2010 - Egy fecske csinál már csak nyarat!

PPJ         2010.03.13.

Már 2007-ben furcsa volt tanulni (nem értem, hogy a tanárok, hogy nem sírták, vagy röhögték el magukat; vagy tényleg ennyire agymosottak a saját szakmai beképzeltésgüktől?), hogy 2010-re az EU célul tűzte ki a biológiai soksféleség pusztulásának megállítását!  (Számomra ugyanilyen aggasztóan "vicces", hogy a 2015-re célul kitűzött, "az EU vizeinek jó állapota"  valóban megvalósulna. Mivel belülről látom az ügyet, ezért már most közölhetem veletek,  2015-ben a hírek arról fognak szólni, hogy "sajnos nem sikerült"...) No szóval ezért lett 2010 a biodiverzitás éve. (Akarom mondani a Biológiai Sokféleség Világvégének az éve!!! Mert hát, micsoda meglepetés, kiderült, hogy nem teljesültek a 2010-es célkitűzések a negatív trendek csökkentésére. Persze nyilván nem kell a nagy nyilvánosságnak bevallani, elég egy eldugott helyen egy eldugott mondat, amit egy eldugott hírportál leközöl. De ettől még továbbra is csak vásárolunk bele a nagy hazug CSR lebomlóba.) Szóval idén kellett volna megállnia a biodiverzitás pusztulásának.  (Remélem nem kell ecsetelnem, hogy ez azt kell, hogy jelentse, hogy beszüntetjük az ipar és a mezőgazdaság jelenlegi féle tevékenységét és áttérünk fenntarthatóra.) Tehát a fölébb és az alább leírtak miatt is lettek a 2010-es év madarai a fecskék. Mert kurva nagy gáz van a fecskékkel! Mindhárom fecskefajunk nagy szarban van, csak sajnos nem a sajátjukban!

 

Hosszútávú vonuló fecskefajaink (partifecske, molnárfecske, füsti fecske)
állománya folyamatosan csökken (Grafika: Kókay Szabolcs).

Aggasztóak a friss fecskeállomány-elemzések: ha a tendencia folytatódik, 2020-ra a többségük kipusztulhat Magyarországról!

Hurrá! Micsoda megkönnyebbülés ez a szúnyogirtó és riasztó módszereken dolgozó gyáraknak! Szabatosan fogalmazva: RÖPÜLNI fog a gazdaság! Minek ide fecske, ha a konnektorba is bedughatok egy mérget eregető kütyüt, meg lyukacsos kőolajszármazékot is tehetek az ablakba, ami aztán jól kívül tartja a természetes ragadozó híján hemzsegő szúnyogáradatot; a szemem fókuszát és a testememet pedig párkányon belül...

Hol is voltak régen fecskék? Van ugyan még olyan hely manapság is például, ahol több száz lovat tartanak hagyományos módon, szénával almozva. De alig van istállónként egy-két fecskefészek. A régiek helye ott van, sorban a gerendák oldalán. No de hát permetezéssel irtják a  legyeket. Ezzel a permettel telítődik a fecskék mája, meg az énekes madaraké, ezért halnak ki! Az ökológusok jól tudják, hogy a vegyszereken kívül a magyar állattenyésztés összeomlása a másik fő felelős (nincs trágya, nincs rovar, nincs kaja), valamint a Szahara terjeszkedése, melyet a fecskéknek költözéskor étlen-szomjan kell átrepülniük, egyre hosszabb a táv, amit egyre kevesebben bírnak. 

A Szahara nagyon komoly probléma! Vannak madarak akik a tengerparton illetve a Nílus völgyében utaznak, mások azonban számunkra érthetetlen módon nekivágnak a közepén keresztül. És akkor aki középen jön, az leszall Máltán, ahol az egyik legfontosabb nemzeti sport az, hogy a beszálló vándormadarakra célbalőnek a tengerparton. Nem eszik meg őket, hanem csak úgy sportbol. Tehát elég húzos nekik idejutni, szegényeknek.

Meg hát ebben a szatyorban folytanám meg azt a vidékre költöző városi embert, aki nem tolerálja friss hortobágyi házának eresze alatt eme madarat.

Meg hát ezeket sem az áruház eresze alá szerelném, hanem az áruházot vezető ember ágyába, csak, hogy érezze milyen jó dolog nem pihenni, nem aludni, szaporodni nem tudni.

A klímaváltozás, az élőhely-átalakítás, a környezetszennyezés és a szándékos emberi pusztítás mellett a felelőtlen hulladékkezelés is öl. A képen molnárfecske szülő nézi elpusztult fiókáját, akinek a nyakára a sár fészekanyagba került bálazsinór-szál tekeredett, ami szó szerint felakasztotta és megfojtotta madarat, melynek  következtében az egyre fogyatkozó új fecske generáció egy újabb fontos tagja veszett oda.

És van megoldás! Úgy hívják, hogy fecskepelenka és mesterséges molnárfecske telep.

No de nem ollózok tovább az idézett MME cikkből, hanem olvassátok végig.

         5 hozzászólás

Címkék: mme fecske biodiverzitás biológiai sokféleség eu vki

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr881836656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.03.16. 20:59:09

Hajrá fecskék!
Megjött az első fecske
"A madarak útja nem volt könnyű, az elmúlt egy hét szokatlanul hideg időjárása valószínűleg keményen érintette az elsőként érkezőket, mert a táplálékállatok ilyen időben nem repülnek. Az idei fecskét egy nappal korábban észlelték, mint tavaly, akkor március 16-án látták az első füsti fecskét."
index.hu/tudomany/kornyezet/2010/03/16/megjott_az_elso_fecske/

Mivel etessük? Magot elég kitenni. oszt kész? Tanácsot kérnék szépen!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.16. 21:18:14

@Gloucester:
Bevallom zsigerből nem mertem írni, hogy csak rovar, de magot tuti nem. Ebben wikipedia megerősített:

"A kecses, gyors füsti fecske hasznos madár: repülő rovarokkal, levéltetvekkel, kisebb lepkékkel táplálkozik. Ha már kevés a táplálék, pókokra és hernyókra is ráfanyalodik. Az ősz közeledtével mind kevesebb rovar repked a levegőben, így egyre inkább a vízpartok környékén keresgél. Amikor eső közeleg, a rovarok is földközelben maradnak, ezért jelzik az alacsonyan szálló fecskék az időjárásváltozást."

Ha nincs rovar, akkor koplal szegény. Éljen a miattunk szeszélyes időjárás, ami miatt megbolondul az összes ökoszisztéma.... :(

Gloucester 2010.03.16. 21:40:56

@Pacsker: Köszönöm. ezek szerint nem lehet etetni szegényeket? Bár az jutott még eszembe, h odaszoktatni egy helyhez nem túl szerencsés, ha nem tudjuk rendszeresen megtölteni az etetőt. Gondoltam csinálok ilyen izét a telekre (Tisza melletti), de ne tegyek bele semmit?
www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/fecskevedelmi-eszkozok/molnarfecske-telep.html
nade csak üresen otthagyhatom?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.03.16. 23:23:22

@Gloucester:
Az oldal alján lehet lapozni és a történetnek úgy lesz vége, hogy áztatott föld, vagyis sár jól jön nekik. Másban helyettük nem nagyon tudunk jeleskedni.
Üdv :)!

Gloucester 2010.05.17. 21:01:37

Mit tehetünk, ha leszakad a fiókákat rejtő fecskefészek?
www.hirado.hu/Hirek/2010/05/13/15/Mit_tehetunk_ha_leszakad_a_fiokakat_rejto_fecskefeszek_.aspx
"A fészket vissza tudjuk "szerelni" a falra vagy műfészekkel helyettesítjük, a madarak zavartalanul élhetik tovább az életüket. csemperagasztóval, kétkomponensű műgyanta ragasztóval, esetleg homok finomságú szitált kavics és cement 3:1 arányú keverékével (beton) visszaragaszthatjuk a fészket a falra.
A fészekpótlék bármilyen megfelelő - a fészekhez hasonló belméretű - tálka (földdel kellő sekélységűre alakított virágcserép, családi margarin doboza, fa ládika stb.) lehet, amit a legjobb az előző pontban említett fecskepelenka alapra, a fészek eredeti helyére vagy annak közelébe rögzíteni. Ez a megoldás gyors, akár néhány tíz perc alatt is kivitelezhető. A pótfészek belmérete, az átmérő és a mélység minél jobban hasonlítson az eredeti fészekre..."

Katasztrofális hatással lehet a hosszan tartó hideg, esős idő a fészekaljakra
www.hirado.hu/Hirek/2010/05/17/10/Katasztrofalis_hatassal_lehet_a_hosszan_tarto_hideg_esos.aspx