Metán - Micsoda váratlan meglepetés

PPJ         2010.03.12.

Szóval:

Borulhatnak a klímamodellek előrejelzései

Metán tör fel a Jeges-tengerből: Beláthatatlan következményű folyamat gyorsulhat fel

Mintha az illetékesek nem előre megmondták volna, hogy ez lesz. (Na ezek után legyen még egy olyan okítatlan, aki klímaszkeptikusságától hajtva olyanokat mond, hogy "úgyse tudjuk, mit hoz a jövő". Meg aztán belső forrásból tudom, hogy Corvinuson környezettechnika órán volt olyan srác a hallgatóságból, aki megkérdezte, hogy honnan tudjuk, hogy egyáltalán emelkedik a tengerek szintje. És belőlük kerülnek ki leendő munkatársaink, kedves barátaim...)

"Az NSF kutatásai azt mutatják, hogy a légkör metántartalma 0,3 és 0,4 milliomod rész körül mozgott a hidegebb és 0,6-0,7 között a melegebb földtörténeti időszakokban, jelenleg pedig az Északi-sarkon 2.85 milliomod részt mérnek, amely a legmagasabb érték az elmúlt 400000 évben."

Ezek után igazán nem értem, meddig terjed azoknak a logikája, akik olyanokat írnak kommentárnak, hogy:

"Csak az nem derül ki, hogy ez mostani jelenség, vagy pedig mindig is így volt, az elmúlt százmillió évek során. Mivel erre vonatkozó korábbi mérések nincsenek, ezért itt megint esélyes a téves következtetés meghozatala. A Titánon is metán szabadul fel folyamatosan, illetve csapódik ki, mégsem túl meleg az éghajlat, sőt a Marson is van metán körforgás. Akkor a Föld vajon miért lenne kivétel, amikor minden körforgás hangsúlyosan van jelen bolygónkon."

Na ezért kéne a természettduományos oktatást kicsit komolyabban venni, mert az emberekenek szövegértési gondjaik vannak, illetve nincsenek tisztában a Föld nevű bolygó egyedülálló mechanizmusaival. Könyörgöm! Közel 1 millió éve zajló, dinamikusan kiegyensúlyozott, globális ciklusok ember általi megtöréséről beszélünk! Igen, ingadoznak a dolgok, a CH4 is, a CO2 is. De például a szén-dioxid 200 és 300 ppm között, most meg (empirikusan, objektíven bizonyíthatóan miattunk) 400 ppm körül van!

Tehát lerövidítve a választ: nem, nem volt ez korábban így!

         szólj hozzá

Címkék: vélemény klíma klímaszkeptikusok

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr411833104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása