Őszi zöld hírözön - 1. adag

PPJ         2010.09.07.

Mi lesz, ha elfogy az olaj? - Inforádió

Milyen helyzettel kell számolni, ha elapadnak a világ kőolajforrásai? Erre a kérdésre keresett választ a német hadsereg egyik kutatócsoportja. A szakértők bevonásával készült tanulmányt bizalmasan akarták kezelni, azonban az eljutott a Spiegel című hírmagazin szerkesztőségébe, és a lap közzétette a fontosabb megállapításokat.

Military Study Warns of a Potentially Drastic Oil Crisis - Spiegel Online

A study by a German military think tank has analyzed how "peak oil" might change the global economy. The internal draft document -- leaked on the Internet -- shows for the first time how carefully the German government has considered a potential energy crisis.

IEA: vége az olcsó olaj korszakának - LMV

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a BBC One Planet c. műsorának tegnapi adásában azt mondta, hogy az olcsó olaj korszakának mindörökre vége.A kormányoknak csökkenteniük kellene az olajtól való függésünket, változtatniuk kell az energiapolitikákon. Időben fel kell készülni arra az időszakra, mikor már elfogy az olaj. Idejében változtatni kell, mielőtt késő lenne.A műsor itt meghallgatható. Letölthető változat. (mp3)

http://www.candidity.org/images/oil-rig.jpg

"Bolygónk artériája lüktet itt, civilizációnk szíve dobog, mely kőolajra és folytonos növekedésre van berendezkedve." - Yann Arthus-Bertrand

Újabb megerősítés: olajhiány várható 15-30 éven belül, állítja a Bundeswehr - FFEK

Ahogy telik az idő egyre több helyről és egyre komolyabb forrásokból értesülhetünk róla, hogy az olajellátás  jövőbeli fenntartása komoly nehézségekbe fog ütközni. Most éppen a Német Hadsereg kutatóközpontjából szivárgott ki egy ilyen.

"Korábban már több hasonló hírről számolhattam be" - írja Hetesi Zsolt a kutatócsoportjuk honlapján: 

- A Pentagon Műszaki Divíziója 2008 végén adott ki egy jelentést, melynek 2010 áprilisában lett világhír-értéke. A jelentés arról szólt, hogy a kereslet gyorsabban nő, mint a kínálat, és 2015 után már napi 10 millió hordós hiányra kell felkészülni. A jelentés adatait itt elemeztem.

- 2010 februárjában a Brit Tudományos Akadémia által létrehozott bizottság tett közzé egy hasonló jelentést, amely 2015 körülre teszi az olajkitermelés tetőzését, és utána fokozódó olajhiánnyal számol. (Hasonlóképp nyilatkozott a brit energiaminiszter is, aki 10 éven belül szintén olajválsággal számol Angliában, a növekvő behozatal-függés miatt.) A jelentés sürgető kormányzati beavatkozást javasolt.  

Pálfordulás - FFEK

Björn Lomborg, aki az egyik legerősebb ellenzője volt még nem is olya rég a klímaváltozás elméletének teljes fordulatot vett legújabb könyvében. Pedig nemrég még egész mást írt, Magyarországon is megjelent a Typotex kiadó gondozásában korábban írt Cool It! - Hidegvér! c. könyve, melyben sokféleképpen érvel amellett, hogy a klímaváltozást nem kell véresen komolyan venni, és érdemes kétkedőnek lenni.

Jövő hónapban a boltokba kerülő könyvében pedig az emberiség előtt tornyosuló legfontosabb kihívásként értékeli a klímaváltozást, és az ellene folytatott küzdelmet a legeleső helyre teszi; évi 100 milliárd dollárt fordítana arra, hogy az üvegházgázok (ÜHG-k) kibocsátását csökkentse a világ. Ezt főképp az ún. tiszta energiaforrások (szél, nap stb.) felhasználásával látja megvalósíthatónak. A Guardian cikke 180 fokos fordulatként értékeli Lomborg új könyvét.

Új jelszó: slow design - HG

Nem tudni pontosan, mikor bukkant fel először az azóta is magyar megfelelő nélkül keringő "slow movement" kifejezés, de az biztos, hogy az elmúlt húsz évben szépen lassan áthatotta az élet számos területét a lassításra intő szemléletmód. Talán nem is szükséges túlságosan belemenni a fogalommagyarázatba, hiszen mindenkinek világos, mi lehet a célja a helyi termékeket és a hagyományos ételeket előnyben részesítő Slow Food mozgalomnak, vagy a gyerekeknek nagyobb szabadságot adó, élhetőbb és élvezhetőbb gyerekkort biztosító Slow Parenting filozófiának, vagy a többek között az öko-túrizmust támogató Slow Travelnek, hogy a média, a művészet és a gazdaság területén is megjelenő törekvést már ne is említsük. A hipergyors fejlődési folyamatok ellenpontjaként valamiféle racionális átgondolásra, az alkotói folyamatok és az alkotások élvezetére, a hagyományos értékekben való elmerülésre, új anyagok kutatásra buzdít tehát a "slow movement".

Újabban az építészet és a formatervezés területén jelent meg a lassuló folyamatokat ösztönző filozófia, ami ezúttal is új életstílust feltételez: tiszteletben tartja a szűkös erőforrásokat, és képes harmóniában élni a környezettel. A Slow Design három alapelve a fenntarthatóság, a rendszerszemlélet és az érzékenység a szociális, társadalmi és kulturális folyamatokra.

Már Erdélyben támad a vírus - HetiVálasz

Romániát is elérte a nyugat-nílusi vírus, melynek kórokozóit szúnyogok terjesztik, és alapvetően egy trópusi betegség lenne. (Nem, nincs klímaváltozás, és nem is valósulnak meg azok az [pofon egyszerű logikán alapuló] jóslatok, amik például ebben a kisfilmben is láthatók. - a greenr szerk.)

Lelőtték a túszszedőt a Discovery Channel épületében - Index

A The Gazzette, a Silver Spinget is magában foglaló Montgomery megyében kiadott újság szerint a férfit 2008-ban ugyanezen a helyen már őrizetbe vették. A férfi két évvel ezelőtt azért tiltakozott, mert megítélése szerint csatorna  célja a profitszerzés és nem a Föld megmentése. Azt is követelte, hogy a csatorna sugározzon főműsoridőben több, a bolygó megmentésének szentelt műsort, amelyeket szerinte érdekesebbé kellene tenni az emberek számára.

(Igaza volt, azúristenit, igaza volt. Most, hogy itthon vagyok a nyáron és bele-bele néztem az "ismeretterjesztő csatornák" kínálatába: egy köpedelem! Mentsd a bálnákat doksifilm, utána rögtön rákhalászati műsor. Mentsd a fákat ökoműsor, utána stihl fűrész reklám és favágók tarolj le mindent akcióműsor. Mióta befutott a Mythbusters, azóta a Discovery azt hiszi, hogy mindent felboncolni, felrobbantani, kiirtani vagy szétzúzni kell. Hol vagy David Attenborough?)

Overdose - The Next Financial Crisis

Nem, még korán sincs vége! Nézzétek meg! 1. rész, 2. rész, 3. rész. Azok az emberek készítették ezt a filmet, akiket amerikaszerte kiröhögtek és lejárattak a médiában, mikor azt mondták a gazdasági világválság előtt, hogy ki fog durranni a lufi. Most a következő lufira figyelmeztetnek.

         2 hozzászólás

Címkék: válság olaj klíma filmajánló fenntarthatóság

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr462277195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.09.07. 14:40:35

Hogy mi lesz, ha elfogy az olaj?
Mi lenne: az ország mezőgazdasági területének egyik felén repcét és napraforgót, a másikon meg kukoricát - mindháromból kurvára génkezeltet termelünk majd, a hungarikum magyar pálinka meg majd megy a motorba és nem a torokba, nem zabálunk kenyeret, otthon a balkonon termelünk majd babot, zöldborsót, hagymát, paprikát, az összes szart összegyűjtjük biogáz termelés végett, kevés húst eszünk, nem baszunk rakatra kölyköket, mert: A GÉPKOCSIT SOHA NEM ADJUK!!!!!!!!!!!!!

greybull 2010.09.07. 22:15:19

Ja még annyit: kb.olyan élet vár valószínűleg ránk, az utódainkra azonban szinte biztosan, mint a Csillagok háborújában azt hiszem a Tatuin bolygón élőkre: baromi fejlett elektrotechnika - rohadt primitív körülmények között.
Minden meg fog változni, szintetikus lesz az élelmiszerek 90 %-a, természetesen az is génkezelt növényből-állatból készül majd, egy egy elutazás igazi élmény lesz - mivel autó híján gőzlokomotív vontatta vasúton utazunk majd, a tengeren pedig vitorláshajók lesznek, persze a vitorlák hatalmas, a repülőgépek szárnyaira hasonlító fém-vitorlákkal lesznek felszerelve, amelyek ellenszélben is vígan haladnak előre. A légiközlekedés szinte teljesen megszűnik kerozin híján. Újság, könyv nem lesz - minden interneten ingyen lesz elérhető. A szerzői jog gyakorlatilag a személyiségi jogokra szűkül vissza. A távmunka általános lesz, kivétel a termelő üzemi munka lesz.
A falvak nagy része megszűnik, tanya is alig marad - nagyüzemi gazdálkodás lesz, a városok határában a zöldség, gyümölcs csepegtetéses üzemben lesz megtermelve.
Szép (?) új (?) világ (?)