Dunakeszi-tőzegtavak 60 - Táblaavatás és sajtótájékoztató

PPJ         2012.01.22.

A dunakeszi tőzegláp sorsa több mint tíz éve – amióta szomszédjába költözött az Auchan – veszélybe került.

Fotók: Pacsuta Péter János

Viszontagságos és jogrendünk gyengeségeit szemléletesen érzékeltető ügymenet eredményeként 2009-re a puszta létét is tagadó államigazgatási határozatok születtek, amelyek keletkezési körülményei több visszásságra is utalnak. A meginduló civil tiltakozás hatására e döntéseket 2010 tavaszán visszavonta a hatóság, és újraindult a láp létének és kiterjedésének megállapítása.

Mi áll a háttérben? Vajon születhet-e Magyarországon olyan hatósági döntés, amely valóban a szakmai szempontokat helyezi előtérbe? Milyen erők irányítják az eseményeket? Mi lehet a szerepe a civileknek? Meddig tarthat még az eldöntése annak, ami első pillantásra is magától értetődő?

         3 hozzászólás

Címkék: bojkott természet auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

MTV Agrárpercek - génmódosítás lobbi

PPJ         2012.01.22.

Miközben Orbáni magasságok hadoválnak génmódosítás mentes Magyarországról és alaptörvénybe került a termőföldjeink ilyen irányú tisztaságának stratégiai megőrzése, addig Január 2-án, még gond nélkül lement a "parasztoknak" a szokásos marketing rizsa, hogy igenis miért jó a génmódosítás. Ez a tv műsor élő példája a GMO lobbi ravaszságának, csúsztatásai eladásának és a helyzet kihasználásából adódó (tv-néző nem felesel, nem is tudna) folyamatos mellébeszélésnek. Veszélytelen és irreleváns témák közé beékeli ez az adás (is) a valóban veszélyes kijelentéseket. Megpróbálják a növények szimbiotikus nitrogénkötésével és a sótűrésükkel egy szintre emelni a GM kukorica toxinrezisztenciáját, ami nagyjából olyan, mint ha a szeretkezést hasonlítanánk a prostitúcióhoz.

Ezeknek a tudósoknak van egy óriási hibájuk, mégpedig a belátásnak és oksági logikus gondolkodásnak az egyféle szempont szerinti elferdülése, elferdítése. Napjainkra pedig már az emberiség nyugati modern kultúrája is beláthatja, hogy a túlintenzifikált agrárium milyen módon teszi tönkre az élő rendszereket, a természeti környezetet, a világunkat. A növényvédelem, a talajalkotók segítésének egyetlen módja csakis a biogazdálkodás és a permakultúra lenne. A természettel szemben ugyanakkor maximum mi, az emberek késztethetnénk magunkat arra, hogy vele harmóniában éljünk.

Már bocsánat a kifejezésért Jani, de akkora ökör vagy mint ide Lacháza! Jobb ha elszégyelled magad és előtúrod a szakirodalmat és szakpolitikát, mert nem génmentes-, hanem génmódosítás mentes Magyarországról beszélünk! Senki sem a géneket akarja megszüntetni...

Ki más mondana ilyen csúsztatásokat a televízióban, mint a szegediek közül Györgyey János, aki, ha úgy látja, hogy bármilyen vitapartner kellő távolságban van - vagy, mint a TV esetében, párbeszédről szó sincs - akkor ömlik a szájából a fontos növényi tápanyag helyett a GMO gagyi. Bezzeg mikor szakértő gárdával van körülvéve, akkor csak a száját tudja húzni, mikor hallja a szemére vetett igazságot, hogy az egyesülete milyen közpénzekből támogatott magáncéges génpiszka kutatásokat és hogy szennyezi az emberi tudatot és Magyarországot is a génmódosítás által. Ellentmondásosságára a legszebb, mikor a Greenpeace birtokába került egy kijelentése, amit viszont zárt körbe mondott, ilyet a TV kamerák nyilván nem bírnának:

„a génmódosított növényekről minden olyan marketingdumát, hogy az az éhezést oldja meg a Földön, meg hasonló, azt nyugodtan el lehet felejteni! Soha nem erre találták ki őket, nem ezért fejlesztették őket! A nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt, hogy a Földön az éhezés kérdését oldják meg! Azért csinálták, hogy pénzt szerezzenek, hogy profitot csináljanak és piacot nyerjenek! Ezt mind a hármat a génmódosított növények kiválóan tudják.” - Forrás

Akkora bakik vannak itt kérem, hogy ordít róla, mennyire korrupt ez az egész GMO bagázs a világon, EU-s fejétől bűzlik a hal!

Endre Gabriella a növényi nitrogénkötés természetes folyamatáról beszélt, amit csak fáradtságos kutatói munkával lehet teljes pontossággal megismerni. Javítani a lucerna nitrogénkötő képességét? Ez a folyamat egyáltalán javítható?  A természet sokszor okosabbnak tűnik nálunk és nem egykönnyen ismerjük meg a törvényszerűségeit. Mi, az emberek maximum saját javunkra tanulhatunk és segíthetjük a harmóniát eltanulni tőle. A természet nem egy zárt rendszer, mint a laboratórium, ahol kontrollált körülmények között minden oly megtévesztően nagyon atomisztikusan kezelhetőnek tűnik. Az ökológiai rendszerek ennél összetettebb, bonyolultabb egységek, több tényezőt is magukba foglalnak, az egyiknek a módosítása befolyásolhatja számos másik rész működőképességét is. Igen nehéz lehet a valós törvényszerűségek felismerése, megértése olyan szinten, hogy biztos kézzel, emberi kontrollált módon lehessen befolyásolni is. 

A különös és nehezen megérthető dolog, hogy Györgyey bátran, minden szemrebbenés nélkül mondja a kamerába a Bt toxinról annak szelektivitását, hogy a megcélzott kukoricabogáron kívül elvileg minden vígan él tovább, vagy, hogy a szójához sokkal kevesebb gyomírtót kellene kiszórni. Mintha nem hallottunk volna arról, hogy idővel a "vertikális és horizontális géntranszfer" miatt a gyomok is reszisztensek lesznek és az emberiség majd törheti a fejét, mit agyal ismét ki azok ellen. Nehéz eldöntenem, hogy Györgyey egy jóhiszemű, de ökológiailag tájékozatlanabb specialista vagy egy tudatosan ferdítő generalista...

Darvas Béla pont az olyan állítások ellen írt egy cikket, hogy a GM kukoricának nincs bizonyított káros mellékhatása. Bakonyi Gábor sem hasraütve mutatta ki, hogy a Collembolákra (ugróvillás kisállatokra) milyen hatással van a Györgyey által oly hűen pártolt GM kukorica. Bakonyi Gábor cikke, 34. oldal. A projekt további eredményeként Biró Borbála kísérletei ismertek, ahol a Mon 810-es GM kukorica szén:nitrogén arányának a megváltozása a talajban a növényi anyagok lassúbb ütemű lebomlása következett be. A beavatkozással tehát beleavatkozunk a biogeokémiai ciklusok természetes menetébe, 31. oldal.

A Bt kukorica végülis majd kiszabadul az ember csapdájából. Már meg is tette! Dollár milliárdokat költöttek rá és végül nem ér semmit! A természet dörzsöli a tenyerét és röhög a markában. :) :(( Ostobák!

Csak ne nézne ennyiszer félre, miközben beszél... Istenem, hogy egy nyitott szemű ember számára a metakommunikáció mennyit elmond... Egy pszichológus barátom mondta nekem, hogy "te, én ehhez nem értek, de ennek az arcára van írva a testbeszéddel, hogy sunyi és ferdít".

Én kérek elnézést, de tényleg..., hogy ennek a rengeteg "jószívű" tudósnak, az "áldásos" tevékenysége révén, akik csak "az emberiségnek akarnak jobbat", miért kell annyi mindenért "szenvedni" és miért nem fogadja be munkájukat a tudósközösség. Magyarország, az Európai Unió és a világ éhezői is, ugyan miért is ne esnének azonnal késsel nekik, ha tudnák, hogy Magyarországon találhatók ezek a "fantasztikus" elmék, akik végső soron elősegítették:

- hogy a természet, az ÉLET propagulumai, a magok, önmaguktól megsemmisüljenek (terminátor gén),

- hogy a világ éhezőit a modernkori pazarlás megszüntetése helyett a még intenzívebb és még koncentráltabb és még inkább cégek által ellenőrzött világ GM növényei "táplálják",

- hogy mindez összefonódjon a petrolkémia ipar órási-, mezőgazdasági növényvédelmi vegyszereladási igényével,

- hogy mindez gyengítse, hátráltassa és sok esetben általuk hazug módon rossz színben tüntesse fel a biológiai mezőgazdálkodást, mint alternatívát, ami valóban minőségi élelmet állít elő a konvencionális ipari GMO tömegtermeléshez képest,

- stb... a sor a GMO-k károkozási listáján szinte végtelen, és akkor ezek még csak a természettudományos érvek voltak, a társadalomtudományiak még csak most jönnének, nomeg a környezeti etikaiak és ökofilozófiaiak, de épp ezért leszek én humánökológus és nem géntudós.

Vannak ellenérvek a génmódosítással szemben, komoly szakmai ellenérvek, tudóstársaság is alakult már többedíziglen, nem egyszer!

A "szelíd GMO" tudósok, mint amilyennek Endre Gabriella is mutatta magát a műsorban, jól- s idejeszerűen teszik, ha egy véges világban elgondolkodnak a végtelen termelésfokozásra tett erőfeszítéseikről; lásd Peter Farb ökológiai paradoxona és a korlátozott vetélkedés törvénye.

A nagy agrobiznisz (Monsanto, Syngenta, Bayer, BASF) által támogatottak pedig azon, hogy ökoszociálisan mit tettek már eddig is a világ emberiségével.

Több s kevesebb tisztelettel:
Pacsuta Péter János

"Nem az egészség mércéje jól alkalmazkodni egy mélyen beteg társadalomhoz" – J. Khrisnamurti.

         20 hozzászólás

Címkék: vélemény gmo mezőgazdaság agrárium humánökológia gmo burgonya gmo lobbi györgyey jános

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Élőlánc a vidék békéjéért

PPJ         2012.01.21.

„… a kisbirtok-párti államtitkár egyre kellemetlenebb a vidék békéjét szorgalmazó … tárca vezetésének.”
(Népszabadság online, 2012. január 18-19.)

Megdöbbenéssel értesültünk Ángyán József lemondásáról. Az Élőlánc Magyarországért álláspontja, hogy a vidék békéjét nem Ángyán József távozása biztosítja hanem az, ha a Kormány következetesen végrehajtja azt a politikát, amit megalakulásakor meghirdetett, s amellyel megnyerték a választásokat.

A Kormány és a FIDESZ / KDNP frakció működése csak akkor maradhat hiteles, ha

  • + a Nemzeti Vidékstratégiát haladéktalanul törvényerőre emelik,
  • + Ángyán Józsefet megtartják és megerősítik pozíciójában,
  • + biztosítják számára a megfelelő szakemberállományt és finanszírozást a Darányi Ignác Terv sürgős és teljes körű végrehajtásához!
     

A vidék békéjét csak az biztosíthatja, ha az emberek megélhetést találnak a falvakban, ha a fiataloknak nem kell elhagyni szülőhelyüket azért, mert nincs számukra munkalehetőség! Ehhez elengedhetetlen feltétel, hogy a vidék erőforrásaiból, a földből és a földhöz kapcsolódó EU-s forrásokból származó jövedelem a helyi családokat, helyi közösségeket gazdagítsa. Az ehhez szükséges intézkedések nem csak hogy nem veszélyeztetik a vidék békéjét, hanem egyedüli zálogai annak!

Azok, akik mást állítanak, nem álltak ki a nyilvánosság elé a Nemzeti Vidékstratégia vitájában, most azonban - a nyilvánosság megkerülésével, kapcsolati hálójukon keresztül -  akcióba léptek ellene a számukra szokásos úton. Ezeknek a múltból itt maradt, és az új politikai erőkkel kiegészült érdekszövetségeknek az aknamunkája akadályozza a valódi rendszerváltást Magyarországon.

Az Élőlánc Magyarországért ezért követeli, hogy álljon ki a nyilvánosság elé az, aki a vidék békéjét Ángyán József és munkatársai eltávolításával akarja megteremteni, aki azt állítja, hogy a vidék békéje azon múlik, hogy a családi gazdaságokkal, az életvitelszerűen helyben élő, falusi emberekkel szemben továbbra is a tőkeerős nagyvállalatok profitáljanak a földből és a vidéknek szánt Európai Uniós támogatásokból!

Követeljük továbbá, hogy a kormányzat számolja fel azokat a háttérben működő hálózatokat, amelyek egyebek mellett most a vidékfejlesztési stratégia megvalósítását igyekeznek zátonyra futtatni, és teremtse meg a feltételeket Ángyán József államtitkár munkája folytatásához!

2012. január 20.

Az Élőlánc Magyarországért Elnöksége

         9 hozzászólás

Címkék: politika mezőgazdaság agrárium élőlánc magyarországért ángyán józsef

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Dunakeszi-tőzegtavak 59 - Táblaavatás és sajtótájékoztató a dunakeszi tőzegláp ügyében

PPJ         2012.01.20.

https://m.blog.hu/sz/szurkeallomany/image/poszt_kepek/alcedo%20atthis.jpgA láp értékeit ismertető tájékoztató tábla avatása és sajtótájékoztató a dunakeszi tőzegláp ügyében 2012. január 22-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Compó utca nyugati végénél! Új hatósági határozat született, ennek eredményeit is bemutatjuk.

A dunakeszi tőzegláp sorsa több mint tíz éve – amióta szomszédjába költözött az Auchan – veszélybe került. Viszontagságos és jogrendünk gyengeségeit szemléletesen érzékeltető ügymenet eredményeként 2009-re a puszta létét is tagadó államigazgatási határozatok születtek, amelyek keletkezési körülményei több visszásságra is utalnak. A meginduló civil tiltakozás hatására e döntéseket 2010 tavaszán visszavonta a hatóság, és újraindult a láp létének és kiterjedésének megállapítása.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/344231452261189/

http://mt0.google.com/vt/data=oEv3dqznzNxuq3gqzRBHJnP22BOfDkJC31UWwBqx4dgurZjJsUKVLTNpAZuBh0d5ijOmgZ6sUWUKUnCtunBZTT3R2zVkYY0U-yH_rsoRvJVhEIyxlfXiLbihTMWbJRhAiCl7h05hYlYibCrNVHd4X0i-vOQfW5QA68d-__7QpsKEbOx_2XlRjbTo_BMHoeRjXg0KxX93cUw

A fent említett vizsgálatok eredményeként:

2011 nyarának végére a láp egy részére vonatkozóan megszületett a védettségét kimondó határozat – amely ellen azonban az egyik befolyásos politikai párthoz közel álló „civil” szervezet fellebbezést nyújtott be.
A láp másik részére vonatkozóan decemberben született hatósági határozat, amelyet a láp védelme érdekében fellépő civilek fellebbeztek meg.

Ez utóbbi határozat kifogásolható részei összhangban állnak olyan elvárásokkal, amelyeket – pártállástól függetlenül – már több befolyásos politikai szereplő is nyomatékosított.

Mi áll a háttérben? Vajon születhet-e Magyarországon olyan hatósági döntés, amely valóban a szakmai szempontokat helyezi előtérbe? Milyen erők irányítják az eseményeket? Mi lehet a szerepe a civileknek? Meddig tarthat még az eldöntése annak, ami első pillantásra is magától értetődő? E kérdésekre keressük a választ vasárnap 11,30-tól a Dunakeszi MÁV Sporthorgász Egyesület székházában (Keszeg és Csuka utcák sarka), miután felavattuk a láp értékeit ismertető tájékoztató táblát.

kapcsolat: Sarkadi Márton 30-4152370

         szólj hozzá

Címkék: bojkott természet auchan dunakeszi parkoló beépítés láp kötevife tőzegtavak

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Viszlát 4K!

PPJ         2012.01.19.

Egész pofásnak indult kis mozgalom volt.

Tisztának tűntek.

Állították, hogy nem látnak esélyt a koalícióra másokkal, mert először önmagukat is meg kell határozniuk és a többi párt sincs tisztában magával. Én a HetiVálaszos cikket például úgy éltem meg, mint ha lebohócozná az LMP-t Istvánffy, nem, hogy koalíciós partnert lásson benne...

- És az LMP? Ők már megfelelően baloldaliak?
- Ezt a kérdést, azt hiszem, még nekik maguknak sem sikerült tisztázniuk.

"Az LMP részéről bármilyen érdemi közeledés a szocialistákhoz az LMP-brand lényegét szúrná szíven." http://nol.hu/lap/forum/20110719-az_ellenzeki_osszefogas_eselyei

"Istvánffy azt is leszögezte, semmiképp nem szeretnék megosztani az LMP szavazóit, egy ilyen zöld liberális karakterű pártra ugyanis nagy szükség van a magyar politikai palettán, ezért nem tenne jót a demokratikus ellenzéknek, ha a 4K! kezdeményezésére egy ilyen párt jönne létre." http://atv.hu/belfold/20111025_patriota_baloldali_partban_gondolkodik_a_negyedik_koztarsasag

"Schiffer András, a párt frakcióvezetője pár nappal korábban pedig így fogalmazott: „Az LMP nem fog választási együttműködésre lépni egyik parlamenti párttal sem, önálló pólusképző erőként kívánják megmérettetni magukat”." http://atv.hu/cikk/20120102_bocskei_balazs_a_baloldali_politikusok_vedelmeben

Most meg egyenesen az LMP-vel, a szemkilövető védő gyurcsányista DK-val, az esélytelen hogy valaha újra bízzunk bennünk MSZ(M)P-vel ül le Salha Omar a 4K!-tól, a SZEMA még tán hagyján, azok csak egyszerűen liberálisok, az meg már senkit nem érdekel :D.

Este 8-kor a Tilos rádióban kis ellenzéki kerekasztal ül össze az összefogás esélyeiről beszélgetni: Salha Omar (4K!), Turcsán Szabolcs (LMP), Lamperth Mónika (MSZP), Ungár Klára (Szema), Varjú László (DK). Hallgassátok, és ha kérdésetek van, telefonáljatok be a műsorba vagy írjátok meg a Tilosnak a kérdéseiteket!

Megkövetem magam és minden korábbi kijelentésem a 4K!-val kapcsolatban.

Valamint igyekszem felkeresni minden posztomat róluk és törölni.

Ha volt kapocs közöttünk, akkor az az állítólagos patriotizmus és ökológiai fenntarthatóság elvei mentén, de

AZONNALI HATÁLLYAL ELHATÁROLÓDOM

minden olyan formációtól, ami kicsit is közel kerül kifejezetten az MSZP-hez vagy DK-hoz.

Kedves 4K! Nem szabad ilyen áron szövetkezni! Azáltal fogtok kitűnni, ha egyediek maradtok és nem engedtek a tisztaságból! Nem tudom, hogy más is így van-e, ezzel rajtam kívül, de nagyon taszító az a "koalíció", ami mentén a megoldást vélni látjátok.

         25 hozzászólás

Címkék: politika mszp koalíció tilos rádió 4k! lmp szema

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark