Technokalipszis ébresztő videók a jövőből (18+)

PPJ         2015.10.19.

Az alábbi videók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk! Nem pusztán az életkori felnőttségről van szó, hanem a lelki-szellemi felkészültségről is, ami elengedhetetlen az alábbi videóalkotások befogadásához. Lényeges továbbá, hogy Az emberség kategóriájának teljes lebontása, A siri, a mankurt és a globalizmus című bejegyzésekben, és hasonló korábbi ébresztő videókban foglalt, a technokráciát illető eleven szkepticizmussal, és a technológia és sötét háttérhatalom vektorait és céljait lényeglátó módon értelmezve szemléljük tovább az alábbi válogatást.

Érdekes módon a balliberális, kettős mércéjű, és transzhumanofil (pontosabban szubhumanofil!) vélemény(dezin)formáló körök nem szokták a közönség figyelmébe ajánlani az ilyen típusú professzionális produktumokat, hogyha a jelenkor animációs és videós termését szemezgetik. Ezt a hiányt már csak az adekvát humánökológiai és tudatökológiai vonatkozások miatt sem hagyhatjuk betöltetlenül! Megtekintésük teljes képernyőn, HD felbontásban, megfelelő hangosítás mellett javasolt!

greenr_technokalipszis.jpg

Transparent Machines™

Társadalmunk megszállottja az átláthatóság (transzparencia) és a magánélet (adatvédelem) ellentmondásos fogalmainak. Felháborodunk az NSA-ról kiderülő botrányokon, mégis önként töltünk fel egyre több és több személyes információt a Facebook-ra és Google-re. Ez a film a transzparencia tekintetében mutatja be a hiedelmeink és cselekedeteink önellentmondásos természetét.

Our society is obsessed with the conflicting concepts of transparency and privacy. We are “outraged” by the actions of the NSA, yet continue to willfully upload more and more of our personal information to Facebook and Google. This film explores the contradictory nature of our actions and beliefs regarding transparency.

Tunnelblick

A Tunnelblick egy összehúzódó körkörös alagútszerű vizualizációs "mandala". Úgy is mondhatnánk, hogy egyfajta sötét szabadkőműves szimbólumfolyosó a világban működő háttérerők eredetéhez. Az alkotást létrehozó együttműködés a hangokat illetően Rob Clouth, az animációt illetően pedig Henning M. Lederer nevéhez köthető.

Tunnelblick – A constricted circular tunnel-like field of vision. A collaborative project between Rob Clouth (Sound / robclouth.com) and Henning M. Lederer (Visuals / led-r-r.net)

Drone Aviary

A Drone Aviary című alkotás a drónok szempontjából mutatja be egy város röpke pillanatait. Egy olyan világot mutat be, ahol a "hálózat" már elkezdi megszerezni a fizikai önállóságát. A drónok főszereplőkké válnak, áthaladnak a városon, döntéseket hoznak a világról és befolyásolják az életünket átláthatatlan, mégis mély módokon. Ezen film része a Superflux által életre hívott Drone Aviary Project-nek, ami a társadalmi, politikai és kulturális potencialitását vizsgálja a dróntechnológiának, amint az belép a civil (lég)térbe.

The Drone Aviary reveals fleeting glimpses of the city from the perspective of drones. It explores a world where the ‘network’ begins to gain physical autonomy. Drones become protagonists, moving through the city, making decisions about the world and influencing our lives in often opaque yet profound ways.

This film is part of The Drone Aviary Project, by Superflux, which investigates the social, political and cultural potential of drone technology as it enters civil space.

Ubisoft Montreal_Watch Dogs "Blackout"

Angol leírás nem lévén a videónál, összefoglalva a videó lényege: Az Ubisoft videojáték vállalat Watch Dogs nevű játékának reklámvideója (ismét) >>véletlenül<< nem áll távol a valóságtól. A számítógépes vírus által okozott, több USA államra kiterjedő áramszünet példáján keresztül eljutunk az intelligens-városok (Smart-City) gyenge pontjaihoz, majd a személyiségünk, mint adat-klaszter a kommerciális kiaknázás világ- és tudatgyarmatosító folyamataiban történő részvételéhez. Manapság, hogy minden mindennel összekapcsolt, egy emberi akció nem csupán több államon keresztül a fények lekapcsolására képes már...

Holocaust on a Conveyor Belt - Assembly Line of Death

A jelenetrészlet a 2011-es Samsara című filmből való és kifejezetten a halál szerelőcsarnokaiban futószalag-holokausztra berendezkedett világot mutatja be. A szentimentálisan csöpögő modern new-age giccsvilágban szokás a konzumidióta tömegnek olyanokat hinni, hogy a halál egy kaszás alak, az ördögnek patái és szarvai vannak, és a holokauszt csak egy kisajátított történelmi frázis lehet: de a Samsara című film világosan megmutatja, mi is az a "létörvénylés", mi is az "égő áldozat" és hol is bújik meg az "ördög"...

Nova

Ez a 3D rövidfilm a jövőről szól, amiben a tudósok képesek lettek mesterséges, önfenntartó, miniatűr "Napokat" létrehozni. Ezeket korlátlan energiaforrásokként is használják, ugyanakkor, ha már képesek vagyunk mesterséges "Napokat" készíteni, miért ne használnánk ezeket új csillag-konstellációkként, hogy befessük velük az éjszakai égboltot?! A válasz arconb*szó!

It’s a 3D short film about a future where scientist are able to create artificial, self-sufficient, miniature suns. These are used as limitless energy sources, however, if we’re able to create artificial suns, why not use them to create new constellations and paint the night sky with stars..

Consumed

A nem távoli jövőben játszódó 3D rövidfilm alaphelyzete, hogy a szélsőséges túlnépesedés globális krízissé vált. A populáció növekedése kritikus fordulóponthoz ért, víz- és élelemhiány van az egész világon. A történet az "Étel Replikátor" körül forog, vagyis egy úgynevezett molekuláris összeszerelő körül, ami szubatomikus részecskék újrarendezésével és irányított kémiai reakciók atomi precizitásával állít elő élelmet. A tömeges éhezés megelőzése gyanánt vetik be az eszközt, hogy tápanyagokat szintetizáljon az ön-replikátor képességével. De a kezdeti tesztek során valami rosszul alakul és a kontrollálatlan ön-replikátor összetevők terjedni kezdenek, felemésztve minden anyagot miközben önmaguk másolatából egyre többet építenek.

Ez egy hasonló elméleti világvége forgatókönyv, mint a "Grey goo" nevezetű, amit a molekuláris nanotechnológiával úttörő módon foglalkozó Eric Drexler alkotott 1986-ban. Nevéhez köthető az exponenciális növekedés és az ön-replikáció veszélyeinek bemutatása az "Engines of Creation" című könyvében.

It's a 3D short film about a not so distant future, where extreme overpopulation has become a global crises. The population growth has reached a critical tipping point and there's food and water shortages all around the world. The story revolves around a "Food Replicator", or a so called molecular assembler, a device that can rearrange subatomic particles and guide chemical reactions with atomic precision. In an attempt to prevent mass starvation, this device is used to synthesize nutritions with the ability to self-replicate. But during the initial tests something goes wrong and out-of-control self-replicating compounds starts to spread, consuming all matter while building more copies of them selves.

This is very similar to a hypothetical end-of-the-world scenario called "Grey goo", a term coined by molecular nanotechnology pioneer Eric Drexler back in 1986. He illustrates exponential growth and the dangers of self-replication is his book "Engines of Creation":

ZERO-DAY

A következő világháború nem lesz láthatatlan. A STUXNET, az Egyesült Államok által az iráni urándúsító létesítmények elpusztítására írt vírus sikere után, az USA kormánya nem tagadhatta tovább, hogy cyber-fegyvereket fejleszt a fizikai sérülés okozásának érdekében. Az amerikai cégek és ügynökségek folyamatos kínai hacker támadása alatt, csak idő kérdése, hogy a feszültségek túlhúzódnak és sokkal érzékenyebb infrastruktúrák kerüljenek célpontba. Ahogy egyre több eszköz (autók, házak, stb.) kerül kapcsolatba a hálózattal, úgy egyre inkább sebezhetőek leszünk egy cyber-háború fizikai fenyegetésében.

The next world war will not be invisible. After the success of STUXNET, a virus written by the United States to destroy Iranian uranium enrichment facilities, the U.S. government could no longer deny it was developing cyber weapons meant to do physical damage. With US companies and agencies under constant attack from state-sponsored Chinese hackers, it is only a matter of time before tensions boil over and more sensitive infrastructure is targeted. As more of our devices (cars, homes, etc) become connected, we will become more and more vulnerable to the physical threat of cyber warfare.

         3 hozzászólás

Címkék: videó tudomány apokalipszis modernitás fenntarthatóság technokrácia humánökológia techno optimizmus technocalyps

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr847963520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifsz (törölt) 2015.10.20. 00:42:34

Ha esetleg nem ismernéd, ajánlom figyelmedbe a Black Mirror c. brit tévésorozatot, amely a technológia és ember viszonyát feszegeti.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2015.10.20. 01:18:15

@ifsz: Szervusz!
Ismerem és magam is nagy >rajongója< vagyok, anno említettem is többeknek a humánöko mesterszakon! Írni kéne arról is! Nem azzal van szemléleti gondom, ha valaki a technológiában is meglátja a szépet és jót, hanem ha kritikátlanul technokrata, naiv techno-optimista.

ifsz (törölt) 2015.10.21. 10:12:04

@PPJ: manapság nagyon könnyen megkapja az ember a technofób / luddita jelzőt ha valamilyen kritikát kíván megfogalmazni a jelenlegi technológiai trendekkel kapcsolatban. Jól látni, hogy honnan fúj a szél: Szilikon-völgy és környéke.

Láttam egszer egy 20 sz. eleji újsághirdetést (az időszak a feminista mozgalmak aranykora), ahol varrógépet hirdettek úgy, mint a nők felszabadításának technikai eszköze - ugyanaz a séma, mintahogy a mai "közösségi" médiát próbálják eladni, mint a végső megoldást az elnyomó rezsimek elleni harcban: vegyünk egy bonyolult problémát és kínáljunk rá egy egyszerű technikai megoldást. Vagy az ötvenes években volt a futuristáknak egy olyan víziója, ahol az ember életénék minden szegletébe atomenergiát képzeltek el: atomautó, atomkazán a pincében, ilyesmi - ez meg az "Internet of Things" nevezetű őrületre hajaz.

Szóval a technokrata megközelítésnek van történelme, abban látom a különbséget, hogy ez a mai technológia az ember életének tényleg minden szegletébe beköltözik (a fejébe is), addiktív is, a kockázatok pedig túl absztraktak ahhoz, hogy az is elsőre megértse, akit nem érdekel részleteiben a téma. Emiatt szerintem is nagy szükség van (lenne) a kritikus hozzáállásra.

 
 
süti beállítások módosítása