Dunakeszi-tőzegtavak 24 - Erősödő civil nyomás az Auchan ellen

PPJ         2010.02.14.

Valakik nagyon szívükbe fogadhatták az Auchan VS Tőzegláp ügyet, mert már plakátok is megjelentek a fővárosban. Ennek mi, civilek feltétlenül örülünk! A minap Pátyon voltam, és hazafelé jövet a Moszkva téren is ezt a plakátot talátam:

Valószínűleg így verhetik az asztalt az Auchan emberei! :D Ez van gyerekek, ez túl nagy falat lett volna: nem lehet mindent lenyomni egy nép torkán! Szántómezőre építeni még hagyján, de védett lápra?! 

Bojkott! - Nyílt levél az Auchannak

Forrás: Élőlánc és TVE

Az alábbi szervezetek részt vesznek a bojkott országos kampánnyá fokozásában, amennyiben az Auchan 2010. február 28-ig nem tesz bejelentést arról, hogy lemond a dunakeszi áruház bővítéséről.

Tudatos Vásárlók Egyesülete
Alag Lakóparkért Egyesület
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete
Független Ökológiai Központ
GATE Zöld Klub
Hulladék Munkaszövetség
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Pécsi Zöld Kör
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület
Védegylet
Élőlánc Magyarországért
Reflex Környezetvédő Egyesület
Zöld fiatalok
Nyikom Hegyisport és Természetvédő Klub

A csatlakozók listáját folyamatosan bővítjük. Csatlakozni lehet: http://www.tve.hu/hirek/nyilt_level_az_auchannak valamint a tve@tve.hu címen.

         4 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Az élet: élvezet?

dernarmot         2010.02.14.

Vajon tényleg csak ennyiből áll az élet élvezése? Öncélú hedonizmus, ami pontosan leköveti azokat a viselkedésmintákat amikkel a hatvanas évek óta tömik a reklámosok és a tömegtájékoztatás a fejünket? Lehet hogy ez a habitus juttaott a perem szélére?

Ön mit tenne ha lenne 30 ezer dollárja és 8 napja, hogy a legtöbb élményt begyűjtse?

No meg manapság olvasni ilyeneket is:

"szerintem meg szarni az egészbe, fogyasszatok annyit, amennyit csak tudtok, az segít a következő világháború/környezeti katasztrófa elérésében, ami miatt az emberi faj nagyobbik része odalesz

csak ha ez megtörtént, fognak az emberek észbe kapni, addig meg megyek az utcára szemetelni"

         szólj hozzá

Címkék: ajánló videó város világ fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 23 - Megszólal a környezetvédelmi miniszter

PPJ         2010.02.14.

A környezetvédelmi miniszter kétértelműsége számomra nagyon is egyértelmű... Pl. az utolsó mondatai között hangzik el, hogy "És, ha az új vizsgálat azt állapítja meg, hogy ez a terület, amiben egyébként már építészetileg, területrendezésileg is beavatkoztak, hiszen a vízfolyásokat és a víznek az útját és lehetőségeit itt már jelentős átalakítások változtatták meg. Ez együtt alkalmas lesz arra, hogy a bejegyzésre és láp bejegyzésre kerüljön...", ami éppen arra utal, hogy ez lehet az a fő érv, amivel csapást akarnak mérni a lápra. A recept tehát egyszerű:

1. adott egy értékes, védett vagy védendő természeti objektum, amit útban van terveid előtt;
2. csinálj vele illegálisan bármit, ami egy kicsit is megzavarja (ha szerencséd van, elődeid ezt már helyetted elvégezték, hiszen ma hazánkban alig akad olyan terület, amin ne látszana az emberi tevékenység - közvetlenül vagy közvetve);
3. aztán hivatkozz arra, hogy az adott élőhely életfeltételei már sérültek, sorsa kérdéses;
4. végül érvelj azzal, hogy ezek után ne várjunk, amíg "magától" elpusztul, hanem nyugodtan semmisítsük meg már most.

No most, ez a kicsavart logika egy mindenre elszánt piaci szereplőtől még akár érthető is lenne (elfogadható nyilván nem, mert akkor egy piciny darab természeti környetünk sem maradna - aztán végül ember sem). De egy környezetvédelmi minisztertől??? Neki azt kellene nyilatkozni, hogy "kérem, látjuk a problémát, ezért a minisztérium x összeget elkülönített, hogy a védett jogi státuszába már visszaállított Dunakeszi lápon esett sebeket be lehessen gyógyítani, az illegálisan felszántott, erdőirtott, stb. élőhelyeket vissza lehessen állítani természetes állapotukba". Ekkor megnyugodhatnánk. Még inkább akkor, ha hozzátenné: "Természetesen a rekonstrukció költségeinek fedezete végső soron nem az adófizetők pénze lesz majd, hanem az illegális élőhelypusztítóktól behajtott büntetés." Ha mindezt a környezetvédelmi miniszter nem mondja ki, hát juttasuk eszébe.

FIGYELEM!

A minisztériumi nyilatkozat kapcsán egyesek már győzelemről beszélnek (kaptam ilyen leveleket), de ezzel szemben én osztom a korábbi hozzászólók aggodalmait. Úgy látom, hogy a miniszter hozzáállása az ügyhöz korántsem egyértelmű és az utóbbi napokban adott nyilatkozataiban igyekszik félretájékoztatni a közvéleményt és elbagatelizálja a lápkérdést:

1. Politikai támadást említ, holott az akciónknak semmilyen politikai színezete nincsen.

2. Azt hangoztatja (ellenfeleink korábbi állításait átvéve), hogy a terület 1/5-én van csak láp. Ez non sense és ad absurdum, ha csak ránézett egy felülnézeti térképre valaha is!

3. Az akadémia állásfoglalása ellenére is azt tartja feladatának, hogy eldöntse a területen van-e láp, vagy nincsen.

4. A korrupciógyanús ügyben a személyi felelősség vizsgálatától teljesen elzárkózik.

5. Erőteljesen hangsúlyozza nyilatkozataiban, hogy a területet jelentősen érintették korábban a mesterséges behatások, ami miatt már lehet, hogy nem is láp a láp.

Az tény, hogy a miniszter beszállt a ringbe, most már csak az a kérdés, hogy kinek az oldalán. Én azt sem tartom kizártnak, hogy egy újabb ellenfélel erősödött az ellentáborunk.


         2 hozzászólás

Címkék: videó botrány bojkott auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Boldog Valentín Napot!

PPJ         2010.02.14.

Emlékeztek az egy évvel ezelőttire? Van újabb adag :D!

http://www.meish.org/vd/card/images/vegetation.png

http://www.meish.org/vd/card/images/someoneelse.png

http://www.meish.org/vd/card/images/iloveyouetc.png

http://www.meish.org/vd/card/images/moron.png

         5 hozzászólás

Címkék: fotó szeretet valentín

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Bűzünk megcsapta már az EU orrát is

PPJ         2010.02.11.

Uniós eljárás indulhat Magyarország ellen a szálló por miatt

Az Európai Unió jogsértési eljárást is indíthat Magyarország ellen, ha nem tudjuk az előírt határérték alá vinni a levegőben szálló por mennyiségét. Az írásbeli figyelmeztetés már megérkezett Brüsszelből, a környezetvédelmi minisztérium viszont mentességet szeretne 2011-ig. A környezetvédők inkább konkrét intézkedéseket sürgetnek. Forrás: Kossuth Rádió 20111116-szmogriado-szallo-por-koncentracio-az24.jpg2005 óta van érvényben az az uniós előírás, amely napi átlagban ötven mikrogramm/köbméterben írja elő a szálló por mennyiségét a levegőben. Ez a szabályozás azonban nagyon szigorú – mondja a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese. Bibók Zsuzsanna úgy látja: nincs garancia arra, hogy Magyarország 2011-ig teljesíteni tudja az előírásokat és hogy csökkenni fog a szmog mértéke.

A felszólító levélben az áll, hogy Magyarország további intézkedéseket jelöljön meg, de ha ezt nem tudjuk igazolni, akkor jogsértési eljárást indítanak az ország ellen. Szennyezés-csökkentést jelenthet például egy elkerülő út építése is, de a felügyelőség
nem írhatja elő, hogy ezt 2010-ig építsék meg. A főosztályvezető-helyettes hozzátette: az előírás nagyon szigorú határértékeket állapított meg.

Az Európai Bizottság – amely egyebek közt még Ausztriát, Belgiumot, Dániát és Franciaországot is figyelmeztette a szmog csökkentésére – nagyrészt elfogadta a kiküldött magyar programterveket. Több város – Szeged, Nyíregyháza és Miskolc és a budapesti régió – azonban nem kapott mentességet 2011-ig, tehát itt azonnali lépésekre lenne szükség – mondja Bibók Zsuzsanna.

A Levegő Munkacsoport programvezetője úgy látja: lenne mód a szmog csökkentésére, méghozzá nagyon is konkrét módon. Simon Gergelyt a német nagyvárosok példáját említi, ahol úgynevezett környezetvédelmi zöld zónákat vezettek be, ahová nem engedik be az autókat. Londonban és Stockholmban pedig behajtási díjat vezettek be.

A friss adatok sem biztatóak: Budapesten a szálló por mennyisége kedd délelőtt éppen másfélszerese volt a megengedett értéknek.

A szálló por a halálunk

Egyértelmű összefüggést mutatott ki a WHO friss jelentése a hosszú távú szállópor-szennyezés (PM 2,5), illetve az érelmeszesedés, bizonyos szülési rendellenességek és gyermekkori légúti megbetegedések kialakulása között. A dokumentumban szereplő szennyezőanyag Magyarországon – európai összehasonlításban is – kiemelkedő mértékben károsítja a környezetet és a lakosság egészségét. Forrás: NOL.hu

A finom szálló por jelenlétének egészségügyi hatásairól készült beszámoló a fentieken túl az idegrendszer fejlődésével, a kognitív funkciók sérülésével, illetve a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozza a PM 2,5-öt. (Hivatalosan a levegőben lévő, 10 mikron alatti szilárd vagy folyékony halmazállapotú szennyező részecskéket nevezik szálló pornak. A PM 2,5 – az angol particulate matter, azaz finomszemcsés anyag elnevezés után – a szálló por legveszélyesebb, a tüdő legapróbb hólyagjaiba is eljutó, és onnan gyakorlatilag soha ki nem ürülő, azaz egész életen át halmozódó, 2,5 mikron alatti átmérőjű összetevőit jelöli.) A tanulmány igazolta továbbá a PM 2,5-nek a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi halálozás növekedésében játszott, már korábban is valószínűsített szerepét.

A szennyező anyag legfőbb forrását a széntüzelésű fűtőberendezések és a dízelmotorok jelentik – utóbbiak közül különösen a régebbi, részecskeszűrő nélküli típusok számítanak nagy szállópor-kibocsátónak, de a PM 2,5 sajnos az új, részecskeszűrős változatok leválasztó rendszerén is keresztüljut. A most nyilvánosságra hozott kutatást az Európai Bizottság rendelte meg, az EU ugyanis idén („a levegő évében”) a levegőminőség-védelmi politika felülvizsgálatára, az előírások szigorítására készül, és ebben a legújabb tudományos eredményekre szeretne támaszkodni. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai igazgatója szerint a jelentést meglapozó többéves kutatássorozat szolgált először mennyiségi becslésekkel a finom szemcsék okozta megbetegedésekről. A kutatási anyag az ózon egészségkárosító hatásairól (elsősorban a kognitív képességek fejlődését és a reprodukciós képességet érintő zavarokról) is új bizonyítékokat tartalmaz.

797745.jpg

A WHO korábbi adatai alapján az európai lakosság több mint 80 százaléka van kitéve az egészségügyi határérték feletti PM-szennyezésnek, ami átlagosan 8,6 hónappal rövidíti meg egy-egy uniós polgár várható élethosszát. Most az is kiderült, hogy a határérték alatti PM-szennyezés is káros (elsősorban a már említett PM 2,5 esetében), ami indokolttá teszi a vonatkozó irányelvek és küszöbértékek átírását. Az új ajánlások a különféle PM-szennyezők mellett várhatóan az ózon, a nitrogén-oxidok és a kén-dioxid szintjére is ki fognak terjedni.

Magyarország a szálló por szempontjából a legszennyezettebb uniós tagállamok közé tartozik, főként az elöregedett járműpark (mindenekelőtt a dízelüzemű buszok), illetve a lefedetlen vörösiszap-tározók miatt. Jelentős szennyező forrásnak számítanak a közútjaink is: az utak és padkák portalanításának elmaradása közel ugyanannyival járul hozzá a szennyezéshez, mint a gépjárművek kipufogógáza (az autók, a fékek, a gumik stb. kopása során is rengeteg PM-részecske képződik). Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint idehaza évente 16 ezer ember veszti el idő előtt életét a szálló por miatt, a megbetegedések száma pedig elérheti az évi egymilliót. Az elhanyagolt levegőminőség-védelem miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen, mivel az állam az EU-normák betartásának elszabotálásával a lakosság egészségét veszélyezteti.

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár ezt a közelmúltban az előző kabinetek hibájának nevezte, ugyanakkor nem ejtett szót a jelenlegi kabinet mulasztásairól. Például arról, hogy az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat monitoring állomásai az elmaradt karbantartások miatt rendszeresen meghibásodnak (az elmúlt másfél-két évben alig akadt olyan hét, amikor az összes budapesti mérőhely zavartalanul üzemelt volna – az Erzsébet téri állomás úgyszólván naponta leáll), és az adatok internetes hozzáférhetősége is akadozik – így nemcsak az érintettek nem jutnak időben információhoz, de egy esetleges szmogriadó elrendeléséről sem lehet megalapozottan dönteni.

A mostani kormány az ipari kibocsátások szabályozásának kérdését is elhanyagolta: a vonatkozó uniós irányelvet idén január 6-ig kellett volna a magyar jogba átültetni – ami négy kormányrendelet módosításával, illetve a nagy tüzelőberendezések és a hulladékégetők kibocsátásainak jelentős korlátozásával járt volna –, de a honosításnak eddig az előkészületei sem kezdődtek meg.

         5 hozzászólás

Címkék: környezet légszennyezettség pm10 szállópor

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása