Napikép: Fogyasztói társadalom

PPJ         2010.12.19.

http://spottr.hu/wp-content/uploads/2010/12/liml04.jpg

Forrás: Spottr - fotó: Rachel Perry Welty

         szólj hozzá

Címkék: fotók fogyasztói társadalom napikép

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A fenntartható pénzrendszer és az etikus gazdaság koncepciója

PPJ         2010.12.17.

Tisztelettel bemásolom Joób Márk barátunk felhívását:

"Kedves Élő-Láncok!

Már egy ideje akartam írni a korábban megjelent újságcikkeimnél kicsit bővebben pénzrendszerünk - és egész gazdaságunk - alapvető hibájáról és arról, hogyan lehetne fenntarthatóvá tenni pénzrendszerünket. Most elkészültem egy 13 oldalas - megjelenés alatt álló - írással, amit csatoltan elküldök, hátha érdekel valakit. http://greenr.blog.hu/media/image/Joób_Márk_Fenntartható pénzrendszer.pdf

Idén jelent meg egy másik tanulmányom is, amely a gazdaság és a társadalom viszonyát vizsgálja és az etika elsőbbségét szögezi le. (Elég átfogó racionalitással megközelíteni a témát ahhoz, hogy kidolgozzuk az emberközpontú és fenntartható, azaz etikus gazdaság koncepcióját.) Ez az 18 oldalas írás megtalálható itt: http://www.joob.org/Articles/Joob_Mark_GT_2010_1.pdf

Mindkét írásban központi szerepet játszik az ökológia, a bioszféra véges kapacitása.

Örömteli ünnepeket kívánok Mindannyiotoknak és fenntartható új évet!

Joób Márk
www.joob.org"

         szólj hozzá

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Öko-karácsonyi ajándékötlet a Messzelátótól

PPJ         2010.12.17.

A Messzelátó Egyesület honlapján találtam ezt a szertinem nagyon hasznos ajándékötletet. Mert mi lehetne hasznosabb, mint függetlenedni  - "élelmiszerönrendelkezni és piperecikkönrendelkezni" - a multik bélbenragadó, rákot okozó, ipari, sajtmásolataitól és a multik szörnyű állatkísérletei által előállított zsírkencéitől?!

Tudod már mivel leped meg szeretteidet karácsonyra? Valami igazán tudatosra, kreatívra, egyénire vágysz? Ha még tanácstalan vagy, fogadj szeretettel egy ötletet a Messzelátótól: fizesd be őket egyik jövő évi tanfolyamunkra!

http://www.thesoapycauldron.co.uk/images/ArkleSparkleSoap.jpg

Három féle tanfolyamot tervezünk:

- sajtkészítés (3000Ft/fő)
- házi kozmetikum készítés (4000Ft/fő)
- szappankészítés (5000Ft/fő)

A foglalkozások januári időpontjai (18 órai kezdéssel):
Jan. 11. szappankészítés
Jan. 14. sajtkészítés
Jan. 21. házi kozmetikum készítés

A későbbi foglalkozások időpontjai még nyitottak.

Az ajándék, amit átnyújthatsz karácsonykor, egy általunk készített szépséges "kupon" lesz, ami az adott témájú foglalkozáson való részvételre jogosít fel egy személyt. Az ismerősöddel (természetesen karácsony után, január legelején) felvesszük a kapcsolatot, s egyeztetünk vele, milyen időpont lenne neki leginkább megfelelő.

A megrendeléshez kattints ide.

         szólj hozzá

Címkék: ajánló karácsony ajándék messzelátó egyesület fenntarthatóság öko karácsony

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Lokálpatrióták tápláléka - a Mi menzánk!

PPJ         2010.12.16.

http://www.elotiszaert.hu/dinamikus/kepek/955_kicsi.jpgTáplálék. Mennyivel szebb szó, mint a "kaja" vagy a "zabálni". Táplálni a testet. Minő spirituális és biológiai fogalom egyszerre. Csoda, hogy a gyerekeink hülyék, mikor szellemileg és testileg is éheznek, mikor hiányzik a TÁPanyag a TÁPlálékból?

Ennek vége! A leves végre nem üres sós víz, a főzelék finom és hekk helyett magyar hal lesz az asztalon, ami forrásvízben lesz 5 napig "érlelve", hogy még véletlenül se legyen pocsolya ízű.

LEGYEN egy évben két nap, A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2011. január 21-én, pénteken és az Élelmezési Világnap alkalmából 2011. október 17-én, hétfőn, amikor a helyi ételek és specialitások szerepelnek a MENZAI étlapokon! 

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Védegylet, és az ESSRG szervezésében, a kistermelői civil érdekképviseleti együttműködés, valamint szakmai szervezetek és együttműködő önkormányzatok részvételével FELHÍVÁST teszünk közzé!

A Mi MENZÁNK!
Helyi ételek a Menzán

Várjuk olyan önkormányzatok/munkahelyek jelentkezését, akik ezen a két napon helyi specialitást kínálnak ebédre!

A helyi koszt legalább 3 fogásból álljon (leves, főétel, desszert, savanyúság, gyümölcs….). Lehet benne gyümölcs-zöldséglé, aszalvány, savanyúság, sütemény, s miden féle jó, AMIRE HELYBEN BÜSZKÉK! Amennyire a beszerzés engedi e két napon az ebéd helyi termékek és helyi alapanyagok felhasználásával készüljön.

Jelentkezés a meghírdetéstől folyamatosan: info@elotisza.hu
Jelentkezés módja:

  • A jelentkező szolgáltató címe, megnevezése,
  • A MENÜ (minimum 3 fogás) megnevezése, dátuma
  • A helyi specialitás rövid lényegi leírása
  • A főbb alapanyagok bemutatása: melyek a helyi alapanyagok, amelyek termesztése, tenyésztése 50 km-en belül történt. Kérjük, nevezze meg, ha van az alapanyagok közül tájfajta, helyi fajta, őshonos!
  • Az intézmények helye és neve, ahol a beküldött menüt felszolgálják ebédre a jeles napon.

CSATLAKOZZON A HELYI ÉTELEK A MENZÁN PROGRAM MEGHIRDETÉSÉHEZ ÉS LEGYEN ÖN IS BÜSZKE A HELYI ÉTELEIRE!

A MI MENZÁNK napon készült fotókat várjuk elérhetőségeinken.

A benevezett MENÜKET a következő honlapokon tesszük közzé: www.elelmiszeronrendelkezes.hu
Facebook-on ide kattintva.

         szólj hozzá

Címkék: étel menza táplálék zöld étlap jövő nemzedékek

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Miért hagyom ott az ELTE környezettudomány MSc-t?

PPJ         2010.12.14.

Nem az együttérzést vágyom, nem is érzelgősködni vagy panaszkodni szeretek, de okuljatok helytelen - ám annál tapasztalatdúsabb döntéseimből. Már ha hasonló korú, kereső, kutató, környezet- vagy természettudományi érdeklődésű egyetemista vagy.

Gyerekek, drága volt szaktársaim, kollégáim, kedves gödöllőiek, magyarán SZIE KTI-s természetvédelmi mérnökök: eszetekbe ne jusson az ELTÉ-re jönni környezettudomány MSc-re! Jó, persze, mondták a szóbeli felvételin, hogy "ez más lesz", de az isten se gondolta volna, hogy környezettudomány MSc címen tulajdonképpen egy bújtatott környezetmérnöki laboranalitika szakot indítanak (olyan szakbemenettel, akik sarkosan szólva életükben nem láttak kémcsövet?!!!) és még az alkalmazott ökológia szakirány sem indul, hiszen mindenkit (azt a 22 embert, akit erre felvettek) maga alá gyűr és bekebelez a geológia meg a műszeres analitika szakirány. Szóval ti, mi, akik természettudományos ismereteket szereztünk, ez nem nekünk való.

Sajnálatos módon épp a nekünk (természettudósoknak) fontosabb órákon pocsék a tanár, jegyzetekről ne is álmodjunk. [Ebből teljes mértékben kivétel Szabó Mária tanárnő természetvédelem órája! Nála jobban kevesen magyarázták el eddig a Bős-Nagymarosi helyzet természetvédelmi vonatkozásait. :) ] Nyilván megvolt az okom, amiért nem bíztam a gödöllői természetvédelmi mérnök mesterszakban, de így utólag - már ugye -  a hülye is a saját kárán... I miss so much Tardy papa! :)

No amúgy nem vágyom én annyira a termvéd mesterszakot, annál én sokkal szélesebb látókörű és érdeklődésű vagyok (egyáltalán nem nagyképűség ilyet mondani, a generalista tudósok ugyanolyan fontosak, mint a specialisták): ezért is fogok felvételizni a humánökológia mesterszakra, az ELTÉre, mestereimhez (igazi görög-, vagy keleti értelemben véve mestereim ők nekem).

De Gödöllő nyugis, embernek nézik az embert, érző lénynek, nem pedig egy számkódos azonosítóval ellátott problémacsomagnak.

Ja, becsüljétek meg nagyon a gödöllői tiszta levegőt, a relatíve csendes környezetet, az ugrabugráló mókusokat és madarakat az arborétum fáin, miközben sétáltok a KTI vagy a halasok felé: Gödöllő szó szerint él!

Azért is hagytam ott ezt a szakot, mert sikerült elnyernem egy képzést egy dán népfőiskolán 5 hónapra, fenntartható fejlődés témakörében: kihagyhatatlan ajánlat ez egy olyan természetvédelmi mérnöknek, aki - úgyszólván Ángyán tanítványként - fenntartható és természetvédő mezőgazdaságot kíván elősegíteni, megvalósítani.

Végül pedig egy ajánlott olvasmány arról, hogy mi ma a környezetvédelem (azon kívül, hogy pénz; és nem természetvédelem), miért baj, hogy az ELTE is ezt érti környezetvédelem alatt és miért nem lesz ez SOHA megoldás a környezetszennyezés megállítására és a világ valódi bajaira!

         11 hozzászólás

Címkék: vélemény elte szie környezettudomány msc természetvédelmi mérnök msc humánökológia msc

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

 
 
süti beállítások módosítása