Az oktatás-nevelés rejtett politikája

PPJ         2010.12.10.

Sir Ken Robinson már korábban is szerepelt a blogban, ahogy George Carlin (R.I.P.) is visszatérő vendég. A belinkelt Quinn és Gatto sem feltétlenül újdonság, hisz a MaHonlap linkje itt van a jobb oldali sávban. Ám a mostani Fidesz "reformok" (=kitervelt néphülyítés) miatt mégis jónak láttam így összeszedni egy oktatás-nevelés kritika csokrot, csak, hogy lássuk, még mindig nem arról van szó, amiről szó kellene, hogy legyen!

És még amiről szó lenne is: a kötelező természettudományos tárgyból való érettségi mégis hogy egyeztethető össze a pápával való kapcsolattartással? Hogy fogják a mai kor túlterhelt gyerekei és alulfizetett tanárai még ezt a terhet is magukra venni? Ha jól hallottam (én konkrétumokat nem tudok) akkor kötelező lesz a 3 vagy 4 (!) idegen nyelv az iskolákban? How the fuck? Even a hindu can't do that shit in case of reincarnation!

Társadalomkritika: Istennel az iskolában

Szóval amíg a Fidesz és a KDNP azon veszekszik, hogy több szentkoronatan vagy keresztényerkölcs legyen-e a tananyagban az MSZP-SZDSZ által szét(k)túrt oktatási rendszerben, addig értelmes szemeinket vessük inkább olyanokra akik valóban értenek az oktatás mibenlétéhez, kutatják, tudományosan vizsgálják, értik a problémáit és utakat jelölnek ki a változás irányára nézvést.

A politikusoknak meg ne higgyünk. A fotóriporterek nagyon hasznosan feltárták, hogy mi is folyik a parlamentben. A politikusok továbbra sem tesznek semmit, segghülyék és csak a pénzünket lopják. Kávézni meg aludni járnak be, facebookozni, meg új Audikat összerakni...

És akkor még arról nem is beszéltem, hogy míg az általános iskolás oktatásból a felnőttképzésen át az élet szagos világába pl. a fenntarthatóság elmélete és gyakorlata átmegy, az ~2-3 generációnyi időtartam.

EL KÉNE MÁR VÉGRE KEZDENI EGY VALÓDI ALAPOS VÁLTOZÁST!

Sir Ken Robinson

RSA Animate - Changing Education Paradigms

George Carlin

Mit akarnak a világ irányítói

Daniel Quinn

„A régi elmék azt gondolják: ha tavaly nem vált be, idén csináljuk többször! Az új elmék azt gondolják: ha tavaly nem vált be, idén csináljunk valami mást!”

Az iskoláztatás rejtett programja

John Taylor Gatto

„Az iskola olyan, mintha az életet egy 12 éves börtönbüntetéssel kezdenénk, melynek során valójában csak rossz szokásokat veszünk fel.”

 

         14 hozzászólás

Címkék: oktatás politika videó iskola nevelés

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr982508054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.11. 15:23:33

valamikor illene levenni ezt az "objektív" jelzőt, objektív ítéletek ugyanis nem léteznek

Sztefanó 2010.12.11. 15:23:59

Valójában nincs hiány, mert rendelkezésünkre áll rengeteg információ és tény abban a tekintetben, hogy ráébredjünk a minket ölelö teljes sanyarú valóságra (mint az Carlin elmondja). A probléma gyökere viszont, az általános társadalmi szendergés (cirkuszt és kenyeret jól müködik), a hipnotikus közömbösség melyet súlyosbít, hogy a kritikus (forradalmi) tömeg mára vagy teljesen írástudatlan vagy pedig funkcionális analfabéta, illetve az iskolapad elhagyása után az életében soha többé nem vesz a kezébe könyvet. Így aztán ide sem tér be, sem Carlint nem ismeri és Quinnt meg Jensent sem fog soha olvasni. Az ilyen és az ehhez hasonló remek blogok sajnálatos módon egy aprócska közösség lelkét fütögetik csak.

További jó lázító blogozást kíván Sztefanó.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.11. 15:30:25

@nexialista: természetesen tisztában vagyok tudományfilozófiailag azzal, amit mondasz, de mégis jónak látom, hogy a nagy média keltette BUZZ-ban, aki ide téved, az természettudományosan megalapozott (jelen bejegyzésnél oktatástudományilag és pszichológiailag megalapozott) objektív ismeretekkel távozzon. a világot, bolygónkat, mint élő egészet látni, már az is egyfajta objektivitás!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.11. 15:30:27

@Sztefanó:

Szia! Örülök, hogy itt vagy! :)

Sajnos részben egyet kell értenem veled, másfelől egyre több helyre hívnak, egyre többen ismernek, így remélem egyszer elérek egy kritikus tömeget. Bízom benne, hogy a sorra bekövetkező "katasztrófák" elgondolkodtatják az embereket, és találnak megoldást, például itt, a GreenR-en. A statisztikákban keresőszónak a blog indulása óta vezet a "george carlin magyarul", és az egyik filmfeliratát magyarra lefordítottam, úgyhogy, ha másért nem, már ezért megérte ez a sok munka, ha Magyarország egy rétege megismeri majd George Carlint. :)

Köszi és Üdv!
Péter

Gloucester 2010.12.11. 18:28:52

@Pacsker: Egyre többször futok össze a nevével, belinkelt youtube-os szerepléseivel, de sajnos sokan félre is értik. :(
Egyébként a fordításod aranyat ér.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.11. 20:35:35

Nem bírom én ezt a tempót :)... pedig nagyon jó dolgokat teszel ide. Úgy megállnék például az oktatásnál... mert akármit nézek, minden ott kezdődik el és romlik el azonnal: hogy marhaságokat tanítunk és rossz emberek vannak a katedrán, hogy valóban nem a kultúrát közvetítjük, és nem az életben maradás mikéntjét sajátítjuk el, hanem mindenen átrohanunk a lehető legfelszínesebben. Lassítani kell. Mindenben... és akkor lehet ráérezni azok ízére, amit meg akarnánk ismerni. Bemutatni nagyon kevés - tudunk róla, és szenvedünk is tőle. De ha koncentrálnánk egy valamire itt, és egy valamire ott,és abban elmélyednénk, és tetszene, és megszeretnénk azt a tevékenységet (mert hogy ilyen élményszerűen véghez vitt cselekvéseink nincsenek igazán) és akarnánk újra... ?! Szóval, kevés beszélni róla - bizonyítani is kellene, hogy jól beszélünk. Globális szinten ugyanis nem csinálunk semmit... olvastam ma az újságban, hogy az "okosok" megint összejöttek és engednek még 2 celsiust a globális felmelegedésnek... a hülyék! Mintha ők csinálnák...? Közben pedig újabb autógyárat építenek, nem egyet! A város fő utcáján pedig meg lehet fulladni, pedig ki lehetne tiltani legalább onnan a gépkocsikat és helyette munkát adnának a triciklik vezetőinek, egy tricikli gyártó üzemnek, és hagynák hogy sétáljon az, aki még képes rá. Nem! Inkább mélygarázst akarnak építeni. Szóval helyi szinteken lehet kicsiben erőszakoskodni és annak megy majd híre. Így viszont veszendőbe mennek csak az igazán figyelemreméltó ötletek is. Csinálni kell, nem beszélni!
Sajnos kevés a kompetens ember, akinek pusztán ötletre volna szüksége a megvalósításhoz. Nincs arra időnk... ezért kell lassítani - mindenütt.

Gloucester 2010.12.11. 20:50:44

Mikori ez a George Carlin szereplés?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.11. 20:52:20

@Gloucester: A 2006-os Life Is Worth Losing előadásban van benne.
en.wikipedia.org/wiki/Life_Is_Worth_Losing

Ezt az előadást fordítottam le magyarra. :)

Sztefanó 2010.12.12. 17:10:26

Egyetértek térféllel, a hülyék, a vadbarmok gyülekezete volt Cancún. A politikusok jól zabáltak, cseverésztek egy sort, rihigcséltek is egy kicsit, aztán kriminális ignoranciával napirendre tértek a dolgok felett.

A szívemböl szólsz a többi téma vonatkozásában is. Csinálni kéne végre valamit. Lehet, hogy Pacskerböl jó B lenne/lesz?

A hogyan továbbhoz talán jó útmutást adhat Leopold Kohr osztrák származású gazdaságtudós, akinek szállóigévé vált a "small is beautiful", azaz a "kicsiny gyönyörü" mondása (The breakdown of nations). Ebben a munkájában a dezintegráció, a kicsiny egységek, a lokális gazdaságok mellett teszi le a voksát és számtalan példával bizonyítja, mennyire ártalmas a globalizáció, az uniózás, egyesítés a nagy méretek preferenciája. Pedig még az ötvenes évek végén vetette ezeket a gondolatokat papírra. Ö is megelözte elörelátásával a korát. Hát valahogy talán itt kéne elkezdeni. Végezetül egy idézet töle: "WHENEVER SOMETHING IS WRONG, SOMETHING IS TOO BIG" azaz, ha valami rossz, akkor biztosan túl nagy.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.12. 17:14:11

@Sztefanó: Schumacher nagyon nagyot alkotott a Kicsi szép könyvével. Idézték őt már az egyetemen, konferencián, buddhista közgazd könyvbemutatón, mindenhol. A világ tényleg túl nagy lett. És amíg nem látjuk át a folyamatokat addig nem lesz felelősség és addig nem lesz lokalitás és környezetvédelem sem.

Az ilyen konferenciák meg csak pogácsaturizmusok. :)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.12. 18:15:56

@Sztefanó: Na! Örülök, hogy van ismert tudós ember is, aki szintén a lokális cselekvések híve. Csak azt nem tudom, hogy mi tart vissza egy-egy települést attól, hogy vegye magának a bátorságot és helyi szinten oldja meg a kisközössége életét?
(sejtem persze, hogy a síkhülye politika)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.12. 18:20:51

@térfél: ajánlom Lányi András monográfiáit az Élőlánc.hu oldalon a témában, hogy mi a "baj" a hazai politikában.

elolanc.hu/index.php/ <-- "alapdokumentumaink" menüpont

indavideo.hu/video/Kozeppontban_-_Lanyi_Andras_-_Duna_TV

Sztefanó 2010.12.12. 20:35:54

Igen E.F.Schumacher Leopold Kohr diákja volt. Lenne tehát komoly alap, amire egy újfajta gazdaság élesztgetését el lehetne kezdeni. www.carolmoore.net/articles/leopold-kohr.html

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.12.12. 20:38:16

@Sztefanó: épp most gépelem a schumacher-i alapú, buddhista közgazdaságtan könyvbemutató est szövegét. nemsokára olvashatod és megoszthatod a hosszú, részletes sorokat. a változás elkezdődött: és az internet segítségével pofon egyszerű megosztani az új gondolatokat, a változás szelét.

 
 
süti beállítások módosítása