1986. április 26.

PPJ         2010.04.26.

A legrosszabb nukleáris katasztrófa a történelemben 24 évvel ezelőtt történt. A hiroshimai atombomba százszoros sugárdózisával megyező baleset okán 76 halott település jött létre, min. 3 millió gyereknek fizikai elváltozást okozott csak Belorusszia, Ukrajna és az Orosz föderáció területén, de több mint 7 millió áldozattal számolnak.

A mai napig a sugárdózis egészségügyi határérték többszöröse mérhető a környéken. Csernobil határában ötszörös, kicsit beljebb tizennyolcszoros, a közeli településeken negyvennégyszeres, illetve hetvennégyszeres.

Balesetek voltak még: La Hague - France, Tomsk - Russia, Tokai mura - Japan, Sellafield - United Kingdom, Three mile Island - USA, Mayak - Russia, Vandellos - Spain, Rokkashomura - Japan, Le Blayais - France

És ha már Csernobil, akkor S.T.A.L.K.E.R.:

És ha már Stalker, akkor Sztalker:

         17 hozzászólás

Címkék: stalker évforduló csernobil fenntarthatóság atomkatasztrófa

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr741931238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.04.26. 11:14:00

A Paksi Atomerőmű honlapján csak 3 balesetről írnak részletesebben:
www.atomeromu.hu/balesetek

Annyira tisztázatlanok a körülmények, hogy a másik posztban jelentős adateltérés olvasható:
"A katasztrófa során 50 millió curie szabadult fel, ami 30-40-szerese a hirosimai atombombának. 56 személy rák okozta halálát hozzák közvetlen összefüggésbe ezzel, de a legóvatosabb becslések is 4000-re teszik a közvetett rákos betegek számát."
hell.blog.hu/2010/04/26/csernobil
"A baleset okai pontosan máig nem ismertek, egyesek szerint üzemeltetési, mások szerint viszont tervezési hiba a főok. Ami biztos, hogy mindkettő közrejátszott."

pounderstibbons 2010.04.26. 11:21:06

@Gloucester:
Ugyanabból a blogból:
Jedlik 2010.04.26. 10:00:05
Tisztelt Hallscream!

A szándék remek, de kínosan sok pontatlanság van a cikkedben. Egyrészt percre pontosan rekonstruálták a katasztrófa bekövetkezésének menetét, amit itt el is olvashatsz: en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster

A különböző rekonstrukciókban vannak eltérések, de az elvi háttér ugyanaz. Valamint emberi hiba okozta a dolgot, mégpedig rossz időben történő karbantarás (ünnepek alatt -> nagy a lakossági fogyasztás), amit hatalmi nyomásra félbeszakítottak.

Másrészt nem volt semmilyen olvadás, "sima" kémiai robbanás volt, ami szétszórta a radioaktív port és utána a moderátorként használt grafit is égett, aminek füstje szintén tele volt radioaktív anyaggal.
Atomrobbanást eddig csak atombomba okozott a földön.

"A katasztrófa során 50 millió curie szabadult fel, ami 30-40-szerese a hirosimai atombombának."

Ez már csak szőrszálhasítás, de ez olyan, mintha azt írnád vettem a boltban 50 kilót.

Amiről meg írsz építmény, az inkább a szarkofág elődje lehetett, és a radioaktív szennyezés nem a talajba, hanem a levegőbe jutásától védett. Ha a mag úgy gondolja, elindul a talajba, akkor azt nem lehetett volna megállítani. Lásd még kína szindróma.
en.wikipedia.org/wiki/China_Syndrome

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.26. 11:23:48

@Gloucester: @pounderstibbons:

mivel én ehhez nem értek ezért csak annyit írhatok, hogy köszi az infókat.
lényeg hogy nem egy életbiztosítás az atomerőmű.

Gloucester 2010.04.26. 11:33:58

@pounderstibbons: olvasd tovább azt a blogot, lesz még ellenvélemény. Aztán döntsd el, hogy ennél-e Csernobil környékén tenyésztett csirkét.

pounderstibbons 2010.04.26. 11:44:09

@Gloucester:
Kijevben már jártam, és ettem kijevi jércét, egész jó volt.
Paksit, Three Mile Islandit gond nélkül enném, a lezárt csernobili körzetből meg nem exportálnak kaját.

Csernobil pedig egy egyszeri, és remélhetőleg megismételhetetlen esemény volt, abból következtetni az atomerőművek általános biztonságára nem lehet.

Gloucester 2010.04.26. 11:57:28

@pounderstibbons: Úgy legyen, szerintem mindenki ebben bízik. Abban nincs vita, hogy eltérő technikával működik a legtöbb erőmű. Sok erőmű építkezést leállítottak, átgondoltak:
Pl.: "A kelet-németországi Greifswaldban egy ugyanilyen típusú, már beindított reaktort végleg leállítottak..."
Mégis vannak olyan balesetek, amiket elbagatelizálnak, igyekeznek a nyilvánosságot kizárni a tájékoztatásból. A bohunicei erőműbalesetről és a Mohi Erőműről:
"Mohovce egy geológiai törésvonalon fekszik, ezért szeizmológiai szempontból megfontolás tárgyát képezi egy oda tervezett atomerőmű létesítése...
Eltitkolt földrengés
Összesen öt alkalommal (1993. szeptember, 1994. április, 1995. május és december, 1996. augusztus) tartottak vizsgálati bejárást a mohi atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) szakemberei. Ezek eredményeként összesen 87 műszaki módosítást kellett végrehajtaniuk a nemzetközi összefogással dolgozó beruházóknak és kivitelezőknek. 1998. április 1-jére a német Siemens, az amerikai Westinghouse, a francia Electricité de France, a német-francia Framatom, az orosz érdekeltségű Atomenergo-export és a Tvel egyesülés, a cseh Skoda Praha és az Energoprojekt Praha, valamint a szlovák Vuje társulás demonstratíve letették a nagy esküt arra, hogy Mohi immár megfelel az atomszakmában mértékadó német szabványnak. Hans Meyer, az IAEA bécsi központjának szóvivője is ezzel érvelt, amikor 1998. július 2-án a Greenpeace aktivistái tüntettek a bécsi központ előtt, követelve a mohi erőmű teljes üzemű beindításának leállítását."
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=5720

sovesztomesz 2010.04.26. 12:21:21

@pounderstibbons: a második bekezdéseddel teljesen egyet is tudnék érteni, ha képesek lennénk az atomhulladékot mondjuk annihilálni...

...ellenkező esetben ez csak "a mundér-becsület" védésének tűnik.

Persze-persze; a metropolis-okra telepedő füstköd káros, nagyon káros...

...Villamosmérnökök szerint hatalmas távvezetékek alatt élni nem káros. A mobil telefon-cégek szerint termékük nem káros - kukoricát lehet vele pattogtatni!!!

Annyi káros dolog van a világon. De a legkárosabb maga az ember, aki felborította a természet rendjét a saját kényelme érdekében...

...Szerintem szüntessük meg az emberi Ego-t; rögtön megoldódik a világ összes problémája!!!

Maradok tisztelettel!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.26. 13:01:02

critical biomass-ról ebben a blogban nem eshet szó
technokrata őrültek azok
nem kritikus gondolkodók

ezt a vitát zárjuk le

aki struccpolitikát folytat, hogy jó az atom, csak a hulladékot nem látja és nem is akarja kezelni, annak ajánlom, hogy az ő kertjében deponálják! meglátjuk, akkor is akarja-e....

amíg ember tervezi a gépeket, addig hiba mindig is lesz

nincs 100%-os atomerőmű biztonság!

pounderstibbons 2010.04.26. 13:28:44

@sovesztomesz:
A kukoricapattogtató mobiltelefonok egy mobiltelefon-vírusmarketing kampány volt!
www.security-faqs.com/can-you-cook-popcorn-with-a-mobile-phone.html

@Pacsker:
Ok, akkor a te kertedben meg épüljön annyi megújuló energiaforrás, amennyit helyettesít egy erőmű.
Jaaa, hogy akkor egy nsgyobb erdőt kéne kivágni, ahol elférne annyi napelem-szélkerék-stb?

Nukleáris hulladék meg remekül elfér, vagy hallott valaki már elhelyezett hulladék miatti jelentős balesetről?

sovesztomesz 2010.04.26. 17:18:11

@pounderstibbons: Kívánom, hogy egyszer juss el mondjuk a mindentudás állapotába; akkor majd rájössz, nem kell állandóan szembehelyezkedni mindenkivel, aki pl. elítéli az atomerőműveket.

Én személy szerint egyszer sem vettem észre, hogy Pacsker konkrétan az ún. megújuló energiaforrások mellett korteskedett volna; az egyest szerintem ezért kaptad első sorban.

Szóval, Nulla EGÓ = Végtelen BOLDOGSÁG!

"A Szeretet vezessen fiam, Ég veled!"

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.05.08. 13:08:59

@Gloucester:

Jó hát érted Glou, mi ilyen öko-pesszimisták vagyunk, pounders és társai azért vannak itt, hogy sötét ökológiai szemhéjunk felnyissák a technológiák csodálatos mivoltára....

Nem tudom ki sötétebb. Aki egy folyamat teljes körkörös hatásmechanizmusaival tisztában van, vagy aki futószalagszerűen letermelhetőnek tartja a természetet és csak azt szeretné, hogy a futószalag egyik vége egy afrikai család földjében legyen a másik vége meg egy európai atomerőműben....

Hülye techno-optimisták! Kicsit fel kéne már nőni és externáliákat vagy háttérmechanizmusokat is beleszámolni az egyenletetekbe!!!

Gloucester 2010.05.08. 16:07:26

@Pacsker: A kritikus gondolkozást mindig csíptem és kifejezetten előnynek is tartom, de amikor valaki következetlen és két wikipédiás linkből igazolja világképét, az tényleg kommentálhatatlan. :-)

Gloucester 2010.05.23. 09:41:10

Európa atomtérképe:
www.mfor.hu/galeria/786.html?gPageNo=1&catPage=1#gallery
"2009-ben összesen 212 atomerőmű működött 438 reaktorblokkal a világ 31 országában; Európában 17 államban összesen 92 atomerőmű (csaknem 200 reaktorblokk) van üzemben, 13 reaktort jelenleg is építenek, 84 rektort (13 országban) viszont már leállítottak.
- Szlovákia: két atomerőmű (öt reaktorblokk) van üzemben. Egy reaktort már leállítottak.
- Szlovénia: egy atomerőmű (egy reaktorblokk) van üzemben.
- Románia: egy atomerőmű (kettő reaktorblokk) van üzemben. További kettő blokk építés alatt áll.
- Bulgária: egy atomerőmű (két reaktorblokk) üzemel. Egy atomerőmű két reaktorral építés alatt áll, négy reaktort leállítottak.
- Csehország: két atomerőmű (hat reaktorblokk) van üzemben.
- Ukrajna: négy atomerőmű (15 reaktorblokk) működik. Két reaktor építés alatt áll, négyet (Csernobilban) már leállítottak.
- Oroszország: tíz atomerőmű (31 reaktorblokk) van üzemben. Nyolc reaktor építés alatt áll, hatot leállítottak.
- Németország: 12 atomerőmű (17 reaktorblokk) üzemel. 19 reaktort már leállítottak.
- Franciaország: 20 atomerőmű (59 reaktorblokk) működik. Három erőművet (11 blokkot) már leállítottak.
- Belgium: két atomerőmű (hét reaktorblokk) működik. Egy atomerőművet már leállítottak.
- Hollandia: egy atomerőmű (egy reaktorblokk) üzemel.
- Svájc: négy atomerőmű (öt eaktorblokk) működik.
Nagy-Britannia: kilenc atomerőmű (19 reaktorblokk) működik. 26 reaktort már leállítottak.
- Svédország: három atomerőmű (tíz reaktorblokk) van üzemben. Három reaktort már leállítottak.
- Finnország: Két atomerőmű üzemel négy reaktorblokkal.
- Spanyolország: hat atomerőmű (nyolc reaktorblokk) működik. Kettő reaktort már leállítottak.
- Magyarország: egy atomerőmű működik négy reaktorblokkal. Pakson további két reaktorblokk építését tervezik."

Gloucester 2010.12.15. 20:58:01

Most készült dokumentumfilm Csernobilról:
http://www.youtube.com/watch?v=a8t9ZxlhIqI&feature=player_embedded#!

 
 
süti beállítások módosítása