Nyári zöld hírözön - 3. adag

PPJ         2010.08.27.

A sok hír, ami ezen a nyáron megjelent több médiumban, adja magát, hogy egy csokorba szedve az állak leesését szolgálja a GreenR-en.  

 

Keszeg vagy hekk? - varacsk.blog.hu

Mi a tanulság? Fogyasszunk sok halat, mert az egészséges és persze magyar halat fogyasszunk lehetőleg, hogy az ökolábnyomunk se legyen az egekben és ezzel is támogassuk a magyar gazdaságot. Megérdemli a keszeg, hogy elnyerje méltó helyét az étrendünkben, mert ugyanolyan finom és tápláló, mint a messze halászott hekk barátunk.

Több millió apró műanyaghulladék lebeg az Atlanti-óceánban - Origo.hu

Egy nagy kiterjedésű, kisméretű műanyagdarabkákból álló folt található az Atlanti-óceán északnyugati részén, állapította meg egy vizsgálat. A Science legújabb számában megjelent cikk szerzői szerint további hulladékszigetek lehetnek az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánon is.

http://www.origo.hu/i/1008/20100823szemetszi4.jpg

(De hiszen tudhattuk ezt már 2009-ben is. - a greenr szerk.)

Megdöbbentette a kutatókat a hatalmas csendes-óceáni szemétsziget - képek - Origo.hu

A napokban tért vissza közel egyhónapos expedíciójáról San Franciscóba az a hajó, amelynek legénysége elsőként vizsgálta meg közelről a Csendes-óceánon hömpölygő, több millió tonnányi műanyaghulladékból álló szemétszőnyeget. A kutatókat megdöbbentette a látvány, amely az egyre növekvő és egyre sűrűbb szeméttengerben úszva fogadta őket. Képes beszámolónk.

Az első bizonyíték: a növényvédőszerek rombolják a magzat idegrendszerét - Origo.hu

Újabb vizsgálat bizonyítja, hogy a zöldségek és gyümölcsök termesztésében használt szerves foszfátok károsíthatják az idegrendszert, főként annak fejlődésekor. A kutatók tanácsa az alapos mosás, a miénk a helyi termelők felfedezése, a hazai zöldségek és gyümölcsök tisztaságáról pedig éppen vita zajlik a Magyar Agrárkamara és a Levegő Munkacsoport között.

(De hiszen tudhattuk ezt már 2006-ban is. - a greenr szerk.)

Hivatalos jelentés növényvédőszerek káros hatásairól – 2006. - Országos Kémiai Biztonsági Intézet

Peszticidek, mint perzisztens szennyező anyagok (POPs)
A POPs anyagok közé azokat a vegyületeket sorolták, amelyek az élő szervezetekbe tartósan beépülnek és igen hosszú felezési idővel rendelkeznek. Ennek eredményeként a biodegradációjukra nem lehet számítani, így évekig, sőt évtizedekig megőrzik toxikus hatásukat. Nemzetközi konszenzus alapján - Stockholmi Konvenció- az azonnal betiltandó POP anyagok sorában 11 vegyületet soroltak, amelyek között 9, mint peszticid hatóanyag szerepel.

A POP anyagok jellemzői a következők:
● hosszú ideig változatlan formában maradnak fenn a környezetben,
● az expozíció helyétől távolra is hatnak,
● felhalmozódnak a szövetekben,
● mérgezőek az emberi, állati és növényi szervezetekre és
● biológiai hatékonyságuk különösen a késői toxicitásban nyilvánulnak meg:
teratogenitás, karcinogenitás, immunotoxicitás.

A természet visszavág - mit tehetünk a parlagfű ellen? - Budai Hírlap

Folytatni kell a parlagfű ellen megkezdett küzdelmet, ám mivel teljes sikert úgysem érhetünk el, sajnos meg kell tanulnunk együtt élni ezzel az allergén gyomnövénnyel - véli Dr. Ábrahám Levente természetvédelmi ökológus. Sokak életének megkeserítője az 1900-as években Amerikából érkezett hazánkba és azóta folyamatosan terjed a Kárpát-medencében. A szakember szerint ugyanakkor a leghatásosabban a természet tud fellépni a 'betolakodó' ellen, ezért sem szabad bolygatni erdeinket, mezeinket.

Krízis a költözni készülő gólyáknál - NOL.hu

Az esős június okozta időjárási káosz utóhatásaként újabb krízis fenyegeti a fehér gólyákat.

A faj vonulása ezekben a napokban erősödik fel, két hét múlva a többségük Afrika felé indulva elhagyja az országot, miközben a júniusi hideg, esős időben megsemmisült első fészekaljak miatt sok madár pótköltésbe kezdett. A késői fiókák azonban nem tudnak velük tartani - figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület.

Ebben a helyzetben könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak! Ennek mértéke a következő hetekben derül ki.

Emberi segítség nélkül az itthon maradó fiókák jelentős része nem élheti túl a telet. A helyzet kezelésében a lakosság az elárvult fiókák bejelentésével tud nélkülözhetetlen segítséget nyújtani a madarakat mentését végző nemzeti parki őrszolgálatnak.

További részletek és tudnivalók az egyesület honlapján>>>

         szólj hozzá

Címkék: tudomány természetvédelem környezet gólyák ökológia parlagfű szemétsziget túlhalászás peszticidek

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Filmajánló: A nejlonszatyor csodálatos élete

PPJ         2010.08.27.

From: Addictblog

"Arról, hogy a Csendes-óceánban az elmúlt évtizedek alatt szépen lassan kialakult egy szinte elképzelhetetlen méretű, lassanként majdnem egy új földrésszel vetekedő nagyságú szemétfolt létezéséről tudtam már korábban is, így maga a film témája nem volt meglepő. Ennek ellenére nem tudtam abbahagyni az amúgy nem éppen rövid (kb. 3 perces) filmet, mert a hangulata és nem utolsó sorban Jeremy Irons hangja egész egyszerűen beszippantják az embert. Ehhez hasonló, a természetfilmek világát utánzó koncepciót más reklámokban is láthattunk már, de egyik esetben sem volt ilyen releváns és ilyen erőteljes ez az eszköz. A gazdátlan nejlonszatyor hányódtatásainak történetét egy állatfajéhoz hasonlító mockumentary, azaz áldokumentumfilm szépen lassan behúzza a nézőt, és rámutat arra, hogy milyen természetesnek is vesszük már ezt éz az ehhez hasonló problémákat, amelyeket hajlamosak vagyunk úgy kezelni, mintha maguktól értetődőek lennének, mintha nem mi tehetnénk azok létezéséről. Ügyes."

ezek után külön érdekes hír, hogy

Mexikóvárosban börtön jár a nejlonzacskóért - Alternatív Energia

http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2010/08/muanyag_szatyor_kornyezetszennyezes.jpg

Egy új jogszabálynak köszönhetően Mexikó fővárosában mostantól tetemes bírság, sőt, akár 36 óra elzárás is járhat annak az üzlettulajdonosnak, aki ingyen osztogatja a vásárlóknak a cseppet sem környezetbarát nejlonszatyrokat.

A bírság felső határa elérheti a 90 000 dollárt (közel 20 millió forint).
Az üzletekben ezentúl csak biológiai úton lebomló szatyrokat adhatnak a vásárlóknak, és azokat is csak pénzért. A rendelkezés része a város „zöldülési” folyamatának, célja pedig, hogy növelje a környezettudatosságot. „Mindez persze nem megy egyik napról a másikra” nyilatkozta egy köztisztviselő, Letizia Bonifaz Alfonso. A város lakossága ugyanis a becslések szerint ma naponta 20 millió nejlonzacskót használ, ami természetesen hatalmas megterhelést jelent a környezetre, hiszen a kőolajszármazék műanyagok lebomlásához több száz évre van szükség.

         szólj hozzá

Címkék: videó környezet szatyor filmajánló

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép: Nyomul a GMO lobbi

PPJ         2010.08.27.

A NOL ismert helye a GMO lobbinak. Hiába no: csak le kell nyomni valahogy a torkunkon a GMO-kat. De, hogy (véletlenül...) ekkorát duplázzanak? Venetianer egyik képen mosolyog, másikon komolykodik. Ráadásul teszi mindezt csupán két bejegyzéssel feljebb, mint az "Elszabadultak a transzgének" című. Ennyit a hiteles tudásáról. Parádé! :D "Felemelő," amikor írástudók kis, egybeforrt közössége keményen megdolgozik a (Monsanto) pénzéért…. :D

         4 hozzászólás

Címkék: gmo napikép

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Képregény 70

PPJ         2010.08.26.

Ez a tipikus "védd a fákat, egyél hódot" fordított esete. Természetvédelem = emberirtás? De a komoly kérdések helyett inkább csak maradjunk a humornál. (Meg éljen a képregény forrása, a Párkocka!)

http://parkocka.hu/wp-content/uploads/2010/08/locsolocso_gg-640x316.jpg

         4 hozzászólás

Címkék: képregény greenpeace

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Fotóajánló: Hajdu Tamás – Herbalizers

PPJ         2010.08.26.

"A makrófotózás mindig kéznél van, vagy legalábbis láb alatt. Akárhol lehet művelni, a mezőn ugyanúgy, mint a zöldségeskertben. A Herbalizers sorozattal nem a tökéletes technikájú makrófotókra összpontosítottam, hanem inkább a lazább, humorosabb nézőpontokat kerestem. Bensőséges portrékat kívántam készíteni ezekről a pici lényekről."

Forrás és a szerző további fotói: Spottr

         szólj hozzá

Címkék: természet fotók

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása