető szerepét adja fel ezen a területen, de jelentős presztízsveszteséget is elszenved a környezeti értékek háttérbe szorításának nyílt felvállalása miatt.

         35 hozzászólás

Címkék: politika fidesz fülöp sándor jövő nemzedékek egészséges környezethez való jog

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 2 trackback         

Dunakeszi-tőzegtavak 49 - Saját nyelvén járatják le az Auchant

PPJ         2011.03.12.

eltavolitatta.jpgHa a WOXX.lu luxemburgi oldalon megjelent egy cikk az Auchanról az Interglobal rovatban Auchan bétonne címmel és az Auchan álújság illusztrációjával. :)

Auchan bétonne
Aux abords du Danube, un marais reconnu jusqu'à peu réserve naturelle est tombée dans les mains d'Auchan. Écologistes et scientifiques luttent depuis plus d'un an pour que les institutions compétentes révisent leur décision.

De hogy ne csak pislogjunk vagy franciául tudó ismerősök után kutassunk, segítségünkre jön a google transzlétör, amivel ha nem is a pontos fordítást, de a lényeget azért megkapjuk, például:

Szerveznek tüntetéseket kívül több szupermarket, amelyben a bojkott a márka, néhány aktivista elrabol logo Auchan és terjesztése hamis szórólapok piacra dobta az úgynevezett termékek az állatok élő mocsári teknős leves, blokkolja a béka. Auchan nem értékeli a viccet, és panaszkodnak.  De ez nem hagyja abba a környezetvédők is, hogy terjesszék ironikus képet a most már híres "láthatatlan mocsár"... :)

         szólj hozzá

Címkék: botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A kaja krónikája

PPJ         2011.03.12.

Közérthetően magyarázza el ez a kisfilm, hogy mi változott meg a "kajával" kapcsolatban. Leginkább az tetszik benne, ahogy a városi szupermarket-hívő ökoszkeptikusokat próbálja meggyőzni! A Story of Stuff után tehát itt van a Story of Food! Magyar felirattal a youtube-on a cc gombra kattintva, köszönhetően a Diveziti Egyesületnek!

 

         2 hozzászólás

Címkék: videó étel fenntarthatóság agrárium kaja krónikája

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Biodiverzitás - majd három perc alatt meggyőzünk

PPJ         2011.03.11.

         szólj hozzá

Címkék: videó tudomány természetvédelem ökológia biodiverzitás

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dalai Láma: Távozik a tibeti kormány éléről és nyilatkozata a Tibeti Nemzeti Felkelés Napjának 52. évfordulója kapcsán

PPJ         2011.03.10.

Tendzin Gyaco csütörtökön bejelentette, hogy le fog mondani a tibeti nép politikai vezetéséről. A láma a lemondásához szükséges törvénymódosítást a száműzetésben lévő tibeti parlament jövő heti ülésén nyújtja be.

Today marks the 52nd anniversary of the Tibetan people’s peaceful uprising of 1959 against Communist China’s repression in the Tibetan capital Lhasa, and the third anniversary of the non-violent demonstrations that took place across Tibet in 2008. On this occasion, I would like to pay tribute to and pray for those brave men and women who sacrificed their lives for the just cause of Tibet. I express my solidarity with those who continue to suffer repression and pray for the well-being of all sentient beings.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01123/dalai-lama_1123381c.jpg

Tovább is van, mondom még! »          szólj hozzá

Címkék: politika buddhizmus világ dalai láma

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása