Kompakt égő cikksorozat

PPJ         2009.09.29.

http://kep.index.hu/1/0/112/1128/11285/1128531_cdb62b2c68718fd0d15658b8bbd13a4a_wm.jpg

A hagyományos izzó és a kompakt fénycső színspektruma (szúrkálják a tűk a hülyék ganglionsejtjeit, ne az enyémet!)

"Végül szóba kerül a környezetvédelem is. Mert szép dolog, hogy a kompaktok kevesebbet fogyasztanak, higanytartalmuk miatt mégis óriási kockázattal járnak, ha a szemétbe dobjuk őket. Bár egy lámpában csak 2-3 mg higany található, tehát egymillió fénycsőben is csak két-három kiló, egy kispohárnyi, mégis komolyan terhelhetik a környezetet, ha elhasználódás után a vásárló nem szállítja el az áruházak többségében megtalálható gyűjtők valamelyikébe. Hiába hoz ugyanis komoly környezetvédelmi döntést az EU, aki spórol a vásárlásnál, és felelőtlenül eldobja a használhatatlan fénycsövet, az talán többet árt a természetnek, mintha hagyományos izzót használt volna." forrás

Gratulálok az Indexnek ezért a sorozatért! Örök darab marad a "mi megmondtuk előre" kategóriában:

Egészségre ártalmas a kompakt fénycső?

Óriásit bukhat az új típusú izzókkal

Keddtől kihalnak a 100 wattos izzók

Bonctermet varázsol a lakásból a kompakt fénycső?

Közelről veszélyes a kompakt fénycső

         5 hozzászólás

Címkék: index ajánló környezet energiatakarékos izzó kompakt izzó

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr91417160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.10.01. 07:20:51

Ez fontos volt.

Más, még azelőtt, hogy Klári nénivel (nincsen biodinamikus ember Magyarországon, aki ne tudná, ki Klári néni) volt szerencsém találkozni, az omamim feszt rán szólt, mért kapcsoljuk fel a villanyt. ó még a villanyelőtti világból való volt.
Eszembe jutott Bach.
Pl a tetőablakon bevilágít annyira a hold, hogy a szobában éjjel valamit keresni, vagy pisiléshez a fürdőszobába, ne kelljen villanyt kapcsolni. Amerikában [Keep West] azzal árulja el magát az európai, hogy maga után hagyva a szobát elébb lekapcsolja a villanyt.
Sokszor kapcsolunk villanyt ahhoz, amihez nem kellene. Vagy 100-as égőt kapcsolunk, amikor beszélgetéshez 5w is elég.

..mióta van, kisérletezem "takarékos" izzókkal, nem birják fele ideig sem (takarékoskodni kell a kapcsolgatásukkal, vagyis égve hagyni, ha 5 percen belül visszatérek..) A márkás takarékosizzó négyszerannyiba kerül, mint a gagyi kínai, viszont ugyanúgy meghal idő előtt... Ki kell dobni - amivel a belevitt energiát is kidomom, még ha zöldmódon dobom is ki.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.10.01. 10:47:42

@magyar-magyar szótár:

Meghalnak a higanytól a gyári munkások, az igazság nem a főlapon hanem a vitalapon van a wikipédián, eu-s lobbi érdekek (ahogy a szélturbináknál is monopoltőke áll mögötte), bizonyított szemszétcsesző tulajdonságok, mi kell még, hogy észrevegyük, ismét átszabtak minket és nem zöldebbek lettünk.

De ami a legjobban fáj, hogy mindegyik zöld szervezet, egytől egyig benyelte és hangoztatja!

Kísérleted tökéletesen helytálló és megszokott eredmény! Ahogy a figyelmesebb (nem minden percben cigi és kávé után ócsárgó) kollégista pszichéje is vibrál, fáj, idegeskedik, nyugtalankodik, "mi a tököm feszítő érzés, váltóáramfrekvenciája az agyamban", ha kompakt van felszerelve alapból.

Gloucester 2010.12.07. 13:16:13

Akárhány bizonyítékot is hoznak fel, mind félre fogják söpörni, mert valaki nagyot kaszál(t) ezen a "cseréld ki!" üzleten. Folyton azon lepődöm meg, hogy milyen ügyesen félre tudják vezetni a tömeget, önkéntes asszisztálókat találnak szépszámmal, akik ingyen terjesztik a hülyeséget.

Netmaster 2011.04.27. 11:35:44

www.technet.hu/hir/20110424/mergezoek_az_energiatakarekos_izzok/
www.telegraph.co.uk/health/8462626/Energy-saving-light-bulbs-contain-cancer-causing-chemicals.html

A magyar fordítás lehetne jobb is, a lényeg annyi, hogy egy német labor (ALAB) kutatásai szerint a komptak fénycsöves izzók bekapcsolás után rákkeltő anyagokat: fenolt, naftalint és sztirolt bocsátanak ki.

 
 
süti beállítások módosítása