Akkor most mennyire is vagyunk civilizáltak? - Az X190-es esemény

PPJ         2012.01.30.

»Sokan talán úgy érezhetik, hogy a következtetések még ilyen esetben is durva túlzások; ám sajnos az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy társadalmi-szociológiai oldalról korántsem vagyunk olyan helyzetben, hogy túlértékelhessük emberi reakcióink humánus, etikai vonatkozásait.

Például, sokan közülünk elképzelhetetlennek tartják, hogy fejlett és civilizált nagyvárosainkban fosztogatások kezdődjenek csak azért, mert áramszünet van.

Ez azonban szintén csúfos tévedésként dédelgetett illúzió - 1977-ben és 2003-ban New Yorkban ugyanis pontosan ez történt, amikor kialudtak a fények. Tíz perccel az áramszünet kezdete után törték be az első kirakatokat, amit több ezer üzlet kifosztása és szétverése követett.

Mindössze tíz perc kellett ahhoz - ráadásul a nyugati kultúra egyik központjában - hogy civilizáltnak hitt társadalmunk nem elhanyagolható hányada úgy érezze - a szabadrablás nem is olyan rossz dolog. A legrémisztőbb, hogy a fosztogatásokba olyanok is bekapcsolódtak, akik korábban soha, semmilyen törvényt nem szegtek meg; ám a feldúlt üzletek kirakataiból kilógó, "szabadon elvihető" plazmatévéknek még ők sem tudtak ellenállni.«

Hol is hallottunk már ilyen okfejtést? Ja, igen. George Carlin bravúrozott így a másfél órás ívre felépített Life is worth loosing című standup comedy showjában. Logikusan gondolkodó ember volt.  Magyar felirat elérhető!!!
 

Hogy kerül ez ide?

Döbbenetes intenzitásával a Carrington-esemény az igazi, X190-es skálájú kitörés, amely statisztikai becslések szerint 500 évente ismétlődik - átlagosan. De megtörténhet a 2013-as naptevékenységi maximum idején is.

GreenR törzsolvasóknak kötelező irodalom!

http://feny.idokep.hu/x-190/suncycle1.gif

         5 hozzászólás

Címkék: tudomány napkitörés 2013 humánökológia

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A bejegyzés trackback címe:

https://greenr.blog.hu/api/trackback/id/tr413982771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2012.01.31. 11:21:25

Ne menjünk már el wmiki szintre... igazmondo.blog.hu/2011/09/11/a_technologia_osszeomlik
Valóban nem tudjuk mi történne, ha soha nem látott erősségű napkitörés történne, azt viszont tudjuk, hogy az általad is berakott ábrán látható 2000 környéki napaktivitási maximumot különösebb katasztrófák nélkül átvészeltük, pedig mobiltelefonok, meg mindenféle elektronikus rendszerek már akkor is voltak.

KivancsiVagyok 2012.01.31. 12:57:43

Kicsit lazán csatolva említeném meg Stephen King A Köd c. alkotását, amiből készült film is. Ami érdekes a filmben az az emberi pszihé alkalmazkodása egy olyan helyzethez ahol a társadalmi szabályok már nem érvényesülnek. Ha egy csoportot lecsatolsz a fennálló rendszerről, akik tudatára ébrednek hogy nincs se bűnügyek terén kontroll se egészségügy akkor azok új szabályokat fognak alkotni és az egyes személyiségektől függ, hogy mi is kerül érvényre. de ameddig érvényre kerül addig... A mai globálisan átszőtt pókhálóban ha valaki Budapesten megmozdult azt az amerikai műholdak már le is jelentik. Azonban mi van ha ezek a kontrollok megszűnnek?

Avatar 2012.01.31. 17:51:25

@KivancsiVagyok: Az emberek egy része belső meggyőződésből nem követ el bűncselekményeket, egy más része meg a lebukástól és büntetéstől való félelmében, azaz csak alkalmazkodik a peremfeltételekhez. Ha ezek változnak, és kevésbé kell félni a büntetéstől, akkor az ő viselkedésük is változik.
A vallás szerepe is az (volt) hogy a mindent látó/tudó, a halálodkor elkerülhetetlenül ítélkező Istenre hivatkozva rettentsék el az embereket a bűnöktől.
Az emberi viselkedés új helyzetben való átalakulásáról ez is egy érdekes film:
hu.wikipedia.org/wiki/A_k%C3%ADs%C3%A9rlet_%28film%29

Egyébként a posthoz visszatérve a tavalyi London környéki fosztogatások azt mutatták, hogy nem kell ahhoz áramszünet se, hogy egy fosztogatási hullám beinduljon, és nem csak a "gettó arcok" lesznek ott a boltokat kipakolók között...
pl. nol.hu/archivum/london__balerina_es_elsportolo_is_fosztogatott

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.31. 21:42:24

Carlin fan vagyok! viszont azt azért elmondom, hogy ő abban nagyszerű, hogy tébolyító modorban előadja azt, hogy iszonyú szeretet lakozik benne. valahogy mindig ez az érzésem, ha őt nézem. RIP