Ijesztően pusztulnak a korallzátonyok

PPJ         2009.05.15.

Egyrészt friss a hír, másrészt szembeötlő egy apróság amit a szöveg alapját képező tanulmány szerzője állít!

A korallzátonyok pusztulása magával vonja a halak pusztulását is, ami így a rajtuk "élősködő" 100 millió ember életét is nagyban érintené. Ez érthető, negatív ökoszisztémás visszacsatolás, Gaia-néni megszólal: nem tudok ennyi embert a hátamon hordani, pláne ha elpusztítod a vizeim élővilágát is.


A kép ebből a részletes angol nyelvű cikkből származik! Ajánlom annak, aki még többet szeretne megtudni a témában. Egyszerű kérdésekre érthető válazok, mint "mi az a korall kifehéredés?" vagy "hogyan okoz korróziót az óceánokban a karbon emisszió?".

Százmilliók maradhatnak élelem és munka nélkül, írják, másrészt a megoldás a halászat (tehát a élelem és a munka) csökkentése? Most akkor mivel és merre is akar operálni a szöveg?

Ami nekem "baj", az az, hogy nem merik kimondani a kutatók, tudósok, hogy a megoldás a kevesebb ember. Nem. Ehelyett, azt írja a szöveg, "csökkenteni kell a halászatot". Ez tulajdonképpen helyes oksági következtetés, amivel azt mondják kimondatlanul, hogy halál a emberre, aki a Bolygó "tengervérének" utolsó cseppjeit szívja. És nem, a "vérvétel" után nincs ajándék "sör" viszonzásnak.

         szólj hozzá

Címkék: index ajánló világ válság természet ökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr951123096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 
 
süti beállítások módosítása