Húsvéti hírek

PPJ         2012.04.08.

http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/306169_376383255718475_348978141792320_1198007_1827254088_n.jpg

Fantasztikus volt az Endemica Hungarica! Minden perce káprázatos, igazi profi munka, a szemem egyáltalán nem bánta, hogy csupán 35 perces. Az agyam viszont kívánt volna mondjuk csak még 5 percnyi plusz tudományos magyarázatot arra vonatkozóan, hogy miért is fontosak az endemikus fajok, milyen programok léteznek a megőrzésükre, milyen konkrétabb emberi hatások fenyegetik őket, miért fontos a jelenlétük az ökoszisztémában, hogy áll a biodiverzitás kérdése jelenleg, stb. Ti láttátok? Mi a véleményetek? Volt valami meglepő? Mennyire volt hatásos? Mindenesetre itt a Facebook oldaluk, akit ez mozdít valamire is :). És akkor most: a hírek!

A fejlődés jelenlegi iránya fenntarthatatlan - Greenfo.hu

Az éghajlat, az ökológiai rendszerek korábban sokáig állandóak voltak, de az emberiség hatása olyan nagy, hogy képes megváltoztatni a környezetét. A bolygó eltartó képességének határát azonban már elérték. Pásztor János ENSZ-tisztviselő szerint fenntarthatatlan a világ fejlődésének jelenlegi iránya, bebizonyosodott, hogy változtatásra van szükség. A szakértő, aki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű tanácsadó csoportját vezeti, a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában a gazdasággal kapcsolatban úgy vélekedett, ha tapasztalható is növekedés, az gyakran munkahelyteremtés nélkül valósul meg, egyre jelentősebb ugyanis a pénzügyi tranzakciók szerepe a növekedésben. A jelenlegi gazdasági rendszer nem működik jól, hiszen csaknem összeomlott 2008-ban, és azóta csak "foltozták", alapvető változásokat nem hajtottak végre - mutatott rá. 

Létrejön a világ első biciklivárosa - Nem utópia! - Origo.hu

http://static6.origos.hu/i/1204/20120406-biciklivaros-gyerekrajz-kizarolag-kerkeparos-kozlekedes.jpgBiciklis paradicsom lesz egy amerikai kisvárosból: Gastonban kizárólag kerékpárral és gyalog lehet majd közlekedni. Ez az első lépése annak a programnak, amely az egészséges életmód mellett a kőolajtól való függetlenedést hivatott népszerűsíteni az Egyesült Államokban.

Kitiltják az összes autót egy amerikai kisvárosból. A tervezők szerint az ezerhatszáz fős Gaston ideális település a kizárólagosan kétkerekű életstílus bevezetéséhez, mivel érinti az országos vasúthálózat és a Congaree folyót szegélyező, Three Rivers Greenway nevű kerékpárút, és közel fekszik az állam fővárosához, az egyetemi központ Columbiához. A leendő bicikliváros újonnan tervezett épületei is megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásoknak, az ellátásukhoz szükséges energiát pedig kizárólag megújuló forrásból nyerik szélturbinákkal, napelemekkel. (A város itt látható a Google térképén.)

Fenntartható és élhető város rangsorok - Építészfórum.hu

De mire jó még egy ilyen rangsor amellett, hogy az egyébként is – mind környezeti, gazdasági, és társadalmi szempontból – magas színvonalú városok vonzerejét és presztízsét növeli, míg a lista vége felé kullogó települések amúgy is gyenge turizmusát még jobban visszafogja?  A szélsőségektől eltekintve a városrangsoroknak több jótékony hatása is lehet. A lakosság számára figyelemfelkeltő és magyarázó, tanító funkcióval bír, lefordítja a fenntarthatóság ügyét a városi hétköznapokra. A társadalmi felelősségvállalás nagyon fontos ahhoz, hogy a megfelelő irányba fejlődjön a városi élet, mivel ma még komoly hiányosság - Magyarországon is - a lakosok tájékoztatása a fenntarthatóság fogalmáról, fontosságáról és gyakorlatáról.

A fenntartható városi infrastruktúrával kapcsolatos kutatásaik három szegmensen haladnak, ennek egyike az összehasonlító tanulmányok eredményeként a Green City Index. Az európai rangsorban Koppenhága szerepel az első helyen a szén-dioxid semlegességet 2025-ig előirányzó tervezetével, valamint a lakosság hozzáállásával, amelynek ma 40%-a rendszeresen kerékpárral közlekedik (és ez a százalék folyamatosan nő). Az egy főre jutó zöldfelület mennyisége itt az egyik legnagyobb Európában.

Finisben a Tisza-tavi Ökocentrum, Európa legnagyobb édesvízi élőhelybemutató akváriumkomplexuma- víz l város l ember blog

http://www.poroszlo.hu/htmledit/upload/images/madartavlat.jpg

Poroszlón nemsokára megnézhetjük, hogyan élnek majd a vidrák és vizák Európa(!)legnagyobb édesvízi akváriumában. A Tisza-tavi Ökocentrumot április végén nyitják meg hivatalosan, de a mai nyílt napon Bornemisza János polgármester vezetett körbe minket, mesélte el az épület és a környék történetét.
A komplexumhoz élőhelybemutató vízi tanösvény fog kapcsolódni!
Mind a honlapjukon, mind a Facebook-on már megtalálhatók még a belépőjegyek árai is!
 

A miniszter félrenéz - Kettősmérce blog

http://galeria.index.hu/belfold/2010/10/07/friss_legifotok_kolontar_es_somlovasarhely_tersegerol/1725041_323c6d85315cba49d3329f8ed0ea7cdf_m.jpg

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértőjének összefoglalója a Tatai Zrt almásfüzitőn és a politikai elit köreiben végzett piszkoskodásairól.

Lehet, hogy a mezőgazdaság után a környezetvédelmi ipar területe is oligarchák kezére került. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter valamiért olyannyira támogatólag lépett fel az almásfüzitői vörösiszaptárolót üzemeletető cég tevékenysége mellett, hogy az EU által egyáltalán nem javasolt, sőt az új előírások szerint gyakorlatilag tiltot technológiát, az EU által ajánlott gyakorlatnak nevezte.

Pedig nemrég még Illés Zoltán, ugyanazon tárca államtitkára, mikor a Greenpeace a cég szerintük környezetkárosító tevékenységének felfüggesztő követelte, kijelentette, hogy “teljesen igaza van a Greenpeace-nek: Almásfüzitőn nincs szó semmiféle komposztálásról, amely amúgy fizikai abszurdum lenne", továbbá az engedély teljes felülvizsgálatát ígérte.

         1 hozzászólás

Címkék: város környezetszennyezés ökológia biciklizés fenntarthatóság ökocentrum

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Endemica Hungarica - ma mutatja be a köztévé!

PPJ         2012.04.08.

Endemica Hungarica: különleges állatfajokat bemutató film az m1 műsorán

Ma, ápr. 8., 16:10-kor az M1 műsorán!

https://m.blog.hu/co/comment/image/00001/327107_348979311792203_348978141792320_1129637_1074194826_o.jpg

"Csak a Kárpát-medencében élő állatfajokat mutat be az Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) című magyar természetfilm, amelyet húsvétkor tűz műsorára az m1 közszolgálati csatorna. Négy éven keresztül forgatták a NatFilm Hungary produkció alkotását, amely olyan alig ismert állatfajokat mutat be, amelyek a Kárpát-medencében, a Duna vízgyűjtő területén alakultak ki, vagy a távoli múltban Európa más részéről érkeztek, és ezen a területen fejlődtek tovább.

A mintegy 35 perces filmen a nézők eddig soha nem látott felvételeket láthatnak, amelyek a Földön máshol nem élő állatok viselkedésével, táplálkozási szokásaival, és szaporodás ismertetnek meg. Mosonyi Szabolcs, a film rendezője és operatőre, valamint Bagladi Erika a forgatókönyv írója kis, különálló történetekben mutatja be a ritka, és fokozottan védett fajokat, amelyek között szerepet kapnak rovarok, puhatestűek, szivacsok, kígyók, rágcsálók. A nézők megismerkedhetnek az állatok változatos élőhelyeivel, kirándulást téve Magyarország hegységeiben, folyóinál, és természetvédelmi területein." - Írja a Comment.com

Endemica Hungarica: bennszülött értékeink

"Négy éven át forgatták azt a filmet, amely bepillantást enged bennszülött, azaz endemikus állatfajaink életébe. A lebilincselő képsorokon olyan lényekkel ismerkedhetünk meg, amelyek legtöbbjének még a nevét sem hallottuk, pedig az egész földkerekségen csak itt, a Kárpát-medencében található meg." - írja a NatGeo

Mosonyi Szabolcs rendező videócsatornája

         szólj hozzá

Címkék: magyarország természetfilm természetvédelem kárpát medence endemica hungarica endemikus fajok

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Utópiától Ecotópián át a hajnal városáig...

PPJ         2012.04.06.

http://www.anitji.com/spirituality/pics/auroville.jpg

"A hatalom uralja a természetet, az emberi testet és annak természetes életét. A hatalom az élet felett uralkodik. ”Emberi tudás és hatalom egy és ugyanaz”(BACON 2001). Sagan szerint viszont “Az ember végzete a tudás” (SAGAN, 1990).

...

A jövővel kapcsolatos elméleti és gyakorlati munkák nagy része automatikusan felveti az utópia kérdését és ettől kezdve érdekes a történet...
Az ember örök vágya a boldogság, és ennek elérésére közvetlenül vagy közvetve mindent, de mindent megpróbál. A civilizáció teljes története erről szól. Valódi vagy vélt boldogságunkat azonban nem vagyunk képesek felismerni, vagy nem vagyunk hajlandók beismerni önmagunknak sem, és így aztán összemosódik a biztonsággal, kényelemmel és egyebekkel...ez pedig örök konflikust eredményez. A boldogság keresése ezért pótcselekvések sorát jelenti, amelyek közül legáltalánosabb a faj- és létfenntartás szükségletein túlmenő fogyasztás és a függőségi kapcsolatok minden formája. A mai népességszám és fogyasztási igények átlépik a Föld eltartó képességének határát és várhatóan súlyos környezeti, gazdasági, társadalmi konfliktusokat eredményeznek.

http://neuralneteffect.org/wp-content/uploads/2009/03/auroville_master_plan_4.jpg

...

Az utópiák jelentős része annak a felvilágosodásnak a terméke, amely a racionális gondolkodás és a természet feletti uralom megszerzése jegyében gondolkodott. A természetes változások és változtatások helyett radiálisan újat akartak, és nem fogadták el azokat a lassú átmeneteket, amelyek szintén a természet változásainak a jellemzői. Ezek az utópiák tagadták a történelem és a természet alapvető jellemzőjét, az állandó változást és a változatosságot, és nem ismerték fel a változások lényegét valamint a szerepét. A felvilágosodás kora nem ismerte a természet és a társadalom változásainak kaotikus tulajdonságát. A természetben és társadalomban átlátható és ezért kezelhető, ellenőrizhető és irányítható rendet, egy konkrét és állandó, örök állapotot akartak, mivel ebben látták a tökéletesség feltételeit. Az utópiák a változások tagadásában és az örök állandóságban gondolkodtak."

Remélem érdekes bevezetőgondolat ez, hogy elolvassátok az alábbi szöeget:

Utópia dokumentum (PDF)

És továbbra is kövessétek a Reflektópia tumblr-t, mert nagyon érdemes!

Utópiától Ecotópián át a hajnal városáig... (Aurowille – City of Dawn)

         szólj hozzá

Címkék: jövő buddhizmus boldogság utópia ökológia ecotópia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép: "Itt a tavasz"

PPJ         2012.04.06.

Fotó: Bartha Máté - Nonrelevant.tumblr.com

         2 hozzászólás

Címkék: ford természetvédelem fotók napikép kék cinege hűtőrács bartha máté kék cinke

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Napikép: Föld Órája VS. Bolond Kalapos

PPJ         2012.04.03.

         szólj hozzá

Címkék: természet természetvédelem wwf napikép bolond kalapos föld órája

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark