Magyarország alkalmas a szélenergia termelésére

PPJ         2011.05.20.

Itt ülök a Vestjyllands Højskole kertjében egy kis fa kilátószerűségen, és wifi-vel blogolok. Ha felállok, akkor pont ellátok a Velling melletti Vestas gyárig, ahol rengeteg szélmalom (bocs, tudom, hogy szélerőmű, csak angolul windmill) forog ütemesen, de igazából van egy gyönyörűség még közelebb is, magának a sulinak a kertjében, ugyanis ez az intézmény nulla CO2 kibocsátású, teljesen megújuló energiákon üzemel.

Az Index videójából egyetlen mondatot emelnék ki:

"A jelenlegi átvételi ár mellett igen is alkalmas Magyarország a szélenergiával történő villamosenergia termelésre: ha hagyják!"

         19 hozzászólás

Címkék: videó szélenergia szélerőmű fenntarthatóság vestas

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr572918830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.05.20. 15:36:38

Szélenergia nem zöld. Szart tesz a madaraknak.

Intizar 2011.05.20. 15:36:41

Nem tudom, miért ne lehetne szélmalomnak nevezni, ha egyszer az? Jobb hangzású szó, mint a szélerőmű, és mivel már rég nincsenek gabonát őrlő szélmalmok, nem téveszthető össze mással.

Gloucester 2011.05.20. 17:34:22

@Intizar: Nemsokára ismét gabonát örlő szélmalmaink lesznek, szükség van erre a szóra. Ettől függetlenül valóban jobb hangzású szó, hiszen történelme van. Ez az "új" technokrata izé, szerintem legyen csak szélerőmű. :-)
@Weöres Dániel: nem csak a madaraknak. Ha sokáig nézed és hallgatod, akkor neked is. De legalább nem sugárveszélyes.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.05.20. 23:02:14

@Gloucester: pedig a sugárzásnak megvannak a maga előnyei. Faterom egyszer elvitt Paksra, aztán ha elkobászoltam, mindig megtalált a Geiger-számlálóval.

Éhesló 2011.05.21. 09:08:16

A post címe közhely.
A több meg érdektelen reklám.
De az utaztatásért valamivel fizetni kell.
Megvolt.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.21. 09:12:58

@Éhesló: A poszt címe nem közhely, mert az atomlobbi minden megnyilatkozásában elmondja, hogy "nem alkalmas". Mi reklám? Mit veszel tőlük? Holnaptól tőlük veszed az áramot?

Az utazásomat magam álltam és közöm nincs a Vestas-hoz, csupán annyi történt, hogy mivel a világ egyik legnagyobb gyártója és Dán ezért nem csoda, hogy itt is és otthon is ilyen szélmalmok vannak.

De azért köszönöm a rágalmakat, "jól esik" visszaszokni a magyar mentalitáshoz fél év dán "megbízunk és segítünk egymásnak" gondolkodás után...

Gloucester 2011.05.21. 11:13:15

@Éhesló: Ez tetszik. :-) Ha megjelenik egy poszt a szélenergiáról, akkor az reklám. Ha az atomenergia fantasztikusságáról írnak, akkor az objektív, független, a társadalom javát szolgáló híradás. Hmmm... mintha kettős mércét érzékelnék.
Ha gondolod, akkor szakmázhatunk. Ez ugyan nem reklám, legfeljebb PR film lehetne, nade melyik vállalatnak? Az atomenergiát működtető vállalatok is készíthetnek szélturbinákat ám. Nem tiltja a törvény. ;-)

Amit a posztból hiányolok, az a magyar kézben működtetendő szélgenerátorok. Erről még kevesen szóltak. Sajnos ezt is privatizáltan szeretnénk megoldani.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.21. 11:17:05

@Gloucester: A nem privatizált (tehát ha jól értem, akkor például a hétköznapi lakos-, vagyis nem cégkézben lévő) szélmalmokról csak annyit, hogy Érden például törvénybe foglalták, hogy nem lehet a lakásoknak önálló szennyvíztisztítója, szélmalma, stb.
Így fogja vissza a cégérdek az emberek önfenntartásra és OFF-THE-GRID-re való hajlamát.

Gloucester 2011.05.21. 11:33:12

@Pacsker: Ez kemény. Lehet, hogy naivitásom beszél belőlem, de lehet, hogy a szomszéd védelmében tiltják a forgólapátokat. Érd elég sűrűn lakott. Talán a házi megoldásoknál jobb volna a nagy kapacitású generátorok működtetése ilyen településeken. (Budapesten is elképzelhetetlen ez a megoldás.)

Privatizáció alatt azt értettem, hogy a szelünket is eladjuk külföldnek:
www.mszet.hu/index.php?mid=53
Hány magyar kézben lévő szélgenerátor működik hazánkban?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.21. 11:36:21

@Gloucester: Nem naivitásról van szó, egy helyi képviselő mondta el, hogy tényleg olyan kis-, kertbarát beruházásokat tiltottak meg, amik azért kellenek, hogy mindenkit direkt ráköthessenek a csatornahálózatra, stb.

Dániában is rengeteg offshore szélerőmű park van, nem is értenek ezekkel egyet a dánok. Alapjaiban öli meg a lokalitást, hogy fenntarthatóság címszó alatt máshonnan importáljuk az energiát. Esetleg a Kínát vagy néhány arab országot nem érdekel olcsó geotermikus energia? :) Túrjuk fel az Alföldet! :)

Higany 2011.05.21. 14:53:10

Annyit azért el kell mondani a villamosenergia-rendszerről, hogy (villamos) energiát tárolni nem lehet benne, a termelésnek mindig ugyanannyinak kell lennie, mint a fogyasztásnak. Ez elég bonyolult dolog, ezt a részét nevezik P/f szabályzásnak és a rendszerirányító feladata ezt koordinálni. Ha kevesebb a termelt energia, mint a fogyasztott, akkor a frekvencia csökkenni kezd, ha több, akkor meg nőni. A motoros fogyasztók, vagy a generátorok meg nem nagyon szeretik az ilyesmit, a névleges frekvenciától (Európában 50Hz) való 1-2 Hz-es eltérés is ezek kieséséhez vezet, ami további lengéseket okoz a rendszerben, ami újabb generátorok kiesését okozhatja. (lásd a szinkron generátor tranziens stabilitása). Jó dolog a szélerőmű, csak kell melléjük beépíteni ugyanannyi gyorsan indítható, könnyen szabályozható erőművi kapacitást is. Ilyen pl. a tározós vízerőmű, a szivattyús-tározós erőmű, vagy a gázturbinás erőművek. Előbbiekhez sajnos az ország földrajzi adottságai nem megfelelőek, a GT pedig drágán termel és a hatásfoka is alacsony, mert a gyors indíthatóság, rugalmas szabályozhatóság miatt kombinált ciklusról szó sem lehet. Az alaperőművekkel (pl. atom) szabályozni pedig technológiai és gazdasági okokból sem célszerű. Ezért irtózik a szélenergiától itthon a rendszerirányító. Ezek tisztán szakmai realitások. Atomlobbiról, meg erőművi lobbiról szó sincs. Az ország híján van az erőművi kapacitásnak. Erőművet építeni, villamosenergiát termelni nem éri meg jelenleg Magyarországon. Nem volt benne a hírekben, de idén is bezártunk már pár erőművet az ország keleti felében. Az erőművek úgy próbálnak túlélni, hogy biomasszára állítják át a blokkjaikat. (Régebben inkább csak papíron tették, páran meg is dőltek vele, hogy szénnel tüzeltek amikor azt hitték senki sem jön ellenőrizni) Újabban a szalma a sláger, a Pécsi Hőerőmű is ilyesmit csinál jelenleg. Tökön tudnám szúrni magam, amikor valami elmebajos paragrafusokkal szabályzott átvételi árak miatt csökken a beépített teljesítmény és hajmeresztő műszaki megoldásokat alkalmaznak.

Éhesló 2011.05.21. 20:05:08

@Gloucester: A post címe közhely, mert legalább 3500 éve használja az ember a szélenergiát a saját céljaira.
Én itt sosem írtam atomenergiáról.
A hozzászólásom további lényeges állítása az volt, hogy megszolgáltad a kint-létedet, megírtad a penzumot.
Egyiket sem bírtad cáfolni.
Mellesleg ezek után nem is érdekel, mert ilyen óvodás szinten mint ahogy te próbálsz, már a gyerekeimmel sem vitázom.
(Ezek során vajh miért is én lennék a görbe és nem az igénytelen közhellyel felvezetett szánalmas reklámpostod?)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.21. 20:09:26

@Éhesló: "Kiszabott munka" a jó anyád. Soha senkinek nem dolgoztam a greenr-en, mindig a saját meggyőződésemből posztoltam: te komolyan ilyennek gondolsz egy reklám posztot? Arra fizetett újságírók vannak, nem munkanélküli diplomások!

Gloucester 2011.05.21. 23:34:48

@Éhesló: Hát a gyerekeid hogy jönnek ide azt nem tudom, de nem lennék a kölköd. Vitázol, ahelyett, hogy érvelnél. Remélem, hogy nem két pofonnal intézed odahaza az ügyeid. Így nem mennék le erre a szintre. Mondhatni igénytelen. A poszthoz még nem sikerült érdemben hozzászólnod.

Polyányi Csobán 2011.05.21. 23:35:07

A hely, ahol most lakom nagyonis alkalmas szélenergia termelésére. Volt is egy nagyívű kezdeményezés szélerőmű park létesítésére. De - hála az égnek, és a Pangea-egyesületnek - nem lett belőle semmi.
Nagyon nem örülnék ha azok a forgó-morgó monstre szarságok itt meredeznének. Szabad időmben tutira kővel dobálnám a kurva lapátjaikat, hátha elszál az egyik és feldől az egész torony :)))

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.21. 23:46:15

@Polyányi Csobán: Hát én se a Dinnyési madárvédelmi TT közelébe telepíteném, de például mink itt az iskolában egész jól megvagyunk ezzel a jószággal. Fél év alatt egyszer történt meg hogy zavaróan hangos volt és napállás szerint is csak egyetlen egyszer történt meg, hogy "villódzott a konyha" és azt gondoltam, hogy na most nem lenne jó epilepsziásnak lenni. De amúgy voltam a Danks Folkecenter of Renewable Energy center-ben és rengeteg kicsi, barátságos de egy háznak elegendő energiát adó szélmalom létezik! (Betelt az indafotóm erre a hónapra, képek erről az utóbbi helyről majd csak júniusban :()

Éhesló 2011.05.22. 11:14:23

@Pacsker: Mivel a bitek bármit elbírnak (még ezt a postot is), ezért azt írsz ide amit a blog gazdája megenged.
Én meg leírom a véleményemet (amíg a blog gazdája megengedi).

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.22. 11:20:49

@Éhesló: Nézd már meg kérlek ezt a blogot! Milyen emberek vannak itt? Milyen embereket és gondolatokat propagálok? Milyen témákról írok? Úgy nézek én ki mint aki reklámot csinál és bármilyen ellenjuttatásért cserébe tenném? Ha a blog elejétől jelen lennél és nem csak egy poszt alapján ítélnél akkor tudnád, hogy mennyi időmet veszi el, hogy önszántamból készítem, és azt is tudnád hányszor elvesztettem már a hivatásérzésem. Még épp Dániában vagyok, épp csinált az Index egy videót, épp volt időm, épp megírtam. Véletlen egybeesés. A szentendrei index videót a védendő természeti területtel és elkerülő úttal kapcsolatban például csak két hónap után volt időm belinkelni és kommentálni. Elég tapasztalatlannak gondollak blogismeret terén ha nem veszed észre a különbséget egy pénzelt és egy civil blog között!

RóbertGyda · http://sokazagyva.fw.hu 2011.08.09. 20:23:30

.

9000 km vasúthálózat van az országban és a vasút ugye állami tulajdonú telek , miért ne lehetne a vasút mentén szélturbinákat telepíteni, plusz zajterhelést nem okoz, a terület már amúgy is állami tulajdonban van , a vasúti felsővezeték meg részben alkalmas részben pedig olcsóbb átalakíttatni arra hogy elektromos áramot szállítson. ...

.

Magyarország áramfogyasztása 6000 Megawatt körül van rekordidőszakokban
2010-ben 410 megawattnyi szélerőműre adott ki pályázatot a Magyar Energia Hivatal a pályázók összesen 1.117,75 megawattnyi pályázat érkezett 68 pályázótól ... tehát vállalkozók befektetők akadnak bőven..

a legújabb szélturbinák 300m magasak lapát átmérő 360m és egy szélturbina 4 Megawatt áramot termel ...

tehát 9000 km vasúthálózata van Magyarországnak, tegyük fel csak lakott területen kívül telepítünk szélerőműveket marad 4500 km ... 1 kilométerenként 1 szélturbina az 18.000 Megawatt energiát jelentene ami 3-szorosa a magyar fogyasztásnak tehát 1500 km-es szakaszt elég lenne beépítenünk ahhoz hogy a magyar energiafelhasználás 100%-át elérjük, bezárhatnák a paksi atomerőművet ami rádióaktív hulladékot termel, az olaj kőszén és gáz égetésű hőerőműveket magyarországon ami a levegőbe juttatot üvegházhatású gázok miatt környezetterhelést okoz. és jelentősen olcsóbbá válhatna az energia a gazdaság élénkülne a levegő tisztább lenne.

ha kommentálni szeretnél eredeti cikk :
www.freeweb.hu/sokazagyva/viewtopic.php?f=53&t=364

.

 
 
süti beállítások módosítása