B.U.É.K.?

PPJ         2009.12.31.

Ez csak egy átlagos nap, és az emberiségnek nincs ünnepelni valója. Továbbra is 3 óránként kipusztul egy faj, ami nem jelent mást, mint, hogy 3 óránként közelebb kerülünk egy összeomló emberi társadalomhoz is. A Szilveszter mindezt csak elfeledteti az emberekkel és azt a hiedelmet táplálja, miszerint tiszta lappal indulna egy teljesen új és másik év.

Természet és társadalom nem független egymástól. A kipusztuló fajok nem az élővilág "cukiságának" romlása miatt "baj", hanem mert, ha a természetes élővilág összeomlik, abból következetesen az emberi világ összeomlása is adódik. A természet megújul, a vizek kitisztulnak és a fák újra nőnek. A természetvédő nem "a természetet védi", hanem az ember élőhelyét, az emberi élet feltételét! Nem azért védenék minden fűszálat, mert szeretem a zöldet, a szépet, a rajta gyöngyöző harmat látványát (amúgy szeretem): hanem, mert ezek az emberi élet feltételei!

Honnan van a csapban a víz? Amit eszel, az áruházban nőtt? Amit használsz, csak úgy lett a semmiből?

Gondolkodj el, hogy mi szolgálja az életfeltételeidet és mire van feltétlenül alapvetően szükséged, és gondolkodj el azon, hogy mi nem szolgálja, és mire nincs szükséged.

  • Ha konfettit szórsz: fák kivágását írtad alá.
  • Ha pezsgőt iszol: a tudatod szűkíted és nem az örömöd fog nőni.
  • Ha virslit eszel: az nagyüzemi, zsúfolt, génmódosított növényekkel takarmányozott állattartást támogatod.
  • Ha petárdázol: a stresszokozást ünnepled.

Éjfélig még van körülbelül négyszer 3 óra. Melyik négy faj pusztuljon ki? Csak, hogy hazai, szívedhez közel álló példát hozzak: A kertekben most jelenlévő széncinege, esetleg fekete rigó? A városi galamb? Vagy esetleg egy utolsó, a hegyekben megmaradt ritka, védett hazai növény, ami az ilyenkor megszokott hótakaró hiánya miatt épp az utolsókat rúgja?

         17 hozzászólás

Címkék: vélemény természetvédelem ökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása