Hol leszel a válság után? - 1. rész: Energia

PPJ         2012.10.09.

http://growthmadness.files.wordpress.com/2007/01/earth1.jpgA magas energiaár átalakítja a világot. Vannak közösségek, amelyek szerint itt az idő egy mélyebb átalakulásra.

Itt a ZöldPók filmsorozatának első része a jövő közösségeiről. Benne:
Sölétormos Jenő (Krisna-völgy),
Ámon Ada (Energiaklub),
Hetesi Zsolt (ELTE, FFEK),
Ferenczi István és Bérczes Dóra (Átalakuló városok),
Szalai Péter (kályhaépítő mester),
meg még szalmaház építők és sokan mások,
például egy német ökofalu alapító is.

"Az önfenntartó közösségeknek a működése, az önfenntartással kapcsolatos elképzelés nagyon-nagyon fel fog értékelődni, mert az NEM egy környezetvédelmi kérdés, hanem nemzetbiztonsági kérdés! Ez egész egyszerűen a nemzetünk jövőjével kapcsolatos, hogy meg tudunk-e felelni azoknak a kihívásoknak, amiket majd ugye az elkövetkező összeomlás állít elénk; vagy nem fogunk tudni megfelelni és el fogunk tűnni a föld színéről...."

         14 hozzászólás

Címkék: videó összeomlás fenntarthatóság zöld pók

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr434829447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

int10ha 2012.10.10. 11:23:27

Volt három kismalac az első szalmából építette a házát, a második fából, a harmadik téglából. Te melyik kismalac akarsz lenni? A krisnás ökofalu önfenntartó.... míg a külvilág tolja befelé az adományokat. Ha lesz nagy technológiai összeomlás, akkor én úgy képzelem, hogy a ökofalvak lakói nem a bölcs túlélők, hanem a Mad max jellegű motoros bandák első (balga) áldozatai lesznek. Menj el falura és nézz meg 10 találomra kiválasztott 100 éves vályogházat és 10 db 100 éves téglaházat! Rögtön megérted, hogy az őseink több évszázados vályogban lakás után miért tértek át tömegesem a téglaházakra, mikor lehetőségük nyílt rá.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.10.10. 14:18:32

@int10ha: Köszönöm szépen, láttam, Nyírkarászban felnőtt gyerek vagyok, egy éve pedig Dániában voltam ökofalvakat és biomezőgazdaságokat tanulmányozni. Nem engem fogsz ilyen "pofonegyszerű" érvekkel meggyőzni, ennél sokkal többrétű az a "fejlődési" pálya amire te utalsz. Támogatom a szalmabála házakat, az EarthShip-eket, mindent ami valóban önfenntartó és természetazonos tud lenni!

int10ha 2012.10.10. 15:09:11

Na és Nyírkarászban milyen tapasztalatokra tetél szert a vályogházak terén? Tutibiztos tip-top építmények, vagy szétmállanak mint a sár, ha kapnak egy kis vizet? Övön aluli a kérdés, mivel a vályog ugye sár és ha azt mondod, hogy nem mállik szét azt nem hiszem el.

pandava 2012.10.10. 18:01:25

@Pacsker: de a házakat nem támogatni, hanem abban lakni kell.:)

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.10.10. 18:04:46

@int10ha: És te miért akarod a világ megannyi ökofalvában vagy nem öko falvában jelenleg is jól működő házakról bizonyítani, hogy vackok?!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.10.10. 18:05:58

@pandava: Nem házakat támogatok, hanem mozgalmakat, az itt (is) kialakított információs mediális felülettel. Ez miért "baj"?!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.10.10. 18:07:00

Mi van veletek, emberek? Nem tetszik a videó üzenete? Nagyon unatkoztok?
Obvious troll is obvious?!!!!

pandava 2012.10.10. 19:16:07

@Pacsker: ne szívd mellre, dehogy is baj.

De ha engem kérdezel a filmben követendő példaként bemutatott "rossz szájízzel, de minden megvan" minta az emberek csak nagyon kis részének elfogadható, vonzó.

Szerintem az átlagember már akkor sokat öko-sodna ha hideg vízzel mosna kezet.

Rácz Péter 2012.10.10. 20:49:00

@int10ha: Ez a videó, a kiutat mutatja, és a lehetőségeinket, amik megvannak, és szükségszerűen élni kell majd vele.A mai kor emberének, nehéz elhinni, hogy az élet nem a jelenlegi világnézetről szól. Éppen ezért te, és pandava is e-képpen reagáltok erre a kérdésre, hiszen a fejetekben az van, hogy élni csak és kizárólag ebben a rendszerben lehet, amit a XXI. század mára kialakított.
Teljes egészében át kell írni az értékrendünket, és újragondolni sok-sok fontos fogalmat.Mint például: Jólét, Fenntarthatóság,Szükség,Elég....stb.stb.
Ajánlom figyelmetekbe Gowdy, Jonh M. – McDaniel, Carl N. Az édenkert kiárusítása című könyvét, amiben az emberiség közel28 ezer éves létezése során milyen társadalmi struktúrák léteztek sok száz, és ezer évig is.
Értsétek meg, hogy az emberiség történetében a jelen kor egy tévút, és más felfogásra lesz szükség, a fennmaradásra. Ez a videósorozat többek között ezt óhajtja megértetni a mai kor beteg gondolkozásával.

mezga79 2012.10.11. 10:55:16

szerintem kifejezetten példamutatóak az ilyen közösségek és jó, hogy hallani róluk! köszönöm

pandava 2012.10.11. 11:05:51

@Rácz Péter: Ja igen olyan nehéz elhinni, hogy a magamfajta nehéz felfogásúak nem tudják ezt ésszel felérni.

Ne haragudj, de csak azért mert egy ilyen videó láttán nem ugrok fel örömömben tapsikolva még nem jelenti azt, hogy sz*rnám le a természetet. Egyszerűen nekem nem vonzó jövőkép az, hogy kertben összekapart sárból tapasszam házam falát, meg egész nap kinn a kertben földet túrva, meg az állatokat ganajozva lássam el magam kajával. Szerintem az emberek nagyobb része hasonlóan van ezzel. De ettől még odafigyelhetek sokmindenre, lehetek környezettudatos, taníthatom erre szűkebb-tágabb környezetem. Még az is lehet, hogy nekem, családomnak kisebb az ökológiai lábnyoma mint neked, vagy Pacskernak, a nagy öko-huszároknak!:)

A magyar valóság az, hogy pl. ahol nincs csatorna, ott az emberek fele a kert végébe szivattyúzza szennyvizét, faluhelyen sokan szeméttel tüzelnek. Talán nekik kellene mondanod, hogy "az emberiség történetében a jelen kor egy tévút, és más felfogásra lesz szükség, a fennmaradásra" neki magyarázd a "mai kor beteg gondolkozásá"-t. Reméljük nem vágnak kupán:)

klkk · http://www.tavolsag.info/ 2012.10.18. 18:28:40

"Egyszerűen nekem nem vonzó jövőkép az, hogy kertben összekapart sárból tapasszam házam falát, meg egész nap kinn a kertben földet túrva, meg az állatokat ganajozva lássam el magam kajával."

De valami egészséges kompromisszumot lehet azért kötni...
A lényeg, hogy a hálózatok (pl. víz, villany) összeomlása esetén is életben tudjunk maradni.

pandava 2012.10.22. 12:28:41

@klkk: a lényeg, hogy közművek mellett élje mindenki környezettudatosan az életét.

Azért, mert hatékonyabb, és megvalósíthatóbb.

 
 
süti beállítások módosítása