Hírek az FFEK-ról

PPJ         2009.06.18.

http://astro.elte.hu/~hetesizs/images/header.jpg

Aki valamiben jártasabb az átlagosnál és turpiszságot vesz észre, jól teszi ha megkérdezi a szakértőt, mégis mit gondol. Egy Index cikk alatt elkezdett összevonódni a szemöldökom. Elküldtem a linket Hetesi Zsoltnak. Így derült fény erre: (részlet a Fenntartható Fejlõdés és Erõforrások Kutatócsoport oldaláról).

"VI. 17.: Szarvashiba az Index tegnapi hírei között. A BP elemzése kapcsán megjelent cikk az olajkitermelés jövőjét egyszerűen abból számította ki, hogy elosztotta a készletnagyságot a mostani kitermeléssel. Ezt R/P aránynak nevezik (Reserve/Production), és nem mond semmit a kitermelés jövőjéről, csak két feltétellel.
1) A kitermelés a mostani szinten akadály nélkül fog folyni a jövőben is
2) Az összes készlet kitermelhető
Egyik feltevés sem igaz. Az 1) a mezők fizikája miatt nem teljesül, hiszen a kitermelés logisztikus görbét követ. A 2) sem igaz, hiszen a bizonyított készletek nem mindig kitermelhetők, másrészt ismert, hogy méretük sokszor durva "bemondásokkal" növekedett az OPEC-országok adatai alapján. A cikk egyik legfontosabb képe viszont itt van tanulságul:

 



Ábra. A top 9 olajtermelő ország közül csak Szaúd-Arábia tudta 2008-ban emelni a kitermelést."

Mindig szóljatok ha valami nem tetszik, van értelme!

Valamint igen jó hírrel szolgálhatok azok részére akik (eddig is) tudták mi az igazság. Most már nyugodtan mondhatjátok azoknak, akik feleselnek, amolyan Peter Griffin-esen,  hogy "pofád lapos"! Ezek tudományos tények és igazoltak! Jaj, mennyi sötét villamosmérnök vagy "energetikai szakértő" van még ebben az országban aki magát olajügyekben Hetesiéknél jártasabbnak gondolja...

"Az FFEK kutatócsoportja régi igényt teljesít. Néhány, a területen nem járatos kutató (fizikus, mérnök, stb.) állítása szerint a vizsgálatok, melyeket az FFEk végez, inkább áltudomány jelzővel illethetők. A letölthető dokumentumban tézisszerűen állításokat fogalmaztunk meg, melyek főképp a Felélt jövő c. írás tézisei. A téziseket támasztottuk alá szakmai folyóiratok cikkeinek hivatkozásaival, melyeket a tudományos közvélemény már régen elfogadott (itthon néha megáll az idő...)."

         16 hozzászólás

Címkék: index olaj hetesi zsolt

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr161193564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.06.18. 20:19:48

Azt azért hozzáfűzném, hogy az OPEC nemrég 2 millió hordóval csökkentette a kitermelt kőolajat, mert 50 millió hordónyi feleslegük volt a visszaeső kereslet miatt.

eax_ 2009.06.18. 21:36:37

Az utolso bekezdes nem kicsit sikerult szanalmasra. De ne aggodj, ennel tobbet senki sem vart toled.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.18. 21:45:09

@Ivanhoe:

Nem értek ehhez :D Nem szakmám, de érdekel, és áttanulmányozva az FFEK kutatásait, én is igen aggasztónak tartom a helyzetet.

A visszaeső kereslet jó jel, de nem elég jó.
Ajánlom a Home című mozifilmet, most adják, youtube-on felirattal együtt ingyen nézhető (amúgy, de ezt csak súgom: van magyar felirat a 2CD-s torrent-hez)! Azok a kanadai olajhomok felvételek letaglózóak, akármennyivel is csökken a kereslet, ennek egyszer így vagy úgy de vége lesz.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.18. 21:50:49

@eax_:

Lehet. Az Öné sem külömben.
Ha a modorral van baja, megértem.

Ha azzal amit sugallni akar, akkor kevésbé.
Munkám során mindig fontos a friss lehelet...
Na, ez nem az a szöveg.
Szóval munkám során gyakran találkozom olyan egyénekkel, akik ahhoz képest milyen végzettséggel rendelkeznek, elég szép számban áltudományos tételeknek hódolnak és falra kent borsó nekik az FFEK munkássága.

Amennyiben akar Hetesi Zsolt által írt logikailag hibátlan érvekkel alátámasztott kommentárokat olvasni, úgy ajánlom Bodoky Tamás blogjának korábbi, természeti és környezeti témákkal foglalkozó bejegyzéseit.

Pl.: Öltönyös majmok bolygója

Minden jót!
Üdvözletem.

Ivanhoe 2009.06.19. 08:08:08

@Pacsker: Na igen, az olajszennyezés mindig probléma volt és az is marad, amíg folyik az olajkitermelés. Most ugyan válság van, ezért visszaesett a kereslet, de hosszú távon a fejlődő országok mint pl. Kína vagy India egyre többet fog elhasználni belőle. Azért aggódni egyenlőpre nem kell, mire elfogy az olaj addigra lesz másfajta energiaforrás. Már most is kísérleteznek ilyenekkel, és némelyik elég bíztató pl. metanol alapú üzemanyag cella. De már hallottam olyanról is, hogy plazma alapú energiaforrás (ez még csak elmélet-tiszta Star Trek :D).

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.19. 08:44:11

@Ivanhoe:

Nem szeretnék ebbe belemenni. Mert csak másokat és magamat ismételgetném. Nézz utána kérlek ezen adatok valódiságának, teljesülésük esetleges határidejének, hozzáférhetőségüknek.

Hetesi nem nem ért egyet ezekkel az energiákkal, tudják ők is, hogy vannak, jó, kivéve a star treket, Egely Györgynek józan ember nem hisz(!); hanem az a baj, hogy nem időben!

Előbb lesz baj az olajból, mint kezdenénk el használni ezeket az energiákat.

Olvastad a biotikus pumpa című cikket NOL-on? Kitettem a linkjét valahova.

Ugyanaz a helyzet!

Mire egy erdőt erdőnek lehet nevezni (klimaxstádium, lokális megújulások, teljes és egészséges ökoszisztéma, stb..) minimum 150-300 év! Mert senki ne gondolja, hogy a sor-ültetett nyaras-mezők erdőként viselkednek.
Tehát felismertük az erdők jelentőségét, baj van, de ha már most elkezdenénk telepíteni az egész Bolygót... , akkor is már bőven belecsúsztunk a bajba.

Ugyanezt szajkózza Hetesi az olajjal.

Jared Diamond és Lovelock meg a planétánkkal. :D :(

Ivanhoe 2009.06.19. 12:16:13

Nem Egely György ötlete, néha a kezembe kerülnek tudományos magazinok, az egyikben olvastam. A megújuló energiaforrások témájába az utóbbi fél évben elég keményen beleástam magam, úgyhogy van némi rálátásom, ja és igen: villamosmérnök vagyok :)

dernarmot 2009.06.19. 16:55:00

@Ivanhoe: szerintem sem akkora a válság. ha egy külvárosi utcában megtudják már oldani egy háztartás teljes energiafüggetlenítését, akkor nem lehet akkora a baj. egy napkollektor a tetőre, egy hőcserélő szivattyú, esetleg egy kondenzációs kazán egy jól szigetelt ház és háztartás energiaszükségleteit kielégíti. ehhez vesznek egy 220-as hálózatról tölthető autót is esetleg 10 éven belül, akkor gyakorlatilag megszüntették a fosszilis tüzelőanyag függőségük és a szénmonoxid kibocsátásuk.

Ivanhoe 2009.06.20. 10:40:52

@dernarmot: A napkollektor és a hőszivattyú nagyon jó dolog, utóbbin én is gondolkodom, főleg, hogy elég komoly támogatást adnak rá, és a befektetett pénz max. 5 év alatt megtérülne. Hőszivattyú működéséhez szükség van egy kevés hálózati áramra, de annak többszörösét termeli, ráadásul a felesleget vissza is lehet táplálni a hálózatba, amiért meg a szolgáltató fizet a fogyasztónak :) Autó fronton sztem ez fog megvalósulni: en.wikipedia.org/wiki/Direct_methanol_fuel_cell

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.20. 10:54:59

@Ivanhoe:

Remélem nem érzi magáénak amit tapasztaltam pár villamosmérnöktől és leírtam.
Ha beleásta magát a megújuló energiaforrások témájába, akkor gondolom arra is válaszolnak a tézisek, hogy a gépet készítő gép, hogyan készül. A (majd) megújuló energiát előállító technológia előállításához milyen technológia kell?!

Mert nem vagok szakértő de ez egy igen fontos kérdés, abból a szempontból, hogy ha ahhoz is fém, gáz, föld, ásvány, műanyag (márpedig mi mások) kellenek akkor ez továbbra is földünk alapjainak kizsákmányolása.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.20. 11:26:32

@dernarmot:

Szinte ugyanaz a válaszom. Az autó műanyagjai olajból készülnek, a gyártá folyamán szintén olaj használat kell, a vétermék nem lebomló, környezeti szempontból a hulladékkérdést semmilyen autó nem tudja megoldani.

www.healthycar.org/chemicals.other.php

Kis adalék.

És megint másik kérdés, egyes fontos alkatrészek alkotóelemeiből (ritka fémek, stb.) olyan 5-15 évre elegendő maradt csupán már a Földben.

Nem, nincs olyan hogy meújuló és fenntartható!

Akkor lesz az ha annyi évente készül el 1 (egy) autó, amennyi év alatt a föld mély rétegeiben szép lassan az a kritály folyómagmás állapot első kikikristályosodási termékeként önálló ércmagmából apatitos magnetittelepeket hoz létre.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.20. 11:33:37

Tehát elgondolkodtató az, hogy a 4 milliárd év alatt keletkezett anyagokat a 200 éves ipari civilizáció milyen gyorsasággal termel ki.

avagy

Az agressziv kismalac utazik télen a vilamoson a kisverébbel.A kisveréb megszólítja:
- kismalac nem zárod be kérlek az ablakot, hideg van kint
a kismalac morcosan feláll és becsukja.
Öt perc mulva ráformed a kisverébre:
- NA! MOST MELEGEBB VAN KINT!?!

dernarmot 2009.06.20. 14:24:56

Én csak az energiafüggőségről beszéltem, nem a nyersanyagfüggőségről. Egyébként a nyersanyag felhasználás mértéke az ipari forradalom óta csökken. Az egyre tökéletesedő előállítási folyamatok és az egyre hatékonyabb újrahasznosítás miatt egyre kevesebb nyersanyag szükséges a megszokott életszínvonal fenntartásához.

Persze nem vitatom hogy jóval gyorsabban fogy mint amivel sikerül csökkentenünk, plusz a népességnövekedés....

De ettől elvonatkoztatva, szerintem egy energiafüggetlen háztartás kialakítás vitathatatlanul tudatos, előrelátó gondolkozásra vall.

Ivanhoe 2009.06.20. 15:55:44

Sajnos levegőből nem lehet előállítani se napkollektort, se hőszivattyút, se semmi mást. Egyébként már évtizedek óta a nyersanyagok kimerüléséről beszélnek. Csak ez mindig kitolódik: 1980-ban azt mondták, hogy 2000-ben lesz hiány nyersanyagokból, most azt, hogy majd 2030-2050-ben, egyre jobban kitolódik. Mindenesetre a gyártástechnológiák egyre tökéletesebbek, egyre környezettudatosabbak, és az újrahasznosítási eljárások is egyre jobbak (a kitermelési eljárásoknak is egyre jobb a hatásfoka).
Az energiafüggetlen háztartások hosszú távon nagyon kifizetődnek és ezeket csak egyszer kell legyártani, nem olyan dolgok amiket évente cserél az ember (pl. a hőszivattyút 15-20 évente kell karbantartani). Persze, a profitorientált közműipari cégeknek ez nem kifizetődő, ezért sok ember nem is tud ezekről a technológiákról: ismerősömmel múltkor beszélgettünk erről, úgy tudta, hogy a hőszivattyú még kísérleti stádiumban van :).

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.20. 17:20:41

@Ivanhoe:
@dernarmot:

Sok mindenben igazat adok nektek.

Innentől nem tudok tovább vitázni, nincs több tudásom a témáról. Ez persze nem azt jelenti, hogy nektek biztosan igazatok van.

Nem tudom van-e olyan ember a földön akit erről úgyy kérdezni lehetne egyáltalán. Talán Lovelock? De ő is inkább ökológia. Mondjuk Hetesi könyvét már megvettem de még nem olvastam bele.
Majd ha olyanra bukkanok, ami az ügyünk itt, akkor nem leszek rest megírni.

Az idő úgy is igazol majd valamit vagy valakiket :)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.06.20. 17:31:16

@Ivanhoe: @dernarmot:

Állj!

Visszavonom!

Oké, hogy nem teljesen futottam át a bejegyzésben említett téziseket, de most megtettem!

Kérlek benneteket olvassátok el, és akkor tudjátok a "miheztartásvégettet".

Nincs vita, ezek tudományos tények.

 
 
süti beállítások módosítása