Érkezik a GreenLeaks!

PPJ         2011.03.01.

Végre! Hogy erre milyen nagy szükség volt már! Shell, BP, Schevron, Monsanto, Auchan, Hill & Knowlton, Audi, MAL, MOL, reszkessetek!

Forrás: Sg.hu

http://greenleaks.files.wordpress.com/2011/01/logoweb.jpg

A Wikileaks mintájára alapuló oldal elsősorban azokat a környezetvédelmi botrányokkal kapcsolatos ügyeket akarja nyilvánosságra hozni, amiket a hatóságok vagy a cégek eltussolnának.

A cél az, hogy az emberek mellett a döntéshozók figyelmét is felhívják a környezetvédelmet károsító esetekre és arra, hogy ha ezeket az elkövetők megpróbálják a szőnyeg alá söpörni. Emellett a portál foglalkozni akar a fogyasztóvédelmet sértő ügyekkel is. A Greenleaks üzemeltetői már két postafiókot is létrehoztak, ide küldhetik az informátorok az általuk talált bizonyítékul szolgáló dokumentumokat és leveleket. Ez az első környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi jogsértéseket, illetve bűncselekményeket leleplező honlap.

"Semmi illegális dolgot nem hozzunk nyilvánosságra. Mi magunk nem publikálunk információkat, hanem csupán segítenünk az embereknek és az érdekcsoportokban abban, hogy ezeket úgy használhassák fel, hogy annak eredményeként a hatóságokat és a vállalatokat felelősségre lehessen vonni" - olvasható a greenleaks.com-on.

Scott Millwood, a Greenleaks alapítója, aki környezetvédelmi újságíróként és ügyvédként dolgozik, néhány tanácsot adott a leendő informátorok számára. A legfontosabb szerinte, hogy senki se küldjön el fontos adatokat tartalmazó e-mailt a munkahelyéről, hanem célszerű ezeket az információkat egy USB-kulcsra vagy egy CD-re, illetve DVD-re lementeni, esetleg kinyomtatni. Az adattároló eszközöket ezután érdemes levélben eljuttatni az ausztráliai, illetve németországi postafiókba. A Greenleaks szerkesztőivel bárki kapcsolatba léphet e-mailen (editor@greenleaks.co.uk) keresztül is.

Scott Millwood szerint ezeknek az információknak a segítségével javítani lehet az emberek életkörülményein, a környezetükön és az egészségükön. Az ausztrál férfi jelenleg Berlinben él és most építi ki a Greenleaks hálózatát, amelynek segítségével később helyi és globális környezetvédelmi, illetve fogyasztóvédelmi problémákra egyaránt fel akarja majd hívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét. A cél az, hogy a politikusok és a cégvezetők a jövőben a jelenleginél jobban figyeljenek ezekre az esetekre.

A portál üzemeltetői hangsúlyozták: amennyiben a postafiókokba olyan dokumentumok kerülnek, amelyek az emberek életkörülményeire és környezetére komoly hatással vannak, akkor azokat meg fogják jelentetni. A jelenlegi két postafiók mellett továbbiakat akarnak létrehozni az Egyesült Államokban és Franciaországban. Ezenkívül hónapokon belül egy elektronikus adatgyűjtőhelyet is elkészítenek.

         1 hozzászólás

Címkék: politika ajánló világ környezetvédelem természetvédelem wikileaks greenleaks

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr142701679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.01. 22:29:23

Helyes! Végre VALAMI, aminek értelme van.

 
 
süti beállítások módosítása