A mamutfenyők a bolygónk élő fraktáljai

PPJ         2011.11.18.

Pacsker: Mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum)

Én ezt az óriás mamutfenyőt (Sequoiadendron giganteum) Magyarországon fotóztam a badacsonytomaji Folly-arborétumban. Valóban megdöbbentő érzés egy ilyen fa alatt állni. Mennyivel stabilabb, régibb, keményebb. Ha hozzánk képest a "féreg" a gerinctelen, akkor mi emberek, a mamutfenyőköz képest vagyunk azok. A videóban azonban a még ennél is különösebb és hátborzongató tulajdonságokkal bíró örökzöld mamutfenyőről (Sequoia sempervirens) van szó. Minden léptéket felülír!

Ha nem töltődne be a magyar felirat, akkor itt viszont biztosan.

A faj magassága elérheti a 115 métert. Vagyis 38 emelet magas. Ezek a fák kimagaslanának Manhattan középső részéből. Senki se tudja milyen idősek a legöregebb tengerparti mamutfenyők, mert soha senki se fúrta meg őket, hogy az évgyűrűiket megszámlálja, és különben is, a legöregebb egyedek közepe üres.

A mamutfenyő hatalmas felülettel terjeszkedik a térben felfele, mert előszeretettel megismétli magát. A mamutfenyő fraktál jellegű. Amint kinyújtja oldalágait, az oldalágból kisfák törnek ki, a mamutfenyő másolatai.

http://1.bp.blogspot.com/_iAfKeNIncxo/TQn9CPzVaxI/AAAAAAAABag/nbL0x6HAiOY/s1600/arbfractal.jpgHa képesek lennénk magunk megismétlésére, akkor kezünkön az ujjak hozzánk hasonló embereknek lennének, akiknek emberek lennének a kezükön, stb. Ha mamutfenyőhöz hasonló lenne a biológiai felépítésünk, akkor 6 szinten lennének ember a kezünkön, mint nekik, ez nagyon jópofa lenne, ha tudnánk valakinek integetni, is minden ismétlődésünk ezzel egyszerre integetne.

Van olyanja, hogy külső támív. A mamutfenyő visszanő önmagába, miközben a terjeszkedik a térben, és ez a külső támív egy kis törzsből kinövő oldalhajtás, ami visszamegy a főtörzsbe, és egyesül vele. A külső támívek, éppúgy mint egy katedrálisnál, segítenek megerősíteni a fa koronáját, és segítik a fát az időben tovább létezni. http://3.bp.blogspot.com/-M7lSHnkxWG0/TZ8ILDslsQI/AAAAAAAAB3E/jgfga0gXEeU/s1600/fractal-mano%255B1%255D.jpg

Azt találták, hogy mamutfenyők nedvességet tudnak kivonni a levegőből, és a törzsükbe továbbítják, talán egészen le a gyökérzetükbe. Arra is képesek, hogy magába a fába bárhová gyökeret verjenek. Ha mamutfenyő egy része korhad, akkor a mamutfenyő gyökereket küld a saját testébe, és tápanyagokat von ki önmagából, miközben szétesik. Ha mamutfenyőhöz hasonló szervezetünk lenne, és a karunk üszkösödni kezdene, akkor egyszerűen, tudják, kivonnánk a tápanyagokat, kivonnánk a tápanyagokat és nedvességet belőle, amíg le nem esik. A talaj a lombkoronában egy méter mély is lehet, 60 - 90 méterrel a föld felett, és olyan élőlények vannak ebben a talajban, amelyeknek még idáig nincs nevük.

És mi emberek ezeket a csodás és sok tudást rejtő élőlényeket elpusztítjuk...

         szólj hozzá

Címkék: videó fraktál természetvédelem mamutfenyő

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr103391688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása