Hírfigyelő - ökokatasztrófa az Indexen

PPJ         2010.02.10.

Az a baj a hírekkel, hogy csak jönnek és jönnek, válogatás nélkül, egyik a másik után. Ezáltal olyan egyenragúan értéktelennek tűnik mindegyik. Pedig 3 olyan kaliberű hír volt elrejtve az elmúlt napok Indexében, ami igen csak érdekes, mondhatni LÉTfontosságú. Álljunk meg egy szóra, még mielőtt a hírek özöne elvinné magával mármilyen csírájában megfoganó gondolatunkat! Miről is van szó? Bizony le fogjuk mi szarni a 2010-es itthoni választásokat, de még a 2011 Az év autója díjat is, ha nem lesz csapadék, nem lesz talaj, nem lesz Északi-sark!

Hatvan év alatt elfogyhat a termőtalaj a világon

A téli olimpia előkészületei Vancouverben

A vártnál gyorsabb az északi-sarki klímaváltozás

Felfogtuk mi, hogy nincs hó egy téli olimpiához? (És mellesleg ha jól látom, az egyik vancouver-i fotó épp azt ábrázolja, hogy taroltak le egy kis erdőt, csak hogy sportpályájuk lehessen?! Farkába harap a kígyó? Nincs hó mert nincs erdő (ami klímát adna). Nincs erdő, mert pályát és havat akarunk. "Vicces ez az emberi értelem", mondaná egy teleszkópos isten a Szaturnuszról.)

Persze ilyen hírek esetén szoktak előjönni a technokraták és technológiai optimisták: "nem is kell aggódni, hiszen 5 éven belül úgyis feltalálnak majd egy olyat, és akkor ez hidrogén, és akkor úgy napfúzió, és meg is van oldva a probléma (:D)". Nem kedves barátaim. Egyrészt ennek a paradigmának vége. Másrészt az a közgazdsaági felfogás is megbukott már, ami azt mondja, hogy minden helyettesíthető mindennel, csak elegendő pénzt kell ráfordítani. Nem: a Bioszféra 2 Projekt megbukott! Nem tudjuk helyettesíteni a természetet, amit elpusztítottunk, vagy a kihalt fajokat. (Mivel nem találtam róla sokat, ezért elhatároztam, hogy készítek majd erről bejegyzést, addig is pár infó itt és itt.)

Szóval szedjük össze magunkat és viselkedjünk rendes ember módjára, különben lesz itt "móka-kacagás" (azaz népirtás, háború, éhínség) bőven!

         6 hozzászólás

Címkék: index vélemény ajánló világ ökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr551744483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marós 2010.02.10. 07:02:36

Az emberei butaság végtelen, és megállíthatatlan. Mindent elkövet a modern civilizáció, hogy tagjainak, a személyes életét megrövidítse az élvezetek halmozásával, hogy a földet lakhatatlanná tegye. Nincs visszaút, elpusztítjuk magunkat.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.10. 09:29:01

@marós:

Igen, ha belegondolunk, ez is valószínű lehet, főleg ha még a Hülyeség kora című filmet is láttad ebben a témában. De gondolj bele, hogy ha egyre rosszabb lesz egyre több embernek, akkor nem, lehet már majd tovább takargatni az okokat.
Csak reméljük, hogy még azelőtt lesz engedetlen a jelenlegi rendszerrel szemben és erre felfigyelő erre a problémára az emberiség, mielőtt a 2 C fok melegedést elérnénk.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.02.10. 10:16:54

Én nem félek, az emberiség kipusztul mielőtt a bolygót jóvátehetetlenül tönkretenné.

1-2-10 millió év alatt az ökoszféra magához tér, új fajok alakulnak ki az új életviszonyokhoz, és minden megy tovább, mint eddig 4 milliárd évig.

Egy dolog 100% biztos: a csótányok és a patkányok túlélnek minket.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.10. 10:22:10

@szmoker /segílyes/:

Hát ha 60 év alatt elpusztul a világ termőtalaj készlete, akkor valóban igen csak megnézhetjük magunkat. Ilyenkor szoktam nevetni a NASA tervein, mint a Marson termesztett búza, stb... :D Azokat a pénzeket én már rég a Föld valóban sürgető ügyeire fordítottam volna vissza.

clockworkorange 2010.02.10. 16:46:25

nem tartozik kimondottan ehhez a commenthez mer nem indexes hir, de azér figyelemreméltó:

kukabuvar.hu/hirek/6540

ujabb örömteli hír a nagyvilágból.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.02.10. 16:55:14

@clockworkorange:
Köszi szépen!
Remek kis ügyek lesznek! Russia kontra Svédek :D

 
 
süti beállítások módosítása