Könyvajánló

PPJ         2009.03.23.

Századik bejegyzésben tett ígéretemhez híven: a KIA zöld könytárából összeszedett könyvajánlók részemről.

 

Pszichológiai Szemle Könyvtár 10; Környezet – pszichológia
Szerk: Dúll Andrea és Szokolszky Ágnes, Akadémiai kiadó, ISBN 9630583801

A környezetpszichológia (environmental psychology) alapelvei a környezet és az ember vizsonyát kölcsönhatásként jellemzik, ahol a környezet részeit jelentő tárgyak/helyszínek és az emberi oldal (események és maguk az emberek) egymástől függenek, azaz tranzakcióban állnak. Így a viselkedés a környezeti sajátosságok oka és következménye is egyben, és az állítás fordítva is igaz. A változásnak tehát nincs „eleje” vagy „vége”, az ember-környezrt adott konstellációja ok és okozat egyszerre.


Merre tart a világ? - 50 tény, amely megrengethetné a világot
Jessica Williams; HVG könyvkiadó, ISBN 9637525645

A brazil avon-értékesítők száma meghaladja a fegyveres erőkét.
A brit élelmiszer-áruházak többet tudnak vásárlóikról, mint a brit kormány.
Az európai únióban minden egyes tehénre napi 2.5 dollár támogatás jut, ez több mint amennyiből az afrikaiak hetvenöt százaléka megélni kénytelen.
Óránként legalább egy ember meghal vagy megnyomorodik taposóaknák miatt. (pity-pity dél van: szól a harangszó. - a szerk.)
Ha fejlett ország lakója vagy akkor évente hat-hét kilogramm élelmiszer-adalékot fogyasztasz el.
A világ kábítószer- forgalma négyszáz milliárd dollárt tesz ki, ugyanannyit  mint a törvényes gyógyszerkereskedelem. (Szerintem a szálak ugyanazok kezében vannak…. - a szerk.)
Évente kétmillió lányt és asszonyt vetnek alá a női nemi szervek megcsonkításának.
Évente tíz nyelv hal ki.
Amíg az az egy szem kiwi eljut a tescóba új zélandról, saját tömegének ötszöröseének megfelelő mennyiségű üvegházhatást okozó gáz kerül a légkörbe.


A civilizált emeriség nyolc halálos bűne
Konrad Lorenz; Ikva kiadó, ISBN 9632650115

Túlnépesedés, az élettér pusztulása, versenyfutás önmagunkkal, az érzelmek fagyhalála, genetikai összeomlás, a tradíciók lerombolása, a dogmák ereje, az atomfegyverek.
(No comment. - a szerk.)

Gaia, the practical science of planetary medicine
James Lovelock; Gaia Books Limited, UK 1991, ISBN 185675040X

Is the Earth alive? And if so, is it healthy or sick? In this, his most challenging book yet, James Lovelock subjects the planet to a thoroughgoing mid-life health check. What he finds is both enthralling and frightening. Gaia is sick, and it is serious. What is the prognosis? Will Gaia survive, and will we humans still be a part of her living  system?
This is a drama in which humans play only a walk-on part, where our actions affect Gaia’s health or disease. It is the story of the Earth itself, of the survival and future of all its life.

Five holocausts
Derek J Wilson; Steele Roberts Ltd kiadó, 2001, ISBN 1877228419

These are: Militarism, human oppressions, economic destitution, the population explosion and environmental destruction.

Csodálatos és nagyon informatív vaskos könyv a globális problémákrólról, környezetrombolásról, gazdaságról, politikáról, népességrobbanásról, katonaságról. Tele a legmegdöbbentőbb karikatúristák műveivel, képregényeivel, mint Polyp Big Bad World-je a New Internationalist-ből.

"This is an extremly valuable source book – full of interesting material that has rarely benn gathered together in so accesible a form." - Edward Goldsmith: founder, The Ecologist, UK

"The world won’t have the will, or the means, to act in its own best interests intil we as individuals decide that is must. The first step we can take is to increase our understanding and awareness of the threats we face. It is understanding and awareness of the worlds  best interests which lie at the haert of ths book." - Rt Hon David Lange (New Zealand Prime Minister 1984-89)

A világ helyzete – Fenntartható gazdaság 2008 (The state of the world)
Föld Napja Alapítvány, Budapest, 2008, ISBN 12152064

A washingtoni Worldwatch Institute jelentése a fenntartható társadalomhoz vezető folyamatról.

A folyamatos emberi fejlődés – anyagi és szellemi értelemben egyaránt- ma ttól függ, átalakul-e az ipari forradalom óta teret nyert piacgazdaság. Egy fizikailag korlátozott világban nem mehet vég nélkül az anyagi növekedés, és ha ez a növekedés exponenciális, akkor a korlátok határait hamarabb és sokkszerűbben érhetjük el, mint azt a tudósok jósolni képesek. Ahogy Albert Einstein mondta: „nem tudjuk megoldani a problémákat, ha ugyanúgy gondolkodunk, mint akkor, amikr okoztuk őket”. A könyv minderről a nagyközönség számára is közérthetően szól.

         szólj hozzá

Címkék: könyvajánló zöld könyvtár

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr411020004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása