GreenR workshop sátor az Everness Fesztiválon Balatonkenese - Szept. 13-15!

PPJ         2013.09.06.

A GreenR blog küldetése: ~~~ Mind egyek vagyunk. Fizikai, kémiai, biológiai és spirituális szinten is! Minden cselekedetünk visszahat önmagunkra, és rajtunk keresztül másokra. Minden cselekedetünk visszahat a bolygóra és a természetre is. Vagyis a hatókörünk globális: farkába harap a kígyó, nincs menekvés a karma elől, én a világban - bennem a világ: ez a szolipszizmus! Ezen kijelentések oda vezetnek, hogy ha természetvédelemmel vagy környezetvédelemmel akarunk foglalkozni, akkor humánökológiával, környezeti etikával és öko-filozófiával is foglalkoznunk kell: hiszen a problémákat mi magunk állítjuk elő, a gondolatainkkal, a prekoncepcióinkkal, vágyainkkal, vagyis a tudatunkkal. Ha ökológiai fordulatot akarunk és organikus paradigmaváltást: akkor a tudatunknak kell megváltoznia. Ez a tudatökológia. Ezzel magyarázom röviden azt, nem csupán a szűken vett természetvédelemmel és annak természettudományos hátterével foglalkozunk mostanság, hanem egy sokkal tágabb értelmezési körrel, de továbbra is ökológiai fókusszal. Humánökológia = békés emberi együttélés-tan!

facebook fejlec.jpg

A három napot egyfajta szakrális és transzcendens ökológia tematikusság mentén fűztük fel.

Szeptember 13. Péntek: „Ökológiai Útra Térés”
Everness és „Awareness”… Áttekintjük az alapfogalmakat és bevezetőt tartunk a további témák értelmezéséhez, vagyis közösen rátérünk egy olyan útra, ahol az emberiség és a természet együttélésének mikéntjeit szemlélhetjük.

Szeptember 14. Szombat: „Humánökológiai Keresztút"
Milyen mély a nyúl ürege… Miután biztos fogódzókat leltünk a különböző tudományterületeken, elindulhatunk a nehéz menetre, ahol a jelen állapotaink valóságát látva elkezdhetjük feltenni a helyes kérdéseket.

Szeptember 15. Vasárnap: „Fenntartható Feltámadás"
Fényre törünk, elindulunk felfelé… Megnézzük az önellátás elméleti és gyakorlati alapjait, ez a nap már csak a megoldásokról szól.

A GreenR blog humánökológiai workshop sátrának programtervezete: http://bit.ly/17kLSHt

Direkt link a napi jegyekhez: http://bit.ly/17ljp2h

https://www.facebook.com/everness

GreenR humánökológiai workshop sátor az Everness Fesztiválon FB event: https://www.facebook.com/events/223329554483484/

AZ EVERNESS ELŐADÓK:

1094991_200587816785638_788266574_n.jpgA rendezvényre meghívott előadók és szolgáltatók, épp úgy, mint a szervezők, mindannyian azonosulni tudnak a fesztivál szellemiségével és mondanivalójával. Egységesen a tudatos és egészséges életmód elkötelezett hívei, mindenki a maga területén. Megtalálhatók közöttük a táplálkozás, a mozgás, a testi-, lelki gyógyítás, a zene vagy a képzőművészet területén jártas és elismert szakemberek.

Szeretnék, hogy olyan emberek közt tölthessük el ezt a három napot, akik szellemiségükkel többletet hoznak a világba, segítik az emberek tudatosodását, legyen az minőségi étel, ital, előadás, zene vagy bármilyen más eszköz. Egy újfajta rendezvényt szeretnénk létrehozni, amelyen a fesztiválozók ugyanolyan résztvevői az eseménynek, mint a szervezők, a fellépők vagy a kiállítók.

Az idei fesztiválon olyan előadókkal találkozhatunk, mint például Grandpierre Attila, Antal Vali, Géczy Gábor, dr. Dicsőfi Endre, Barnai Robertó, Balogh Béla és Kiss Balázs Kunó. Minden este zenei színpaddá transzformálódik a Világ-Egyetem névre keresztelt nagyszínpad és olyan előadók gazdagítják majd a hangulatot, mint Jeszenszky István, a Freedom Café, a Vágtázó Csodaszarvas, Kövi Szabolcs illetve a Sattwa Sound Band. Részletes programunk a Program menüpont alatt!

A Regélő Konferencia Térben - ami több, mint 500 főnek biztosít kényelmet - lehetőséget nyújtanak arra, hogy tematikus napokon vegyenek részt az emberek. Minden egyes nap különálló tematikával rendelkezik (ökológia, egészség, tudatosság) ahol okulhatnak az emberek és részletesebb tájékoztatást kaphatnak olyan előremutató kezdeményezésekről (öko falvak, találmányok, stb.) és módszerekről (germán medicína, fenntartható vízönellátó rendszer, alternatív építési technikák, permakultúra, stb.) amelyeket könnyedén integrálhatnak életükbe. Ezen előadások sokszor interaktív jellegűek lesznek, hiszen itt pont a közösség a lényeg, és az, hogy közösen, együtt gondolkodjanak tovább a résztvevők.

AZ EVERNESS FESZTIVÁL MOZGÁS- ÉS WORKSHOP-SÁTRAI:

999447_199436390234114_1503488896_n.jpg

A fesztiválozók külön sátorban ismerkedhetnek meg más népek mozgáskultúráival is, mint például a tai-chi, a chi-kung, szakrális tánc. Alkalmuk nyílik majd a jóga megszámlálhatatlan fajtájának kipróbálásra is, és természetesen a sornak itt még koránt sincs vége.

Lesznek workshop-sátraink is, ahol a legkülönfélébb módszereket és technikákat sajátíthatják el az emberek, annak érdekében, hogy az életük teljesebb, egészségesebb és tudatosabb legyen. Erre külön kialakítunk a Sátor-tábor közelében egy olyan területet, ahol a közösségek és csoportok külön-külön bemutathatják azt, hogy ők hogyan teszik teljesebbé a saját illetve embertársaik életét. Gondolunk itt legkülönfélébb masszőrökre, gyógyítókra, mozgást gyakorlókra illetve életmód tanácsadókra, akik eddig kapcsolódtak a kezdeményezésünkhöz.

A fesztiválunkon magukat workshopsátrakkal képviselő kezdeményezések egy része szintén felkerült az everness.hu oldalára. A Napi Elemózsia és Aniola sátrak mellett érdekes és izgalmas programokkal várnak a Biologika Szabadegyetem Sátorban, GreenR Workshop sátorban, Lélekbónusz Sátorban, Deeksha Sátorban és a Válaszkész Szülők Gyermek Sátorban is.

Kutyabarát fesztivál: Sokan vagyunk, akik bizony nem szívesen válunk meg négylábú kedvencünktől, amikor nem muszáj. Szerencsére egyre bővülő lista kedvez a kutyusokkal utazó, vacsorázó, vagy éppen fesztiválozó gazdiknak. Az Everness Fesztivál csapata örömmel jelenti be, hogy négylábú kedvenceiteket szeretettel várjuk rendezvényünkre is!

Fesztivál a családosoknak is: Jó hírrel szolgálhatunk a kis- és nagycsaládosoknak. Az Everness Fesztivál nagy hangsúlyt fektet a gyerkőcökkel való kikapcsolódásra, így egyre bővülő gyermekprogramokkal jelentkezik. A Válaszkész Szülők jóvoltából például a Válaszkész GYERMEK Sátorban tanácsadások, foglalkozások, tartalmas programok foglalják le a kicsiket és a nagyokat a fesztivál egész időtartama alatt.

Egészséges étkezés az Everness fesztiválon:
Fontos a helyes, egészséges táplálkozás, az ÉLŐ ételek fogyasztása, bizony még fesztiválszezonban is. Az Everness csapata örömmel jelenti be, hogy fesztiválunkon a MANNATURAL Ételmanufaktúra és a VegaFOOD is képviseli magát, így a lángos, zsíros, olajos étkek helyett egészséges, könnyed, nyers, vegán ételek közül is válogathattok. Bővebben a Mannaturalról: mannatural.hu és a VegaFOOD-ról: vegafood.hu

945733_182295315281555_580664487_n.png

         szólj hozzá

Címkék: greenr humánökológia greenr találkozó

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A technokrata öko-álomgyár vége: mi is az a Bioszféra?!

PPJ         2013.09.05.

Mi is az a "Bioszféra I."? A természetben, a környezetünkben „minden tart valahová”, vagyis a természet olyan rendező elveket alkot és érvényesít, amelyek által abszolút hatékonyan, 100%-osan használ fel energiát, illetve nem gyárt hulladékot. Ez a folyamat ciklikusságot feltételez, a körkörösség állandó.

http://www.company7.com/mccmo/graphics/biosphere2campus780180.jpg

A körkörösség másolása azonban nehezen megoldható. A másoláshoz ugyanis teljesen érteni kellene, hogyan működik a másolandó folyamat, ez azonban eddig még senkinek sem sikerült a Földön. Ezért az ember mást nem tudván, eddig csak rombolt és pusztított maga körül. Legvégül saját magát is elpusztítja, ha nem találja meg önmagával szemben az „ellenszert”. Az állításokat jól bizonyítja az ún. Bioszféra II. kísérlet, melynek keretében 8 ember kísérleti nyúlként arra vállalkozott, hogy egy mesterségesen fenntartott és hermetikusan lezárt Bioszférában éljen 2 évig.

Az 1980-as évek második felében az egyesült államokbeli Arizona sivatagos területén Oracle Junction közelében különös építkezés folyt. 13000 m2 alapterületen 204 ezer köbméternyi teret gondosan elzártak a külvilágtól, s itt hozták létre a némi túlzással Bioszféra II-nek elnevezett rendszert 200 millió dollár beruházással. A zárt „bioszférához” számos kiszolgáló egység csatlakozott, melyek a természetes napfényen túl mesterséges energiatöbbletet adtak légkondicionálás, szűrés és keringés formájában.

Bio2_Map.jpg

Az üveggel lefedett területen 80%-ot „természetesnek”, 16%-ot agrár-ökoszisztémának, 4%-ot pedig lakóterületnek (urbán-ökoszisztémának) rendeztek be. A „természetes” ökoszisztémákat a vízi, félsivatagi, füves és erdős rendszerek képviselték, arányaik nagyjából megfeleltek az Egyesült Államok viszonyainak. Mindez rengeteg növény, állat és talajlakó mikroszervezet betelepítését jelentette.

A „bioszféra" működése azonban korántsem volt problémamentes. A bevitt 25-féle gerinces állatfajból rövid idő alatt 19 kipusztult. Ugyancsak kipusztult az összes beporzó rovar, így kézi erővel kellett ezt a fontos funkciót az agrárrendszerben pótolni. Ugyanakkor egyes hangyafajok, csótányok és sáskák robbanásszerűen elszaporodtak. Hasonló volt a helyzet a növényekkel is, ahol liánszerű fajok mindent belepve vették el a fényt a többi növénytől. A víztestek is bezöldültek, eutrofizálódtak, nehezítve az emberek vízellátását.

A legkomolyabb probléma (ami lehet, hogy összefügg az előzőekkel) az volt, hogy a bezárt rendszerben nem működött megfelelően az oxigénciklus. A levegő O2-koncentrációja a dús növényzet ellenére fokozatosan csökkent, 1,4 év elteltével már a normális 21% helyett csak 14% volt. Ugyanakkor a dinitrogén-oxid veszélyesen magas szintre (79 ppm) emelkedett, mely már-már agykárosodást is okozhat. E két ok miatt a kísérletet módosítani kellett, a légkör összetételét az utolsó fél évre fel kellett kívülről javítani, így a teljes anyagi zártságot nem sikerült fenntartani. - Vida Gábor: Helyünk a bioszférában, 9. pont

Ugyan a projekt végével egészségesen hagyták el a területet, de ezen időszak alatt keményen meg kellett dolgozniuk azért, hogy fennmaradhassanak, hisz már a program elején problémák adódtak, megbomlott a kezdeti természetes összhang. Kipusztult például az összes beporzó rovar (valahogy ez mostanában "a valódi" bioszférából is ismerős tendencia...), így a résztvevők kézzel végezték el helyettük a „munkájukat”. Fokozatosan védekeztek a hangyákkal, a csótányokkal és a sáskákkal szemben, közben pedig irtaniuk kellett a liánszerű növényeket, hogy ne vegyék el a fényt a hasznos fajoktól. Meg kellett küzdeniük a víztestek bezöldülésével is, ami jelentősen megnehezítette a tiszta ivóvízellátást. A legkomolyabb probléma azonban az volt, hogy egyáltalán nem működött az élet fenntartásához nélkülözhetetlen oxigénciklus, azaz folyamatosan csökkent az emberi élethez szükséges oxigén, míg nőtt a dinitrogén-oxid. Ezért – hogy az ember meg ne fulladjon - már a kísérlet közepe felé módosítani kellett a feltételeken.

Milyen tanulságokkal szolgált ez a projekt?

  1. 1.) Eddig nem sikerült az embert tartósan fenntartó mesterséges ökoszisztémát konstruálni.
  2. 2.) Nem tudjuk, hogy a Bioszféra I., vagyis a nagy földi rendszer ezt hogyan csinálja.
  3. 3.) A földi bioszféra számunkra nélkülözhetetlen.
  4. 4.) A földi bioszféra ma már nem képes semlegesíteni az ember okozta problémákat.
  5. 5.) Mi magunk, az emberiség vagyunk a Bioszféra alárendeltjei.

Vége a tecno-büro-öko-krata new-age optimizmusnak
és a tudományos "fejlődésbe" vetett hitnek!

»A Bioszféra 2 program megosztotta a tudományos világot. Voltak, akik izgalmas tudományos projektnek tartották, mások szerint csupán „tudománynak álcázott New Age handabandázás” volt. A Bioszféra 2 tudományos hitelessége ugyanis számos ponton megkérdőjeleződött. Például az Institute for Ecotechnic nevű intézetről, ami a bioszféra projekt több résztvevőjének tudományos képzettségét igazolta, a CBC kanadai hírcsatorna kiderítette, hogy valójában egy művészeti galéria és kávézó Londonban. A projektben résztvevők többsége ráadásul az Institute of Ecotechnic Új Mexikó-beli kirendeltségének alternatív színházában játszott együtt John Allen vezetése alatt, aki egyúttal a projektet is vezette, s köréje a tudományhoz méltatlan (bár a „valódi” tudományos világban sem ismeretlen) személyi kultusz épült. A fő probléma kétségtelenül az volt, hogy a Bioszféra 2 hívei elsősorban nem tudományos vállalkozásként tekintettek munkájukra, hanem mindenféle spirituális, vallási értékkel ruházták fel. Többen vádolták csalással a projektet, mivel a szén-dioxidot elnyelő eszközt titokban csempészték be az építménybe, ráadásul kívülről kellett az oxigént is pótolni, valamint az elektromos áramot sem kizárólag napenergiából nyerték.

A Bioszféra 2 projekt mégis egyfajta emblémává vált az ökológiával foglalkozó szakemberek számára. Többnyire úgy utalnak a kísérletre, mint aminek során bebizonyosodott, hogy mai tudásunk alapján lehetetlen olyan fizikailag zárt rendszert alkotni, amely képes eltartani akár csak 8 embert élelemmel, vízzel és levegővel, mindössze két évig. Bebizonyosodott továbbá, hogy a földi ökoszisztéma olyan összetett rendszer, aminek nem lehet ad hoc kiragadni darabkáit, mivel az élőlények mindegyikére szükség van az ökológiai egyensúly fenntartásához. Tudományos kísérletként, s annak eredményeként hivatkoznak a voltaképpen kétes vállalkozásra. Tényként kezelik az eredményt, amit számtalan alkalmi megoldás, hozzá nem értés rontott el. Egy csapat idealista dilettáns, és a vállalkozást 200 millió dollárral támogató laikus milliomos, Edward Bass projektje modellezni kívánta a Föld működését.« - Liget.org - Mund Katalin: A Bioszféra 2 korlát(olt)jai

         26 hozzászólás

Címkék: videó tudomány természettudomány ökológia bioszféra fenntarthatóság humánökológia bioszféra 2

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark