Sose volt ilyen alacsonyan a Tisza - Fokgazdálkodást a "pannon sivatagba"!

PPJ         2013.08.30.

Kisköre-alsón sose mértek olyan alacsony vízállást, mint a napokban. Az Országos Vízjelző Szolgálat mérése szerint -320 centiméterig csökkent a vízállás a Kisköre-alsó mérőállomáson, erre pedig a mérések kezdete óta nem volt példa - írja a SZON.

Tiszapart Záhonynál 2013.08.04. - Csépke Csaba fotója
94140162.jpg

A jelenség oka, hogy igen aszályos nyarat zárt a folyó vízgyűjtő területe, a sokéves átlagnál 30-50%-kal kevesebb csapadék hullott a három nyári hónapban összesen. Tavaly ilyenkor térdig érő vízben lehetett átgázolni Záhonynál.

Eddig az Időkép.hu híre, alább egy kis humánöko fejtegetés és visszaemlékezés az elmúlt hónapok bejegyzéseiből a táj- és vízgazdálkodásunk (pénzgazdálkodásunk) kapcsán:

Nem spirituális lózung a "természettel harmóniában élő ember", Magyarországon még ma is bőven velünk élő-, illetve elfeledett régészeti nyomai vannak a természetet szelíd tudományos módon kezelő mérnöki találékonyságunknak! Egyik ilyen ősi magyar tájgazdálkodási szokás volt a fokgazdálkodás! - (A GreenR több ezres olvasottságot elért posztja) - Árvíz: a szatirikus humor az Árpád-korba vezet!

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) célja a Tisza folyó vízgyűjtőjén élők megélhe té si lehetőségeinek javítása, árvízi és környezeti biztonságának növelése, a Tisza ökológiai értékeinek megőrzése és gyarapítása, hogy e táj lakói jó életminőségben és biztonságban élhessenek. Céljainak elérése érdekében kezdeményezője és aktív előmozdítója az ártéri tájgazdálkodás lehetséges hatásaival és hazai megvalósíthatóságával kapcsolatos szakmai párbeszédnek. Az utóbbi években az egyesület több, a témával kapcsolatos rendezvény elő készítésében vállalt szerepet. - Szelídvízország - Teljes Film! - SZÖVET, GreenR

A táj emlékszik a folyóra! -- Édenkert vagy sivatag? -- A tájhasználat-váltás indokoltsága és feltételei a vízgazdálkodásban valamint a támogatási rendszerben.

A "víz-pénz pénz-víz" analógia margójára

"A jelenlegi gazdasági és pénzügyi rendszer és benne a magyar Forint pontosan úgy működik, ahogy a jelenlegi, lefolyó szemléletű vízgazdálkodás. ... A pénzköltés szokásos módjai révén tehát, az analógiánál maradva, az árvizeknél is gyorsabban kiszárad a helyi gazdaság: pangó kisüzletek, kihaló javítómesterek, a pénz, a vásárlóerő, a likviditás hiányában eltűnő helyi gazdaság." - Almássy Tamás: Münchhausen-effektus, avagy a pénz "ökológiája" - ÖkoTáj.hu

"Ha összevetjük a vizet és a pénzt, sok hasonlóságot fedezhetünk fel a tulajdonságaikban. Olyan érzésünk támad, mintha a víz fejezné ki a legjobban azt, hogyan is működik a pénz. Ha a pénzzel szeretnénk jóban lenni, a víz ismerete nagyon jó segítséget nyújthat ahhoz, hogy azt megérthessük, megtanulhassuk. De ha továbbmegyünk azt is megérthetjük mindebből, hogy a pénz mai természete miért okoz gazdasági, környezeti és szociális problémákat" - Zalatnay László: A víz és a pénz - ÖkoKlikk.hu

"A középkori Alföldön - tekintve, hogy területének csaknem kétharmada ártér volt - nem a (szántó)föld, hanem a fokrendszer működtetése és az ehhez kapcsolódó ártéri haszonvételek jelentették a gazdálkodás alapját. Az egész középkor folyamán az Alföldünknek két, ma már feledésbe ment jellegzetessége volt: az Alföld erdősültsége, illetve a testét behálózó vízfolyások, melyek vízutánpótlását az árvizek, illetve vizet összegyűjtő és fokozatosan kiszivárogtató erdőségek biztosították." - Versegi.hu

A Kárpát-medence vízborította és árvízjárta területei
az ármentesítő és lecsapoló munkálatok megkezdése előtt. 
Katt a teljes méretért!
http://foldepites.files.wordpress.com/2009/12/5-karpat-medence-kesz-wo9.jpg

Duna-Tisza-köze vízgazdálkodási problémája - TÉZISGYŰJTEMÉNY - Szövetség az Élő Tiszáért

1) A Duna-Tisza köze eredendően a tavak országa volt. Egyrészt a Dunai-alföld területét a Duna árvizei látták el vízzel, másrészt a Homokhátság mélyedéseiben is meg tudtak maradni a vizek. Erről tanúskodik a II. József kori katonai térképészeti felmérés. (A felszínborítás története botanikus kutatók által részletesen fel van dolgozva.)
2) A szárazodáshoz a modernizáció során kialakított iparszerű tájhasználat vezetett. A táj vízmegtartó funkciójú részein is a profitot hatékonyabban termelő művelési módokat vezettek be (szántó, faültetvények, nagyüzemi művelés, öntözés/!/), amik nem igazodnak a táj eredendő működéséhez. A modern tájhasználatban nincs helye a víznek. A modern tájhasználatot a modern vízgazdálkodás szolgálja ki, kölcsönösen feltételezve egymást.
3) A vizek azért tűntek el, mert a modern vízgazdálkodás levezeti a vizeket. A modern vízgazdálkodás a tájban megjelenő természetes vizek területeit összeszűkítette: a tavakat lecsapolták, a széles és lassú vízfolyásokat keskeny és mély, egyenes csatornákká alakították, hogy a vizeket minél hatékonyabban levezessék. Ezt a rendszert ma is ebből a célból üzemeltetik, a megjelenő víztöbbleteket levezetik. Ezt belvízvédekezésnek hívják, és sok pénzt költenek rá évente.
4) A megoldás kulcsa tehát a megfelelő tájhasználat. A külső vízpótlás megoldása előtt meg kell oldani a helyben keletkező vizek megtartását, vagyis átfogóan: hogy legyen helye a víznek a tájban, vagyis a tájhasználatban.

Összegezve, a megoldás (a Homokhátság, az Alföld és az Ország számára is egyaránt), hogy az eredendő működéssel szembemenő mesterséges iparszerű rendszerek visszabontása, és helyi érdekű önfenntartó-árutermelő vidékgazdaság kiépítése, amihez természetszerű (táj)gazdálkodás nyújt fenntartható alapot.

- Ártéri gazdálkodás, fokgazdálkodás Facebook oldal -
Csatlakozzatok!

         13 hozzászólás

Címkék: tisza mezőgazdaság árvíz aszály vízgazdálkodás fokgazdálkodás szövetség az élő tiszáért szövet agrár környezetgazdálkodás kajner péter tájgazdálkodás ökoklikk ártéri fokgazdálkodás vásárhelyi terv továbbfejlesztése

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr85483706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félkifli 2013.08.31. 20:03:38

Most meg van egy kiszáradt lavórunk, és örüljünk, hogy még nincs lebetonozva az egész. Olyan lenne az ország, mint egy oázis, most meg lassan olyan, mint a Szahara.

arvizparty 2013.09.01. 09:24:31

hát igen, a nemrégi árvízi "csata" idején egyfolytában arra gondoltam, hogy Uramisten, de kár, hogy ez a sok jó kis (nagy) víz mind elmegy az országból, pedig csak pár hét és úgy fog hiányozni, hogy ihaj! Sajnos így is lett. Persze tudom én, hogy rengeteg érték volt veszélyben, de hát hosszabb távon és nemzetgazdasági szempontból nem lehet, hogy az lenne a kisebb veszteség, ha eltakarodnánk a víz útjából és igyekeznénk minél többet itt fogni belőle?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.09.02. 17:13:46

@arvizparty: Ott a pont! És még nem is feltétlenül kell mindenkinek "eltakarodnia", - bár kétségtelen hogy felül kell vizsgálni, ki és mire fel adott ezreknek ártérre építési engedélyt -, de a jelenleg is meglévő és be nem épített árterületek és fokok használatával menekíthetnénk az országot a nyilvánvaló jövőtől.

Íme egy víz-geo-politikai jövőtérkép a világról. aqueduct.wri.org/atlas

harpgyik 2013.09.04. 13:42:02

@pacsker: Ez az aqueduct-os interaktív térkép világviszonylatban nagyon jó! Azért érdemes kicsit jobban megkapargatni. Egyrészt a jövőre vonatkozó predikcióhoz (Projected change menüpont) használt adatok nagy részét a Coca Cola adta. Ez önmagában elgondolkodtató tekintve, hogy elég gáz a CC valós környezetpolitikája.
Másrészt, ha megnézzük a jelenlegi kockázattérképet Magyarországra, valami nem stimmel, mert az köszönőviszonyban sincs a hazai szakemberek véleményével:
doktar.titkarsag.mta.hu/koteb/webfm_send/103
34. diát kell nézni, az mutatja be a jelentősebb hazai vízgazdálkodási problémákat. Ugyanez szövegesen itt:
mta.hu/data/Strategiai_konyvek/viz/viz_net.pdf
(38. oldaltól).
Üdvözlet!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.09.04. 15:23:24

@harpgyik: Ezt jó, hogy mondod, mert én sem az illuminátus bilderberg coca-colában nestlében nem bízok, de a mindenáron beton-csatornázó vízlépcsőző folyáskiegyensítő MTA-ban sem :)...

harpgyik 2013.09.04. 15:34:31

@Pacsker: Hát, ez egyéni döntésed, szíved joga. A kétkedő hozzáállás szerintem is elég hasznos dolog. Viszont nem biztos, hogy mindig célravezető, ha ilyen kétbites szemlélettel nézed a világot. Pl. a SZÖVET-nek is több közös munkája volt MTA kutatóintézetekkel. Mondjuk a Szelidvízország filmet is épp egy ilyenből finanszírozták...

A térképekre visszatérve: Felteszem, ha mondjuk Balogh vagy Kajner Petinek megmutatnánk az aqueduct-os térképet, ők is erősen fognák a fejüket. De úgy látom, ebben egyébként is egyet értünk :)

harpgyik 2013.09.04. 16:07:40

@Pacsker: Egyébként olvastad ennek az MTA-s anyagnak az árvizes részét? Ajánlom, lehet, hogy átformálja kicsit a sarkos véleményed! 207-232. oldal. Csak két idézet:

"Az árvízvédelem a vízügy „szent tehene”"

"Az árvízvédelem és a területhasználat
kölcsönhatását feltáró, területhasználati, agrárökológiai adottságok feltérképezése, országos felmérés. Célja: intenzív művelés alól kivonható területek felmérése, tulajdonviszonyainak tisztázása, leltározás. A természetes tározási helyek feltárása, amelyek használatán keresztül csökkenthető a belvízi
fenyegetettség, hozzájárulva a térségi vízkészletek növekedéséhez, figyelembe véve a táj eredeti jellegét, illeszkedve a mély medencék, holtágak meglévő rendszeréhez."

Lehet, hogy nem olyan forradalmár írás, mint várnád, de alapelveiben pont azokra a dolgokra épül, amiről ez a poszt is szól, és ezt úgy fogalmazza meg, hogy az egy döntéshozó (neadjisten államférfi) számára is reális alternatíva.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2013.09.04. 17:47:16

@harpgyik: Köszönöm, hogy rámutattál és kiemelted! Igen, ezek teljesen helyes irányok! Bocsánat, MTA-val mindig óvatosan bánok.

harpgyik 2013.09.04. 17:55:59

@Pacsker: Szívesen! :)
És helyes, lásd. pl. Római part állásfoglalás. Nehéz dolog mindig szkeptikusnak lenni, mert rohadt sokat kell olvasni, utánanézni... Mégis ez a célravezető.

calabria007 (törölt) 2013.09.05. 21:24:47

@Pacsker:

no úgy tűnik találtunk egy közös pontot, a folyószabályozás szerintem is egy kolosszális kudarc

A fokgazdálkodás visszaállítása védelmében
honlap.hu/pages/ne-zavard/contents/article/5/19102/doc/a_fokgazdalkodas_visszaallitasa_vedelmeben.pdf

kár volt erre ennyi pénzt elkölteni...

calabria007 (törölt) 2013.09.05. 21:29:17

@Pacsker:

a helyi "pénz" azonban egy (rossz) vicc:)

Helyi pénz = Piramisjáték
oriblog.blog.hu/2011/02/04/helyi_penz_piramis_jellegu_lehuzas

kb. ott kezdődnek vele a problémák, hogy ez valójában nem is pénz...

calabria007 (törölt) 2013.09.05. 21:39:00

@Pacsker:

hoppá van itt még egy érdekes rész:

"A táj vízmegtartó funkciójú részein is a profitot hatékonyabban termelő művelési módokat vezettek be "

ha ez vmi piac, ill. profit ellenes gondolat akar lenni, akkor a fenti mondat számos sebből vérzik,

pl. piaci alapon sohasem szabályozták volna a nagy folyókat...

szóval ez elsősorban nem piaci kudarc, hanem ha úgy tetszik kormányzati kudarc...

lényegében félresikerült állami szakpolitikák és horribilis szubvenciók eredménye...

afféle "corporate welfare" ahol a befolyásosak, hatalmas támogatásokat lobbiznak ki maguknak a közösből...

harpgyik 2013.10.30. 15:27:43

Borsos Béla témába vágó, kiváló elemzése arról, hogyan és miért csúszott félre a VTT (Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése):
beszamolo2010.jno.hu/cd/fuggelekek/2_kutatasok_eredmenyei/borsos_tisza.pdf

A beszámoló nem csak remek társadalmi kórkép, hanem bemutatja azt is, milyen összetett érdekhálózat nehezíti az ártéri gazdálkodás újbóli térnyerését.
A VTT eredeti tájhasználati jövőképének teljes félreértését minden szövegnél szebben mutatja be az alábbi kép:
img.index.hu/cikkepek/0811//velemeny//cigand.jpg

 
 
süti beállítások módosítása