Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 11. rekord

PPJ         2010.04.14.

A láthatatlan gyilkos.

A személytelen erőszak.

Látszólag minden rendben van, tiszta a levegő. Hát egy frászt! Kinyitnám az ablakot egy kis szellőztetés gyanánt, erre pfhejj blöáhh anyátokat nyááá hogyaza' khm krááákkh ppö - köpök nagyot a párkányra és csukom be azonnal. Igen: Százhalombatta. Ködös idő van: ilyenkor eregetnek. A levegő olajszármazékok bűzétől terhes, minden sejtem tiltakozik a levegővétel ellen. Persze én még kussoljak. Ercsi ezt az év 98%-ban érzi és szívja, mert a szél arra fúj. Elnéptelenedett falu Ercsi, lassan olyan mint a csernobili katasztrófa után Csernobil. Tűnjön le ez a korszak, legyen vége! Nem haladás és nem fejlődés ez: hanem emberi életek mérgező anyagoknak való állandó kitettsége. A lassú villamosszék. Egy állandó háttérszennyezés, csak nagyobb mint a kozmikus sugárzás. Nem mondok pontos adatot, nem linkelek, de ugye tudjátok, hogy a  légszennyezés nagyságrendekkel több embert öl mint mondjuk az alkohol és a közúti balaesetek együttvéve. Essen már le végre, hogy a tüdőrák mi fán terem itthon (is)!

Természetesen a Légszennyezettség weboldalnak nem tisztje az olajszármazékok figyelése.

         6 hozzászólás

Címkék: környezet érd százhalombatta napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr491920161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloucester 2010.04.14. 16:24:31

hihi. Azt hiszed, hogy érdekel valakit a kicsi tüdőcskéd? Ezt tüdőzd le:
"A Mecsek mélyén több mint másfél milliárd, ebből a szűkebb térségben mintegy 400 millió tonna (szén termelhető ki)."
És ez még mind semmi. Hogy miként szeretnék kitermelni? Hát csodálatos új technológiával, ami új, tehát biztonságos, környezetbarát, meg tudjamifene:
"... a szénmezőre forró levegőt és vízgőzt fújnak, az elgázosított szént lecsapolják, így kapják meg a hidrogént, szén-monoxidot és metánt tartalmazó szintézisgázt, amit áram- és hőtermelésre egyaránt lehet használni."

index.hu/gazdasag/magyar/szen060407/
Még mindig a szén fűtőértékében gondolkodnak:
nol.hu/gazdasag/ujraindulo_mecseki_szenbanyaszat__almok_es_realitas

Uránbányászat... még a talajt is tisztítsa:
"Lényege, hogy folyadékot pumpálnak a föld alá, amely a mélyben kiold bizonyos ásványokat, majd egy másik csövön kiszivattyúzzák az oldatot a talajból további feldolgozásra. A fo­lyadékot végül visszasajtolják a talajba. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a bányászati területeken mezőgazdasági te vékenység is folyjék."
www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=829

Gloucester 2010.04.14. 16:44:49

A csatolt cikkek 2006, 2007 dátumúak, de csak az információtartalmuk miatt kopiztam. Valójában 2010-es döntésről van szó:
Újranyíló szén- és uránbánya a Mecsekben
hvg.hu/hvgfriss/2010.05/201005_uJRANYILo_SZEN_ES_uRANBANYA_A_MECSEKBEN_Ero
"A fúzióval a Wildhorse Energy gazdagabb lesz 350 négyzetkilométernyi kutatási területtel és 1–1,5 milliárd tonna feketeszén kitermelési lehetőségével.... Az ausztrálok az ércet nem függőleges aknákon, hanem két, enyhén lejtős aknán keresztül hoznák a felszínre. Az aknák a volt mecseki uránbánya helyétől indulnának megközelítőleg egy kilométeres mélységbe. A bánya fölött épülne meg az ércdúsító is, így a kőzetet nem kellene kilométereken keresztül közúton szállítani, mint korábban. A meddőkőzet nagyobb részét sem a külszínen, hanem a lefejtett vágatokban helyeznék el, így a környezeti terhelés a minimálisra csökkenthető – mondta a HVG-nek Barabás András, a Wildhorse Hungary ügyvezetője. Az új technológia ellenére szükség lesz zagytározókra, holott a régi uránbánya zagytározóinak rekultivációja nemrég fejeződött be, 11 év alatt 22 milliárd forintot felemésztve. A cég most az úgynevezett szárazzagy-technológiára alapoz: a meddőnek a bányaüregekbe vissza nem juttatható, kisebbik részét 20 százalékos nedvességtartalom mellett helyezik a tározóba, jelentősen csökkentve az elszivárgás lehetőségét. „A Civiliek a Mecsekért Mozgalom nem örül a bányanyitási terveknek, mert a kár itt maradna, a haszon pedig elvándorolna” – mondta a HVG-nek Vincze Csilla szóvivő."

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.15. 00:22:23

@Gloucester:

Kár vidulnom a túzokok megmentésének sikerén. Szénportól fognak elpusztulni ők is, ahogy mi is....

James Cameron: gyere Magyarországra is! :D

Gloucester 2010.04.20. 14:02:16

"Néhány óra alatt több mint ötszörösére nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja Budapesten, amikor az izlandi tűzhányó hamufelhője elérte a fővárost, Nyíregyházán pedig nyolc-tízszeres volt a növekedés - közölte a Levegő Munkacsoport vasárnap az MTI-vel. Hozzátették: amennyiben valóban a vulkáni hamu került a talaj közeli levegőbe, akkor az abban lévő gázok és nehézfémek károsíthatták a szabadban tartózkodók, különösen az asztmások, tüdőbetegek egészségét."
penzcentrum.hu/cikk/1023115/1/vulkanhelyzet_tovabb_szenved_europa

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.20. 18:23:17

@Gloucester: Az Egészségügyi Világszervezet is megerősítette ma Genfben, hogy a hamufelhő semmilyen egészségügyi kockázatokkal nem jár.

VS.

A KvVM adatai szerint a péntek éjszakai és szombat hajnali órákban, amikor hazánk légterét elérte az izlandi tűzhányó hamufelhője, jelentősen megugrott a porszennyezettség a levegőben. Szegeden az egészségre különösen káros, egészen apró, 2,5 mikrométernél kisebb részecskék koncentrációja néhány óra alatt közel a tízszeresére nőtt, Budapesten is néhány órán belül több mint az ötszörösére nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja.

NA MOST AKKOR KINEK HIGGYÜNK?

(forrás: www.idokep.hu/?oldal=live)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.04.20. 22:38:30

@Pacsker: @Gloucester:

Engem ez a szakember meggyőzött arról, hogy nincs egészségügyi gond a hamuból fakadóan.

www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=24126&PHPSESSID=b6dd38c962334859a864c4c300419291

 
 
süti beállítások módosítása