"Neves közéleti személyiségeket" vásárol a GMO lobbi

PPJ         2011.10.27.

Európa legnagyobb és legbefolyásosabb biotech ipari lobbi-csoportja, az EuropaBio(!), mely olyan tagokkal rendelkezik mint a Monsanto vagy a Bayer, közismert személyiségek közül próbál szószólókat toborozni a GMO-k európai elfogadtatásához. Ezeknek az ún. „GM nagyköveteknek” kifejezetten az volna a feladatuk, hogy a GMO-k mellett lobbizva politikai vezetőket környékezzenek meg. - írja a Greenpeace a blogjában.


A brüsszeli székhelyű EuropaBio-nak dolgozó egyik PR cég kiszivárogtatott dokumentumai szerint a megkörnyékezendők közül Sir Bob Gedolf (ír rockzenész és politikai aktivista), valamint Lord Patten, az Oxford University kancellárja és a BBC Trust elnöke „érdeklődést mutatott” az ügy iránt, Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára pedig „lehetségesnek” tartotta az együttműködést.A terv szerint a tucatnyi „nagykövet” nem közvetlenül kapna fizetséget; a lobbisták felajánlották, hogy kutatásokat végeznének, illetve cikkeket írnának és jelentetnének meg a nevükben, menő konferenciákon biztosítanának számukra szereplési lehetőséget, interjúkat szerveznének, illetve megjelenést biztosítanának számukra a Financial Times-ban és a nemzetközi média egyéb fórumain.
 
A dokumentumokban szereplők közül többen tagadták, hogy bárminemű közük lenne EurpoaBio-hoz. Kofi Annan szóvivője azt nyilatkozta: „Annan Úr nem az EuropaBio  nagykövete, és nem áll szándékában a GMO-kat reklámozni.” Gedolf azt mondta a Guardian-nek, hogy nem ismer semmiféle EuropaBio-t, és nem emlékszik arra, hogy felkérték volna.
 
A dokumentum szerint a nagyköveteket meg kell győzni arról, hogy a pro-GMO nézeteknek széleskörű támogatottsága van. Hogy „az ipar, a tudományos közösség és a civilek közül már nagyon sokan a GMO-k ügye mellé álltak”.
 
Erősen gyanítható, hogy a lobbi csoport meg akarja osztani az európai zöld mozgalmat is, amely hagyományosan gyanakvással kezeli a biotech vállalatok érveit. Idézet a kiszivárgott dokumentumból: „A környezetvédő civil szervezetek számos régi nagynevű aktivistája nagyon kritikusan kezeli azt a dogmatikus és szélsőséges hozzáállást, melyet sok zöld szervezet a GMO-kal kapcsolatban tanúsít. Szervezni fogunk Brüsszelbe egy környezetvédelmi aktivistákból álló csapatot, akik a GMO-kat támogatják, és egy Brüsszelbe szervezett fórumon beszélnek majd a GMO-k fenntarthatóságáról.”

Caroline Lucas, az angol zöld párt vezetője szerint: „Ez a pimasz próbálkozás az EurpaBio részéről, hogy nagyköveteket toborozzon, és ’megváltoztassa a GMO-król szóló vita menetét’, csak további bizonyítéka annak, hogy a nagyhatalmú GMO lobbi semmilyen eszközt nem vet meg, csak hogy ráerőltethesse rendkívül népszerűtlen és szükségtelen termékeit az európai polgárokra.”

Az Európai Unió hivatalos felmérései szerint (Eurobarometer a Biotechnológiáról 2010)  genetikailag módosított élelmiszereket elutasítók száma egyre növekszik Európában.
„A felmérés eredménye egyértelmű: az Európaiak 60%-a ellenzi a genetikailag módosított élelmiszereket” – tudtuk meg Marco Contiero-tól  aki a Greenpeace uniós irodájának agrárpolitikai szakértője és kampányvezetője.  Az ENSZ élelmezésjogi különleges megbízottja, Olivier De Schutter professzor szerint: „Évről évre egyre jobban bebizonyosodik, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A hatékonyabb és biztonságosabb technológiákat mégis parkolópályára teszik, mivel azok kevésbé profitábilisak.” Lásd pl itt.

Készült a Guardian cikke alapján.

         1 hozzászólás

Címkék: politika gmo greenpeace agrárium gmo lobbi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

· 2 trackback         

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr713334503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szép új Monsanto-világ 2011.11.03. 18:51:07

Monsanto… Ezt a szót először hallva a közép-amerikai drogkartellek világára asszociálva úgy vélhetjük, hogy ez a Monsanto bizonyosan valamiféle kolumbiai, vagy esetleg mexikói kokainbáró lesz, amolyan Tony Montana-szerű figura, akinek az íróasztalán mi...

Trackback: Szép új Monsanto-világ 2011.11.03. 18:51:07

Monsanto… Ezt a szót először hallva a közép-amerikai drogkartellek világára asszociálva úgy vélhetjük, hogy ez a Monsanto bizonyosan valamiféle kolumbiai, vagy esetleg mexikói kokainbáró lesz, amolyan Tony Montana-szerű figura, akinek az íróasztalán mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.10.30. 17:21:37

A Rosia Montana jutott eszembe... ők is úgy gondolják, hogy pénzzel és PR-ral mindent meg lehet oldani.

 
 
süti beállítások módosítása