300 millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

PPJ         2012.07.17.

mezei_vereb_orban_zoltan_00023.JPG300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács adataiból. A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó adat. A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek indikátor madárfajok állománya 2005 óta folyamatosan csökken, a legrosszabb értékeket 2009 és 2011 között mérte az MME.

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy „ez a tendencia csak az európai Közös Agrárpolitika valódi zöldítésével fordítható meg, amely érinti a közvetlen agrártámogatásokat és a kötelezően vidékfejlesztésre fordított pénzek arányát is. A jelenlegi agrárpolitika a vegyi anyagok túlzott használatával, a környezet sokszínűségének csökkentésével hatalmas veszteségeket eredményezett a mezőgazdasági területek ökológiai rendszereiben.". Nagy Károly, az MME monitoring és kutatási csoportvezetője hangsúlyozta: „az egyes madárfajok állománycsökkenése messze nem csak az ornitológusok és a madármegfigyelők problémája. A csökkenés környezetünk állapotának drasztikus leromlását jelzi, ami mindenkit cselekvésre kell, hogy ösztönözzön".

Az adatokat megalapozó mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (Farmland Bird Indicator), 37 agrárélőhelyhez köthető madárfaj állományának vizsgálatát tartalmazza. Ezek közül 22 faj egyedszáma mutat csökkenő tendenciát. 39 millióval kevesebb mezei pacsirta élt Európában 2010-ben, mint 1980-ban, állománya 2 százalékkal csökkent évente. A mezei veréb állománya évi 2 százalékkal, összesen 38 millió egyeddel csökkent. Ennél is jelentősebb a kenderike állományvesztesége, 3 százalékos éves csökkenéssel 25 millió egyedük tűnt el az európai élőhelyekről.

Az MME 2005 óta szolgáltat adatokat az európai programhoz. A Mindennapi Madaraink Monitoringja keretében több száz önkéntes végez reprezentatív felméréseket hazánk főbb élőhelytípusain. Ezekből az adatokból számítják ki monitoring szakértők a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok állományváltozási indexét. Az agrár-élőhelyeken gyakori madarak közül hazánkban is egyre több faj állománya van hanyatlóban. 1999 óta 61 százalékkal csökkent a füsti fecske, 54 százalékkal a tövisszúró gébics és 24 százalékkal a mezei pacsirta országos állománya.

Katt a képre a nagyobb méretért!

HIRRUS_MMM_trend_HU_1999-2011.jpg

Katt a képre a nagyobb méretért!

ALAARV_MMM_trend_HU_1999-2011.jpg

Budapest, 2012. július 17.
További információ: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Nagy Károly: 06-30-906-6285

         2 hozzászólás

Címkék: mme mezőgazdaság természetvédelem fenntarthatóság agrárium magyar madártani és természetvédelmi egyesület

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr634662402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rácz Péter 2012.07.17. 17:34:05

A Monitoring programba jómagam is 4 évig önkéntesként segítettem.A Hajdú-Bihari Püspökladány, és Nádudvar területéről gyűjtöttem az adatokat, és jómagam is ezt tapasztaltam.Állíthatom, hogy ezek az adatok cseppet sem túloznak.Sőt!
Azokon a területeken ahol monokultúrás növénytermesztést folytattak a gazdák, ott 5-6 madárfajnál többet nem igen lehetett számlálni, és akkor az egyedsűrűségről még nem is beszéltem.Ugyanakkor a zártkertek területén ahol a tulajdonosok sokkal változatosabb termesztéssel, és egyébként is természetközelibb, és hagyományhoz hű technológiákkal művelték a földeket, jelentősen több 12, de néhol 15 fajt is meg lehetett számlálni, és ezt helyben fészkelő madarakra értem.Mélységesen sajnálom, hogy így ellehetetlenítették Ángyán professzor úr Vidékstratégiájára vonatkozó erőfeszítéseit.És most ezek után az ő általa megvívott bizalmat el játsszák, sőt a meghirdetett Program neve alatt minden a régiben zajlik.
Szégyen, és gyalázat.Borzasztó, és taszító számomra ami a földünkkel ,életünk biztosítékával tesznek.

 
 
süti beállítások módosítása