Drasztikusan fogy az arktiszi jég

PPJ         2009.09.20.

Ma ismét nem a nemzeti eszme gyűjtőhelyének hasábjain (Magyar Nemzet Online) bukkantam globális (hova gondolok, az nem a nemzet ügye... :D) problémákról szóló hírekre. Az egyik ez, de nem olyan fontos, csak zöld-politikai halandzsa. A másik viszont kopi-pészt ide, mert ennek már fele sem tréfa! Hajrá Népszabadság Online!

http://cdlanderson.files.wordpress.com/2009/04/eskimo-family.jpg

"Az elmúlt harminc év alatt csak kétszer volt kisebb az Arktisz jege, mint idén: tavaly és tavalyelőtt - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központja (NSIDC).

A 2007-es negatív rekord 4,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű sarki jég volt, az idén 5,1 millió négyzetkilométerrel szeptember 12.-én regisztrálták - derült ki a műholdas vizsgálatok eredményeinek összesítése után. Az Északi-sark jégpáncélja ezen a nyáron is sokkal gyorsabban olvadt a normális mértéknél, idén szeptember 12-én volt a legkisebb a jégtakaró - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó és Jég Adatbankja (NSIDC).

A Colorado állambéli Boulderben működő szervezet szerint ebben az évben az Arktiszon mért nyári hőmérsékletek nem alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt két évben, de ez semmiképp nem utal "gyógyulásra. A 2009-es nyár legkisebb jégborítottsága 24 százalékkal marad el az 1979-2000-es évek átlagától. Ez alapján arra lehet számítani, hogy a sarki jégtakaró olvadása a következő nyarak alatt is folytatódik.

Az egykori kövér jégpáncél az utóbbi években ugyanis annyira elvékonyodott, hogy a nyári jégtakaró sokkal érzékenyebben reagál az atmoszférikus anomáliákra, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Walt Meier kutató a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta: nem lehet tudni, hogy jövőre a kisebb ütemű olvadás folytatódik, vagy visszatér a 2007-es nyár drasztikus jégolvadása. Az utóbbira nagyobb az esély, hiszen az arktiszi régió az elmúlt évtizedben a világátlagnál kétszer gyorsabban melegedett."

 

 

         4 hozzászólás

Címkék: politika ajánló világ klíma nol

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr851395712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.09.21. 06:52:35

Tényleg így van a MNáciO nem is szokot egyáltalán sose a zöldkérdéssel foklalkozni, ezt főlek onan tudom, hogy alulírott, büntető jogifelelőségem tudatába kijelentem A Tisztelt Igazoló Bizottságnak, hogy sose szoktam MNO még onlájne se olvasni.
Egyben kérem, hogy poltkai alkalmaságom megálapittásával támoggaság házmesteri álásra való pájázatomat.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.22. 13:28:58

Majd talán akkor elkezdenek ezzel foglalkozni komolyabban, amikor szigetek tűnnek el, és nem lesz hová menni füvezni, mert Hollandia is víz alatt lesz.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.09.22. 13:53:10

@danaz:

Ja, kultúrnövények eltűnése "az már para" :D

 
 
süti beállítások módosítása