Humánökológiai filmgyűjtemény - OTTHONUNK

PPJ         2011.11.20.

Bolygónk, mint természeti entitás, már láthatóan az utolsókat rúgja. Adódik ezt többek között abból, hogy az emberiség végtelennek gondolja a növekedés határait, így városképe is a végtelen növekedésre rendezkedett be. Ez azonban a természet kizsákmányolásán túl a társadalmi egyenlőtlenségeket is soha nem látott mértékben megvalósította. A végtelen városban való létről készült például 423 oldalon 300 illusztrációval könyv is. Természetesen van filmalkotás is, ami közérthetően fogalmaz a mindenkit érintő környezeti katasztrófával "kecsegtető" kérdésről: meddig 'fejlődünk' és milyen áron; hova tovább?

A HOME (Otthonunk) című film az utóbbi idők legátfogóbb alkotása az emberiség jelen-korszelleméről, egy igazán alapvetővé lett alkotásról van (szerencsére már) szó. Angolul igazán mesés a narrátor hangja, ezért töltöttem fel így, inkább felirattal a gyűjteménybe.

https://m.blog.hu/ko/koppenhaga/image/home-movie-planet-earth.jpg

Home CD1.avi
Home CD1 felirat

Home CD2.avi
Home CD2 felirat

Földünk a magasból című könyvének sikerét követően Yann Arthus-Bertrand újabb képkölteményt készített bolygónkról és annak törékeny egyensúlyáról. Miközben a világ több mint 50 országába kalauzol el, az Otthonunk csodákkal, meglepetésekkel, kérdésekkel és aggodalommal teli mondanivalója egyszerre tanítja és ösztönzi cselekvésre nézőjét.

         7 hozzászólás

Címkék: világ filmajánló fenntarthatóság yann arthus bertrand humánökológiai filmgyűjtemény

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

GMO lobbi Budapesten - "A jövő ígérete" (18+!)

PPJ         2011.11.20.

Legutóbb még az ELTE által fémjelzett Bioetika előadássorozaton hallhattuk a sorozatos félreinformálást Venetianer Pál által artikulálva, most pedig a globalizmus pápái gyűltek össze az MTA-n, hogy a világ legnagyobb hazugságát erősítsék tovább, ezáltal kívánván a szegény emberek nyomorából nehezíteni végső soron a saját pénztárcájukat. Az információ hatalom, és ez a biodiverzitás csökkenésével (a fajok DNS információinak eltűnésével) egyértelműen felkeltődött a kapitalista globáltőke figyelme, hogy minél több élelmiszernövényt copyrightozhasson a saját cégei által a tájfajták szabad köztermesztése helyett.

A Magyarországon tiltott GMO, azaz a genetikailag módosított növényekre alapozott agrárgazdaság fontosságát hangsúlyozták kutatók Budapesten a Tudomány Világfóruma egy szekcióülésén.

A rendezvényen brazil, dél-afrikai, német és amerikai tudósok kiemelték: a GMO nagyban hozzájárulhat az élelmiszerellátás biztonságához és országok felemelkedéséhez. A Fenntartható élelmiszertermelés(SIC!) című szekcióülést kivételesen nem teljes mértékben a házigazda Magyar Tudományos Akadémia szervezte, a program összeállításában a következő World Science Forum (WSF) -nek otthont adó Brazília tudósai is közreműködtek.

Pálinkás József így fogalmazott: "Rendezvényünk legszebb eredménye az lesz, ha még tisztábban kirajzolódik, mit tehet a tudomány a társadalomért és annak jövőjéért." Ezen a blogon ez NO COMMENT...

http://mta.hu/data/cikk/12/88/41/cikk_128841/wsf_megnyito.JPG

Brazília a genetikailag módosított növények alkalmazásában nagyhatalom, a GMO-növényekkel borított mezőgazdasági termőterület nagysága alapján az Egyesült Államok után a második helyen áll – emelte ki Elibio Rech, az Embrapa brazil állami agrárkutató intézet biotechnológiai osztályának munkatársa. A GMO néven ismert technológiák alkalmazásával csökkenteni lehet a termelési költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását, a korábbiaknál versenyképesebb termékeket lehet előállítani, vagyis a GMO a felemelkedés egyik eszköze lehet a mezőgazdaságban – hangsúlyozta a szakember, utalva egyebek között arra, hogy Brazíliában a vetésterület minimális növelése mellett megháromszorozták a szójatermelést. A gyilkos szójamezők című rövid dokumentumfilm azonban nem éppen a brazil őslakosság felemelkedést bizonyítja. A GMO növények nincsenek meg a paraquat és a Roundup ready glifozátja nélkül. A szél meg "néha" az dolgozókra és csecsemőkre fújja...

http://images.ookaboo.com/photo/s/Blister_roundup_s.jpg

http://foodfreedom.files.wordpress.com/2010/09/hydrocefalia_jorge-galeano1.jpg?w=500&h=220

http://swradioafrica.com/images/Poison240708.png

Hasonlóképpen vélekedett Dionne Shepherd dél-afrikai kutató, az Afrikában kifejlesztett első GMO-növény szabadalmának tulajdonosa. Előadást tartott továbbá a Wolf-díjas amerikai Roger Beachy, aki a GMO-növényekről híres Monsanto nevű vállalat szakértőivel együttműködésben fejlesztette ki a világ első génmódosított növényét – egy paradicsomfajtát –, jelenleg pedig az amerikai állami élelmiszeripari és mezőgazdasági kutatóintézet (NIFA) igazgatója. Micsoda véletlen ez a munkahelyváltás...

Thorsten Storck német kutató, a BASF vegyipari óriásvállalat munkatársa az előadása alapján, amelyben kifejtette, hogy legújabb fejlesztésük, a Fortuna nevű burgonyafajta termesztése az Európai Unióban már 2015-ben megkezdődhet, holott a cég csak az idén október végén kérelmezte a termelés engedélyezését, és a legutóbbi hasonló folyamat, az Amflora nevű burgonyafajta engedélyeztetése is jóval hosszabb ideig tartott, 1996-ban kezdődött és 2010 márciusában ért véget. Melyet a betiltása fog követni...

"Hazánk az 'Amflora' génmódosított burgonya termesztésére is moratóriumot hirdetett. 2010 áprilisában a Magyar Köztársaság keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságára az 'Amflora' termesztését engedélyező európai bizottsági határozatok megsemmisítéséért. A perben Magyarország mellett lépett fel Ausztria, Luxemburg, Franciaország és Lengyelország is, a per jelenleg folyik." - Forrás: Nemzeti Vidékstratégia 2020

A Tudomány Világfóruma (WSF) novenber 17 - 19 között zajlott Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében.Forrás: greenfo.hu

 

"Áldassék" az "értelem" minden formája!
A húsotok a végzet ereklyéje. Adjátok át a húsotokat, és egy új világ vár rátok! Követeljük!

         4 hozzászólás

Címkék: gmo mezőgazdaság agrárium gmo burgonya gmo lobbi

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

A mamutfenyők a bolygónk élő fraktáljai

PPJ         2011.11.18.

Pacsker: Mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum)

Én ezt az óriás mamutfenyőt (Sequoiadendron giganteum) Magyarországon fotóztam a badacsonytomaji Folly-arborétumban. Valóban megdöbbentő érzés egy ilyen fa alatt állni. Mennyivel stabilabb, régibb, keményebb. Ha hozzánk képest a "féreg" a gerinctelen, akkor mi emberek, a mamutfenyőköz képest vagyunk azok. A videóban azonban a még ennél is különösebb és hátborzongató tulajdonságokkal bíró örökzöld mamutfenyőről (Sequoia sempervirens) van szó. Minden léptéket felülír!

Ha nem töltődne be a magyar felirat, akkor itt viszont biztosan.

A faj magassága elérheti a 115 métert. Vagyis 38 emelet magas. Ezek a fák kimagaslanának Manhattan középső részéből. Senki se tudja milyen idősek a legöregebb tengerparti mamutfenyők, mert soha senki se fúrta meg őket, hogy az évgyűrűiket megszámlálja, és különben is, a legöregebb egyedek közepe üres.

A mamutfenyő hatalmas felülettel terjeszkedik a térben felfele, mert előszeretettel megismétli magát. A mamutfenyő fraktál jellegű. Amint kinyújtja oldalágait, az oldalágból kisfák törnek ki, a mamutfenyő másolatai.

http://1.bp.blogspot.com/_iAfKeNIncxo/TQn9CPzVaxI/AAAAAAAABag/nbL0x6HAiOY/s1600/arbfractal.jpgHa képesek lennénk magunk megismétlésére, akkor kezünkön az ujjak hozzánk hasonló embereknek lennének, akiknek emberek lennének a kezükön, stb. Ha mamutfenyőhöz hasonló lenne a biológiai felépítésünk, akkor 6 szinten lennének ember a kezünkön, mint nekik, ez nagyon jópofa lenne, ha tudnánk valakinek integetni, is minden ismétlődésünk ezzel egyszerre integetne.

Van olyanja, hogy külső támív. A mamutfenyő visszanő önmagába, miközben a terjeszkedik a térben, és ez a külső támív egy kis törzsből kinövő oldalhajtás, ami visszamegy a főtörzsbe, és egyesül vele. A külső támívek, éppúgy mint egy katedrálisnál, segítenek megerősíteni a fa koronáját, és segítik a fát az időben tovább létezni. http://3.bp.blogspot.com/-M7lSHnkxWG0/TZ8ILDslsQI/AAAAAAAAB3E/jgfga0gXEeU/s1600/fractal-mano%255B1%255D.jpg

Azt találták, hogy mamutfenyők nedvességet tudnak kivonni a levegőből, és a törzsükbe továbbítják, talán egészen le a gyökérzetükbe. Arra is képesek, hogy magába a fába bárhová gyökeret verjenek. Ha mamutfenyő egy része korhad, akkor a mamutfenyő gyökereket küld a saját testébe, és tápanyagokat von ki önmagából, miközben szétesik. Ha mamutfenyőhöz hasonló szervezetünk lenne, és a karunk üszkösödni kezdene, akkor egyszerűen, tudják, kivonnánk a tápanyagokat, kivonnánk a tápanyagokat és nedvességet belőle, amíg le nem esik. A talaj a lombkoronában egy méter mély is lehet, 60 - 90 méterrel a föld felett, és olyan élőlények vannak ebben a talajban, amelyeknek még idáig nincs nevük.

És mi emberek ezeket a csodás és sok tudást rejtő élőlényeket elpusztítjuk...

         szólj hozzá

Címkék: videó fraktál természetvédelem mamutfenyő

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Szmogmentes Budapestet akarunk!

PPJ         2011.11.17.

Létrejött egy új Facebook csoport Szmogmentes Budapestet akarok névvel.

Az egész ország által használt és figyelt Időkép.hu szmogtérképe még részletesebb lett, megújult! Egy kicsit mondjuk átba átszabás, hogy most már a 244-es értéket mutatja "tiszta világoskéknek", gondolom politikusék leszóltak telefonon, hogy most már elég legyen a valóságból...

Na és ez is döbbenet: Hónapokig szivárgott csillebércen a radioaktív jód:
http://www.origo.hu/itthon/20111117-honapokig-szivargott-egy-csilleberci-izotopgyarbol-radioaktiv-jod.html

Tehát gyakorlatilag Budapesten radioaktív a szmog. És különösen szívderítő az egészben, hogy ha a csehek nem mérik be, akkor ezek sohasem szóltak volna!

Napiképünk pedig Orbán Kína-barát politikájára talál enyhe magyarázatot...

         11 hozzászólás

Címkék: kína szmog környezet napikép légszennyezettség időkép badapest

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

        

Időkép.hu - Légszennyezettség - Extrém Napikép: 19. rekord

PPJ         2011.11.16.

Tudod, hogy mi az a PM10? Most majd megtudod.
Egy elgondolkoztató történet egy emberről, és a PM10-ről...

Légköri aeroszolok (szálló por, PM10): A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére.

Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Az azbeszt belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot vagy azbesztózist okozhat. A közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért (a fék- és kuplungtárcsák kopása következtében). Hazánkban országos programok szolgálnak az azbesztmentesítésre. Ennek hatására az azbeszt mennyisége jelentősen csökkent a levegőben, azonban a molibdén mennyisége nőtt.

A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak. A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők pl.: PAH-ok, nehézfémek. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

100% = egészségügyi határérték

Módszer: A légszennyezettségi térkép a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérőhálózata által óránként mért és összegyűjtött adatok alapján készül. A térkép mindig az adott mérőpont legmagasabb értékének megfelelő színnel kerül kifestésre.

         szólj hozzá

Címkék: környezet napikép légszennyezettség

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark