Lassan összeáll a kép: Energiaválság lesz!

PPJ         2010.04.20.

Nincs tovább. A yoyo visszafele kezd el pörögni miután leért. A vígan szárnyalónak hitt repülőgép sosem repült valójában, csupán a szakadék széléről elrugaszkodva, a zuhanásról hittük azt, hogy repülünk. Pedig nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés.

Nyilván nem holnaptól! Nyilván "lehet még" autóra gyűjteni, aztán venni, aztán hajat lobogtatni menetszélben. Csak jó ha tudjuk, hol a határ. Lehet Hetesit idiótázni, inkompetensnek nevezni, de mikor a Pentagon, egyetemi kutatók és olajvállalatok vészsikolya cseng egybe, az már nekem több, mint valami "sötétzöld" konteo!

http://greenfo.hu/fotok/kiskepek/olajcso.jpg

Olajhiány a vártnál előbb - Greenfo

A vártnál előbb olajhiány köszönthet a világra, az Egyesült Államoknak is ezzel kell számolnia - állapította meg az amerikai védelmi minisztérium egy friss tanulmánya, amelyet a hétvégén ismertetett a Defence Talk katonai hírportál.

A közelmúltban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adott ki hasonló figyelmeztetést. Az IEA nyolcszáz olajmező elemzése nyomán arra a következtetésre jutott, hogy ha a kereslet változatlan tempóban alakul, akkor 2030-ra új, naponta legalább 40 millió hordó kőolaj kitermelésére képes forrásokat kell találni, különben hosszú távon nem lesz elkerülhető a negyedik olajárrobbanás.

Kiss Károly csak óvatosan sejteti, amit még senki sem mer elmondani. Még a zöldek sem! (Na jó, ebből a szempontból még a zöldek is sötétek... De még így is világosabbak a plebsnél.) Szóval szóról szóra ajánlom ezt a rövid (6 oldalas) tanulmányt.

Támaszkodhatunk-e a megújuló energiákra? - Greenfo

Megváltás vagy illúzió? A legutóbbi időkig - sok más környezetvédővel együtt - én is úgy gondoltam, hogy a fosszilis energiák megújulókkal történő helyettesítésének nincsenek fizikai korlátai, csak a gazdaságosság szabhat nekik határt.

Kiss Károly tanulmánya: Támaszkodhatunk-e a megújuló energiákra? (pdf 508 KB)

Na, megyek lándzsát fenni és bogyót határozni. (Már csak az a baj, hogy se elejthető vad, se még egészséges növény nincs...) Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés.

         4 hozzászólás

Címkék: vélemény világ válság olaj ökológia fenntarthatóság olajcsúcs hetesi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr661938555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolomba (törölt) 2010.04.21. 12:22:31

na, akkor ma azt hiszem pesszimista leszek.

sovesztomesz 2010.04.21. 13:42:01

Hm...!

...Nem rég egy buddhista tanító úgy nyilatkozott: "Válság a fejekben van."...

...Beleültetnek vmit, az meg szépen tovaterjed. Emlékszem 3 nappal ezelőtt pl. még next víkend-re rossz időt jósoltak; most meg már verőfényesen ragyogót!(?) Hogy is van ez? No, persze értem én; napos időben nagyobb a voksolási kedv :-)!

Ilyenkor mindig az jut nekem eszembe, megígérik nekünk, hogy mekkora pofont fogunk kapni és ha a végén csak kicsi lesz, azt fogjuk hinni, milyen jól jártunk :-).

Igen, volt-van-lesz energiaválság és van kiút is belőle. Technológiai forradalomnak hívják. A technológia maga már réses-régen létezik!!! No, de hol van akkor a forradalom? Nos, ha visszatartják azzal sok-sok zsetonra lehet még szert tenni; Ennyi!!!

Pl. ha akarunk 500-1000 ft-os benzint, meg fogjuk kapni; mindent a vásárlókért :-)!!!

Üdv! T.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.21. 15:41:07

@sovesztomesz: Szerintem a tanulmányt író ember elég középutas. Se nem biztosít arról hogy minden rendben lenne és így jó ahogy van, de arról is beszél, hogy technológiailag sem tudunk csodákat művelni. Sok technológia van valóban talonban, de az említett léptékek és időhiány miatt nem jelentenek "megoldást".

Üdv: p

NRG8 2010.04.21. 17:16:19

Ha valaki az összefüggésekre kíváncsi, akkor ajánlom ezt a tanulmányt:
energycrash.blogspot.com/2010/03/feasta-tipping-point-report-and-new.html

Aki pedig született optimista, az bizakodhat pl ebben:
www.technologyreview.com/energy/25077/?a=f

 
 
süti beállítások módosítása