Napi Anyád Rovat: Nestlé

PPJ         2010.03.19.

A Nestlé az egyik legnagyobb felvásárlója annak a pálmaolajnak, amit az orángutánok (az egyik legveszélyeztetettebb faj) élőhelyének felperzselésével termelnek.

Az nem szép dolog.

Az angol Greenpeace az alábbi videóval hívja fel rá a figyelmet, és kér, hogy szólj te is a Nestlének, álljon le.

Nestlé? Mint fairtrade logós vállalat? Nem úgy volt, hogy ez csak fair vállalkozásokat fémjelezhet? Mint monjuk Treehugger Dan boltját, és a benne forgalmazott kávékat? Lassan már a Nike is fairtrade lesz?

Bojkot Nestlé!

         7 hozzászólás

Címkék: videó bojkott nestlé fair trade napi anyád

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr811852541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.03.20. 16:08:28

érdekes,de a fair-traderől itthon sztem nagyon keveset tudunk,és erről a pálmaolaj mizériáról én kb egy fél éve hallottam először.
erre tényleg jobban felkéne hívni a figyelmet,de ki tudja, hány ilyen dolog van még..

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.20. 18:37:51

@Kontárblog:
rengeteg!
semmi nem szent a cégeknek, multiknak, politikusoknak! a szellemi magántulajdon fogalma meg pláne nem!

példák:
fair-trade: "jajj de jól működik ez most már, és már eléggé megbíznak benne a zöldek is. nosza hát vegyük meg a jogot hogy mi is ilyenek legyünk" - mondta a nestlé és a nescafé....

ökopolitika: "jajj de jó az Élőlánc agráriumra vonatkozó programrésze, tényleg megalapozott szakmailag is. most hogy így elkészítették helyettünk, már csak plagizálni kell, a rájuk mutató hivatkozásokat meg törölni. máris kész a "MI" programunk" - mondta a Fidesz és ellopta a szellemi tulajdont

komposztálás: "jaj, tényleg úgy kéne élnünk, hogy minden a természetbe forog vissza. de hát mi egy profitéhes vállalat vagyunk, de ennek ellenére csak etetni kéne a népet azzal, hogy mennyire környezettudatosak. nosza írjuk rá még a neylonszatyorra is, hogy >környezettudatos vásárló vagyok<" - mondta a tesco és elindította greenwashing hadjáratát

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.03.21. 09:51:36

@Pacsker: ja a Tesco most nagyon nyomul. mondjuk az Auchanban,akit ugye nem bírunk,már 1-2éve ingyen adják az ökozacskót,ami garntáltan lebomlik, saját szememmel láttam,hogy cafatjaira esett szét az ágyneműtartóban, mikor kivettem a téli sapkákat ősszel ismét...:D

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.21. 15:09:12

@Kontárblog:
Igen! A kutya itt van elásva!
A lebomló és az elbomló összemosásában!
Nem mindegy hogy atomjaira bomlik szét (mert tényleg teszi), és továbbra is műanyag marad, majd úszkálva a tengerek felszínén, a sirályok ebből kortyolgatva (látszólag csak víz), felhalmozódik a májukban és megpusztulnak VAGY hogy ténylegesen a molekulák a természetben újrahasznosulnak (lásd komposztálás...)

Gloucester 2010.03.22. 23:01:17

"A környezetvédők nyomására más nagyvállalatok - például a Kraft és az Unilever - már hónapokkal ezelőtt megszakították az együttműködést a hírbe hozott beszállítókkal, a Nestlé azonban mindeddig ellenállt. A fokozódó nemzetközi nyomásnak (a fogyasztók például a Facebookon követelték az azonnali váltást) és a Greenpeace egyre jobban terjedő anti-reklámjának köszönhetően a svájci gyártó is változtatott álláspontján.
A Reuters jelentése szerint a Nestlé leállította a pálmaolaj-beszerzést az indonéz Sinar Mas konszerntől. Közleményükben kifejtették: a jövőben is nyomást gyakorolnak beszállítóikra, hogy azok ne termelhessenek olyan alapanyagokat, amelyek erdőirtással, vagy környezeti károkozással jönnek létre."
Forrás:
penzcentrum.hu/cikk/1022711/1/veres_vadak_a_multi_ellen_sokkolo_video_csak_eros_idegzetueknek_
Remélem nem csak duma.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.23. 12:05:19

@Gloucester:
Bla-bla :D
Egy világvállalat sosem fogja leállítani magát, mert nem akarja leállítani a világméretű csoki produkciót. Ha ezt nyilatkozta és igaz lenne, az azt jelentené, hogy holnaptól akadozna a kitkat gyártása és a világ ellátása vele.
De csak talált egy másik céget, aki máshol irt más erdőt...
Szerintem.

Gloucester 2010.05.18. 21:56:38

@Pacsker: Állítólag ezt már elhihetjük.
greenpeace.hu/hirek/p1/rkezdo/i236
"Budapest, 2010. május 17. - A Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszeripari cége ma bejelentette, hogy nem használ tovább az esőerdők pusztításával készült alapanyagokat..."
Tudom-tudom, nyugtával dicsérd a napot.

 
 
süti beállítások módosítása