Dunakeszi-tőzegtavak 2 - Kiderült, hogy honnan vették a téves talajmintát!

PPJ         2009.11.02.

Kiderült, hogy honnan vették a téves talajmintát! Egy 3 méterrel magasabban fekvő területről, ami már nem vizes! Az 1-es terület a láp, a mintát a 2-esről vették a "szakemberek"!

Kiderült, hogy a terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része: a Magterület, az azt védő és körülölelő Pufferterület is megtalálható és hivatalosan felvételezett a Temészetvédelmi Információs Rendszerben. De még egy Ökológiai folyósó is átszeli a területet, ha ezt beépítik akkor egy vándorlási utat szakítanak ketté!

1996. évi LIII. törvény. a természet védelméről (2009. május 15-e óta hatályos szöveg)

IV. Rész: A TERMÉSZET VÉDELMÉNEK TERVEZÉSI ÉS SZERVEZETI RENDSZERE

A nyilvánosság részvétele a természet védelmében

65. § (1) A természeti területek és értékek jogellenes károsítása, veszélyeztetése esetén a természet védelme érdekében a természetvédelmi célú társadalmi szervezetek jogosultak fellépni, és

a) állami szervektől, önkormányzatoktól a megfelelő és hatáskörükbe tartozó intézkedés megtételét kérni, vagy

b) a védett természeti érték, terület károsítója, veszélyeztetője ellen pert indítani.

(2) A (1) bekezdés b) pontja szerinti perben a felperes kérheti a bíróságot, hogy a veszélyeztetőt, károsítót

a) tiltsa el a jogsértő magatartástól;

b) kötelezze a kár megelőzéséhez szükséges intézkedések megtételére.

A környezetvédelmi hatóság lefeküdt az Auchannak - A VASTAGBŐR blog írása az ügy kapcsán

"Dunakeszin van valami, ami különleges. Egy "láthatatlan" láp. A madaras bolt üzleti érdeke tette azzá, mert ugye pénz beszél, a fák, bokrok, bogarak, madarak meg olyan idejétmúlt izék."

Én mondom ez a láp precedens értékűen össze fogja fogni a társadalmat a bloggertől a természetvédelmi mérnök diákon át a bulvársajtón keresztül a felsővezetésig!

         2 hozzászólás

Címkék: botrány bojkott auchan nol dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak oktvf

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr41493260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2009.11.04. 08:53:48

Emlékszem egy rövid riportfilmre, a budaörsi reptér és az autópálya közti nádasról szólt; hogy a mostoha környezet ellenére is micsoda tárháza volt az élővilágnak. Nemsokkal később eltűnt; az első épület ott a Tesco-é volt, azóta az is egy nagy bevásárlókomplexum lett. Szomorú voltam, hogy a rovarok, énekesmadarak élőhelye felszámolódott, hogy a kacsákat nyaranta már nem lesz módomban megpillantani a pályáról... ...szerencsére a Dunát még nem számolták fel; így ott még láthatok vadkacsákat a kenuból nyaranta; legalábbis amíg még lesznek csónakházak. De érthető, hogyha felszámolnák a Dunát, csónakházra sem lenne szükség, mert ahogy a Mongol bölcselet is írja "... pusztában hajóval nem járhatsz!"
Örülnék ha precedens lenne a tőzegláp-ügyből! A reményhal megy utoljára!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.11.04. 20:19:22

@sovesztomesz:

Mi is reméljük! Köszönöm, hogy benéztél!

 
 
süti beállítások módosítása